Εικαστικα

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας

Ζωγραφική, φωτογραφία και ένα project για καλό σκοπό

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 944
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Οδύσσεια του Μάρκου Καμπάνη στο Μουσείο Μπενάκη

Εικαστικά: Από εκθέσεις ζωγραφικής μέχρι και θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και ένα project που συνδυάζει και τα δυο 

Οι εκθέσεις της εβδομάδας 30/1 έως 5/2: τα εγκαίνια, εκείνες που ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες αλλά και ένα project για καλό σκοπό. Είτε σας αρέσει η ζωγραφική, είτε προτιμάτε τη φωτογραφία, σας έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω 4 διαφορετικές επιλογές από μουσεία και γκαλερί της Αθήνας. 

Οι εκθέσεις της εβδομάδας

Μια φωτογραφική έκθεση για τον Ψυχρό Πόλεμο

Η έκθεση φωτογραφίας «Restricted areas» του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη παρουσιάζει περιοχές που διατηρούν μνήμες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στο Βερολίνο και την ευρύτερη περιοχή. Οι χώροι αυτοί, όπως φυλακές της STASI και της KGB ή στρατιωτικά καταφύγια, μετατράπηκαν σε μνημεία μετά τη συνεχιζόμενη αναδιαπραγμάτευση του παρελθόντος. Αν και κάποτε ήταν απρόσιτοι και απόρρητοι, σήμερα λειτουργούν ως πεδία παραγωγής πολιτισμικής μνήμης, προάγοντας τον αναστοχασμό και την ανασύνθεση του ιστορικού παρελθόντος.
House of Lucie Athens, έως 8 Φεβρουαρίου

© Νίκος Παναγιωτόπουλος/ Πηνελόπη Πετσίνη

Μια διαφορετική «Οδύσσεια» στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση του Μάρκου Καμπάνη συνδυάζει την ομηρική «Οδύσσεια» με μια φανταστική γεωγραφία, δημιουργώντας έναν ζωγραφικό διάπλου βασισμένο σε παράλληλα έργα. Περιλαμβάνει τέσσερις τόμους και χάρτες της πορείας του Οδυσσέα. Συμπληρώνεται από έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, δημιουργώντας μια συνομιλία μεταξύ σύγχρονης και κλασικής τέχνης. Ο καλλιτέχνης αποδίδει μια ιδιαίτερη προσέγγιση στην ομηρική παράδοση, δουλεύοντας με κάρβουνο και ακρυλικό πάνω σε μία ψηφιακή ανατύπωση του χειρογράφου Harley MS 6325 του 15ου αιώνα.
Μουσείο Μπενάκη, Πινακοθήκη Γκίκα, από 30 Ιανουαρίου έως 27 Απριλίου

Μάρκος Καμπάνης, Οδύσσεια , το χειρόγραφο (λεπτομ.), 2022, ψηφιακή εκτύπωση, κάρβουνο, ακρυλικό σε χαρτί

Η μοναδική εικαστική γλώσσα μιας νευροδιαφορετικής καλλιτέχνιδος

Η Φωτεινή Σκανδάμη παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση, με τίτλο «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι», σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κολλάρου. Η καλλιτέχνις, απόφοιτος της ΑΣΚΤ, βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και η ζωγραφική είναι για εκείνη μια έμφυτη τάση αλλά και βασικός κώδικας επικοινωνίας με τον εξωτερικό και τον εσωτερικό της κόσμο. Τα έργα της, γεμάτα χρώμα και φαντασία, ακροβατούν ανάμεσα στην αναπαράσταση και στη φαντασία, προσφέροντας τοπία γεμάτα αισιοδοξία.
Γκαλερί Artshot - Sophia Gaitani, έως 8 Φεβρουαρίου

Φωτείνή Σκανδάμη, Λιβάδι μεπαπαρουνες (συνεργασία με Α. Κολλάρου)

Μια έκθεση για καλό σκοπό

Η έκθεση «Δευκαλίων: Η Ελπίδα της Τέχνης» αναδεικνύει έργα καλλιτεχνών από τη Θεσσαλία, περιοχή που επλήγη από καταστροφή, αλλά και από την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος. Παράλληλα, ο φωτογράφος NikZik παρουσιάζει μια φωτογραφική έκθεση που αποτυπώνει τις εμπειρίες των Θεσσαλών. Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Humanity Greece, σε συνεργασία με την Prime DvLp και το 47 Circles, με σκοπό τη στήριξη των πληγέντων. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ανακούφιση των πληγέντων οικογενειών.
Gallery 47 Circles, 1 έως 15 Φεβρουαρίου 2025.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ