Εικαστικα

Αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους

Κατάλληλη άνω των 18 η επερχόμενη αναδρομική έκθεση του Λάρι Κλαρκ στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Γαλλικής πρωτεύουσας.

2643-35207.JPG
Βερένα Κεκέλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8854-30550.jpg

Ο 67χρονος Λάρι Κλάρκ ανήκει σ'αυτή τη μερίδα καλλιτεχνών που είτε θα αρέσουν πολύ, είτε δε θα αρέσουν καθόλου. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος και παραγωγός, εξακολουθεί να διχάζει με τα έργα του μέχρι σήμερα. Το κυρίως έργο του περιλαμβάνει ταινίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα τέλη της δεκαετίας του '60 αλλά κυρίως του '70 και του '80, όταν με το φακό του παρακολουθούσε μία ολόκληρη γενιά εφήβων να ενηλικιώνεται μέσα από τον πειραματισμό της με το σεξ, τη χρήση ναρκωτικών και τα όπλα.

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση «Kiss the past hello» που ετοιμάζει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, η αντισυμβατική φυσιογνωμία του Κλαρκ προκαλεί πολιτική -αυτή τη φορά- αντιπαράθεση. Ο λόγος είναι ότι το Μουσείο σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές αποφάσισε να απαγορέψει την είσοδο σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών. «Θεωρήσαμε πως αν αφαιρούσαμε κάποιες από τις επίμαχες εικόνες αυτομάτως θα έπαυε να είναι Λάρι Κλάρκ, ενω η ιδέα να τις καλύψουμε με μία κόκκινη κουρτίνα μας φάνηκε αστεία», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Σεμπαστιάν Γκοκάλπ. «Το έργο του Κλάρκ έχει συνέχεια, ασχολείται με την ενηλικίωση και με όσα αυτή συνεπάγεται: εφηβική αγάπη, όπλα, ναρκωτικά, σεξ» προσθέτει ο επιμελητής. «Όλα αυτά αναμειγνύονται στο έργο του με τρόπο που να δημιουργείται μία ισχυρή παρουσία· επιλέξαμε να διατηρηθεί το έργο στην ολότητά του, το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να περιοριστεί η έκθεση σε θεατές άνω των 18».

Η αναδρομική έκθεση, ξεκινάει με τις πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της δεκαετίας του '60, όταν ο Κλάρκ φωτογραφίζει νεογέννητα ως βοηθός της φωτογράφου μητέρας του και φτάνει μέχρι τις μεγάλου μήκους ταινίες του «Kids»(1995), «Bully»(2001) αλλά και το ανατρεπτικό «Ken Park» (2002). Πολλές από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας καθώς επίσης και η ανέκδοτη μέχρι σήμερα ταινία «Wassup Rockers» (2006) με πρωταγωνιστή τον έφηβο Βενεζουελανό σκέιτερ Τζόναθαν Βελάσκεθ. Τα γνωστά άλμπουμ «Tulsa» και «Teenage Lust» μαζί με πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες καθώς και ένα φιλμ 16mm του '68 για τη ζωή των νεαρών τοξικομανών της Tulsa στελεχώνουν με τη σειρά τους την έκθεση.

Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε ανηλίκους, ο Γραμματέας Πολιτισμού του Παρισιού Κριστόφ Ζιράρντ, δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde πως «αποτελεί την καλύτερη δυνατή απόφαση, καθώς αποτρέπει οποιαδήποτε διαμάχη, ενώ το έργο του Κλαρκ εκτίθεται ολοκληρωμένο, χωρίς καμία παρέμβαση». Τις δηλώσεις του Ζιράρντ αντικρούουν οι Γάλλοι Πράσινοι, με τον αντιπρόεδρό τους Συλβέν Γκαρέλ να καταγγέλει το Δήμο ότι «αυτολογοκρίνεται προληπτικά, φοβούμενος την περίπτωση που ορισμένοι πολίτες θα αντιδράσουν» και αντιπροτείνουν να τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες στην είσοδο του Μουσείου.

Η αμφιλεγόμενη έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό -ή έστω ένα μέρος του, από τις 8 Οκτωβρίου 2010 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2011.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.