- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η Κική Βουλγαρέλη με τα «Ευρήματά» της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Κική Βουλγαρέλη: Συζητώντας με τη ζωγράφο και χαράκτρια για την έκθεση «Ευρήματα» στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού
Η ζωγράφος και χαράκτρια Κική Βουλγαρέλη μας επανασυστήνει έργα της αρχαιότητας με τον δικό της τρόπο, μέσα από τη νέα έκθεσή της «Ευρήματα» στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η Κική Βουλγαρέλη μιλάει για την έκθεση «Ευρήματα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Η Κική Βουλγαρέλη στη νέα της έκθεση παρουσιάζει δεκατέσσερα έργα - κατασκευές, τα οποία εμπνεύστηκε από εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, επανασυστήνοντάς τα στον κόσμο μέσα από τη δική της οπτική. Πιο συγκεκριμένα, στα έργα της θα βρούμε γνώριμα κυκλαδικά ειδώλια, προϊστορικές τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι της Θήρας, αρχαϊκά και κλασικά αριστουργήματα ή γεωμετρικά αγγεία, επιτύμβιες στήλες και αναθηματικά γλυπτά συμπλέγματα, κοσμήματα, προσωποποιήσεις ανέμων, σειρήνες και μάσκες θεάτρου. Όλα τα παραπάνω αντικείμενα εντάσσονται στις δημιουργίες της με την προσωπική της πινελιά και προσέγγιση. Άλλωστε όπως αναφέρει η ίδια η εικαστικός, η αρχαία ελληνική τέχνη «διδάσκει, όχι μόνο στους καλλιτέχνες, αλλά όλο το κοινό, το μέτρο, τον ρυθμό, την ισορροπία των αντιθέσεων, εν τέλει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη».
Όπως αναφέρει, τα αισθήματα που κυριαρχούν στην προσέγγισή της είναι ο θαυμασμός και ο σεβασμός. Ακολουθεί η αμηχανία και ο προβληματισμός στο πώς μπορεί ο σύγχρονος καλλιτέχνης να δημιουργήσει κάτι δικό του, εμπνεόμενος από τα μοναδικά αυτά έργα τέχνης.
Όσον αφορά στα συγκεκριμένα έργα της έκθεσης, πραγματοποίησε μια «αποτύπωση» του πρωτότυπου έργου, με πρόθεση να δημιουργηθεί ένα νέο έργο που τοποθετείται σε ένα εικαστικό «φυσικό περιβάλλον», λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψιν τη φυσιολατρία των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
«Προσέγγισα τα αρχαία αυτά τεχνουργήματα με ιδιαίτερη συγκίνηση, τόσο για την αυταξία τους, όσο και για τη σιωπηρή ανθρώπινη παρουσία που βρίσκεται κρυμμένη πίσω τους»
Αυτό που της έκανε εντύπωση στα έργα της αρχαιότητας είναι ότι «βλέπεις» τον γλύπτη που πάλεψε να τιθασεύσει το σκληρό υλικό του. Αυτόν που πρώτος διέκρινε τις μορφές να περιμένουν μέσα στον ακατέργαστο όγκο του μαρμάρου και τον εκλιπαρούν να τις βγάλει στην επιφάνεια. «Βλέπεις» και τον τεχνίτη, τη γνώση και τη μαστοριά του. Τέλος, αντιλαμβάνεσαι και την προσπάθεια των μεταγενέστερων, άξιων αρχαιολόγων και συντηρητών να αποκαταστήσουν τα έργα αυτά, διασώζοντάς τα από τη φθορά του χρόνου και να μας τα παραδώσουν αναδεικνύοντας την ύψιστη πολιτιστική τους παρακαταθήκη.
Όπως μας ανέφερε η ίδια η καλλιτέχνιδα, εύρημα είναι «κάτι που βρίσκουμε, ένα υλικό αντικείμενο ή μια πνευματική πρωτότυπη ιδέα». Όσον αφορά τη χρήση του όρου στον τίτλο της έκθεσης, «εκφράζει το απόλυτα θετικό συναίσθημα, τη χαρά που αισθάνεται κάποιος, όταν βρίσκει κάτι μεγάλης αξίας, αλλά και το ευχάριστο ξάφνιασμα όταν ανακαλύπτει μια μικρή λεπτομέρεια που δεν είχε προηγουμένως προσέξει».
Η επιμελήτρια της έκθεσης, η ιστορικός της Τέχνης Ίρις Κριτικού αναφέρει σχετικά: «Ερμηνεύοντας και επανεκθέτοντας με τρόπο προσωπικό μονάκριβα τεχνουργήματα που ακριβώς επειδή τα αναγνωρίζουμε ή απλά, επειδή τα θεωρούμε δεδομένα, τείνουμε ενίοτε να τα προσπεράσουμε ή να ξεχάσουμε τη σπάνια ωραιότητά τους, η Κική Βουλγαρέλη επιχειρεί μια αμφίδρομη ανάπλαση, ανασκάπτοντας μια θεματική που αποτελεί μια εξαιρετική προτροπή νέας ανάγνωσης και απομνημόνευσης αλλά και μια πολλά υποσχόμενη εύχρηστη εικονοποιητική ανακεφαλαίωση της πολιτισμικής μας οντότητας».
Κική Βουλγαρέλη: Βιογραφικό της ζωγράφου και χαράκτριας
Η Κική Βουλγαρέλη γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών καθώς και στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας και της Ρώμης. Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά στον χώρο των Γραφικών Τεχνών και της Διαφήμισης. Συνεργάστηκε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μιλάνου. Έχει σκηνογραφήσει για το θέατρο και τον Κινηματογράφο. Εικονογράφησε βιβλία σε Ελλάδα και Ιταλία. Εργάστηκε ως Εκπαιδευτικός Τέχνης. Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στο City Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εστιάζει στη σχέση του με τη γαλλική πρωτεύουσα και την περίοδο που συναντήθηκε με τους Τζιακομέτι και Πικάσο
Η έκθεσή της Terra Cognita είναι ένα προσκύνημα σε άγνωστους τόπους
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.