Εικαστικα

5 λόγοι για να μη χάσετε την έκθεση D Possessions της Δανάης Ανεσιάδου στο ΕΜΣΤ

H επιμελήτρια Ιόλη Τζανετάκη μιλά για την έκθεση που ολοκληρώνεται στις 27 Οκτωβρίου

A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η επιμελήτρια της έκθεσης της Δανάης Ανεσιάδου, Ιόλη Τζανετάκη, μας εξηγεί τους λόγους που πρέπει να σπεύσουμε στο ΕΜΣΤ για να δούμε την έκθεση D. Possessions

Η έκθεση D Possessions της Δανάης Ανεσιάδου τρέχει στο πλαίσιο του μεγάλου συλλογικού project «Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο» στο ΕΜΣΤ.

Λίγες μέρες προτού κλείσει για το κοινό, η επιμελήτρια Ιόλη Τζανετάκη μάς παρουσιάζει 5 λόγους που θα μας οδηγήσουν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

D Possesions της Δανάης Ανεσιάδου: Οι λόγοι για να επισκεφθείτε την έκθεση στο ΕΜΣΤ


1. Η έκθεση D. Possessions σε ταξιδεύει σε ένα ξεχωριστό, αλλόκοτο περιβάλλον. Γλυπτά από ρητίνη και προσωπικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδας, κολάζ εμπνευσμένα από τον κινηματογράφο, σκηνικά εξαρτήματα ταινιών, πετρώματα από το Λαύριο, έπιπλα, μυρωδιές, ήχοι αλλά και μια επιβλητική κόκκινη μοκέτα καταλυπούν τον χώρο και δημιουργούν μια αλληγορική σκηνογραφία που αγγίζει όλες τις αισθήσεις.

2. Αξίζει να περάσει κανείς χρόνο στην έκθεση μιας και μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ημέρας. Η καλλιτέχνης το έχει προβλέψει αυτό καλώντας τους επισκέπτες να καθίσουν σε αναπαυτικές καρέκλες και πολυθρόνες που βρίσκονται διάσπαρτες στον χώρο. Όσο κοιτάει κανείς τόσο ανακαλύπτει περισσότερα στοιχεία και παράξενες λεπτομέρειες στα γλυπτά, τα κολάζ και τις εγκαταστάσεις που γεμίζουν την έκθεση. Μια μουσική σύνθεση από δημοφιλής τραγούδια κάποιες φορές κατακλίνει τον χώρο ενώ άλλες σταματάει επιτρέποντας μια ήσυχη περιήγηση της έκθεσης. Το «Κρεβάτι του χρέους» τοποθετημένο δίπλα στο μεγάλο παράθυρο με θέα την Ακρόπολη, ανοιγοκλείνει αποκαλύπτοντας σταδιακά τα περιεχόμενά του.

Δανάη Ανεσιάδου, «Pumpkin Seeds for Left Shell, Papaya Seeds for Right Shell»



3. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση D POSSESSIONS, η οποία αποτελεί μια συνεργασία με το κέντρο σύγχρονης τέχνης WIELS των Βρυξελλών, δημιουργήθηκαν από την καλλιτέχνιδα ειδικά για την έκθεση.

4. Η Δανάη Ανεσιάδου στη διαδικασία δημιουργίας των έργων της ξεφορτώθηκε όλα τα προσωπικά αντικείμενα τα οποία μπορεί κανείς να δει όταν επισκέπτεται την έκθεση. Μέσα στα γλυπτά από ρητίνη αλλά και διάσπαρτα στον χώρο μπορεί να βρει κανείς από αθλητικά παπούτσια, φασόλια και σκουλαρίκια μέχρι πολυθρόνες, iPod και ριχτάρια.

5. Στην έρευνά της η Δανάη Ανεσιάδου παρατηρεί συνδέσεις ανάμεσα σε θέματα που επιφανειακά μοιάζουν τελείως άσχετα μεταξύ τους: από θεωρίες συνωμοσίας, το Χόλυγουντ, και τα τηλεοπτικά ριάλιτι μέχρι τη βιομηχανία της μόδας, δημοφιλείς YouTubers και b-movies. Αναρωτιέται πως όλα αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, την οικονομία μας, την πολιτική και τα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων.