Εικαστικα

Wanderlust και άλλες 5 ενδιαφέρουσες εκθέσεις για αυτήν την εβδομάδα

Εκθέσεις φωτογραφίας, γλυπτική στον κήπο του Βυζαντινού και 44 καλλιτέχνες που μεταμορφώνουν ένα ιστορικό κτίριο

Νίκη Κοσκινά
Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 932
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Γιαννικάκη, «Beauty», Γκαλερί Σκουφά
Μαρία Γιαννικάκη, «Beauty», Γκαλερί Σκουφά

Οι εκθέσεις της εβδομάδας (17-23/10) σε μουσεία, γκαλερί και ιστορικά κτίρια. Wanderlust, Μαρκ Χατζηπατέρας, Τάκης Ζερδεβάς, Κωνσταντίνος Πίττας, Μαρία Γιαννακάκη 

Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, ατομικές ή ομαδικές, σε μεγάλα μουσεία, γκαλερί, χώρους τέχνης ή σε ιστορικά κτίρια: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων που επιλέξαμε για αυτήν την εβδομάδα.

Οι εκθέσεις της εβδομάδας:

«Wanderlust / All passports»: 44 καλλιτέχνες μεταμορφώνουν ένα ιστορικό κτίριο

Ένα οικοδόμημα που χτίστηκε το 1890 από τον Ερνέστο Τσίλερ βρίσκεται σε φάση μετάβασης, έπειτα από το κλείσιμο του Ιντεάλ. Ενώ μεταμορφώνεται σε ξενοδοχείο, ανοίγει στο κοινό με μια συλλογική έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τον τίτλο «Wanderlust / All passports», υπό την επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου. Μέσα από εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτική και ζωγραφική, οι καλλιτέχνες εκμεταλλεύονται όλα τα σημεία του κτιρίου για ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Oι καλλιτέχνες μάς καλούν να αναλογιστούμε για το μέλλον και τα νοήματά του, υπό το πρίσμα του παρελθόντος και του παρόντος.
Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, 17 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου

Έργο της Σοφίας Ζαράρη, Έκθεση Wanderlust/ All Passports
Έργο της Σοφίας Ζαράρη

Σύγχρονη γλυπτική στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Σε έναν από τους ωραιότερους κήπους της Αθήνας, στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, θα ανακαλύψουμε την πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής. Η έκθεση διοργανώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε συνεργασία με την Εφορεία Γλυπτικής. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με γλυπτά στο φυσικό τους περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, έως 13 Νοεμβρίου

Η πληθωρικότητα των χρωμάτων του Μαρκ Χατζηπατέρα

Η νέα ατομική έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα με τίτλο «Η πληθωρικότητα των χρωμάτων» συγκεντρώνει τα πιο αφαιρετικά έργα που έχει φιλοτεχνήσει. Όλα φτιαγμένα το 2024, χαρακτηρίζονται από την... πληθωρικότητα των χρωμάτων, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της έκθεσης. «Η συμβολική υπόσταση του χρώματος και η επιρροή του στην ανθρώπινη ψυχολογία αποτελούν τα βασικά πεδία διερεύνησης για τον καλλιτέχνη», όπως αναφέρει ο επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος. Το συγκεκριμένο εγχείρημα του Χατζηπατέρα αποβλέπει στη δημιουργία δυνατών έργων που να αποτυπώνονται στον αμφιβληστροειδή του θεατή. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, θα γίνει παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου-μονογραφίας του καλλιτέχνη «Mark Hadjipateras – Homeward».
Γκαλερί a.antonopoulou art, 17 Οκτωβρίου έως 20 Νοεμβρίου

Μαρκ Χατζηπατέρας, Άτιτλο, από την έκθεσή του στην Γκαλερί Αντωνοπούλου
Μαρκ Χατζηπατέρας, Άτιτλο

Υπάρχει black humor στην τέχνη;

14 σύγχρονοι καλλιτέχνες καλούνται να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα στην έκθεση «Black Humor - H επανάσταση του πνεύματος». Η έννοια του χιούμορ είναι σχετικά νέα και δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ιστορία της τέχνης. Ωστόσο, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ήρα Παπαποστόλου υπενθυμίζει ότι το γέλιο, όπως είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο, είναι συνδεδεμένο ως φαινόμενο πολιτισμού με πλειάδα κοινωνικών και ιστορικών ομάδων.
Sianti Gallery, 11 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου.

«Τrue Love» από την έκθεση «Black Humor- Η επανάσταση στην τέχνη», στη Sianti Gallery
«Τrue Love» από την έκθεση στη Sianti Gallery

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την Πράγα του Κάφκα

Ο Κωνσταντίνος Πίττας παρουσιάζει φωτογραφίες από την Πράγα, όπως την κατέγραψε εκείνος σε μια σειρά ταξιδιών από το 1986 έως και το 1989, πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην πόλη, ο φωτογράφος άρχισε να αναζητά τα ίχνη του Κάφκα μέσα από διευθύνσεις που εκείνος είχε καταγράψει στα ημερολόγιά του. Ωστόσο, αν και τα πάντα είχαν σχεδόν διαγραφεί –ούτε τα βιβλία του δεν ήταν διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία–, «είχε, όμως, μείνει η ατμόσφαιρα των βιβλίων του, αποτυπωμένη όπου κι αν κοίταζες», όπως αναφέρει.
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Δ. Αθηναίων, έως 31 Οκτωβρίου

Η Πράγα του Κάφκα, Κωνσταντίνος Πίττας
Η Πράγα του Κάφκα, όπως την κατέγραψε ο Κωνσταντίνος Πίττας

Εικαστικές διαδρομές φωτός του Τάκη Ζερδεβά

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, λιτά, λακωνικά μέσα που βάζουν τον θεατή σε ρόλο συνεργού και… συνδιαμορφωτή της εικόνας που παρατηρεί. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του έργου του Τάκη Ζερδεβά και της ατομικής του έκθεσης «Στη μεθόριο των οριζόντων», υπό την επιμέλεια της Αθηνάς Σχινά. Tο βασικό στοιχείο στις εικαστικές φωτογραφίες του είναι το φως. Το κάθε «τοπίο» εκτυλίσσεται επίσης αφηγηματικά ως αντιπερισπασμός στη λογική αλληλουχία. Οδηγεί προς το φως και έρχεται από το φως. Ενώ ο θεατής γίνεται ταυτοχρόνως αντικείμενο στο πεδίο της θέασης ενός εκάστου ασπρόμαυρου και τονικά διαβαθμιζόμενου «τοπίου», που φωτίζεται με ανακλώμενο φως, όπως η Σελήνη από τον Ήλιο.
Alma Gallery Athens, 17 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου

Τάκης Ζερδεβάς, «Η προβλήτα», Γκαλερί Alma
Τάκης Ζερδεβάς, «Η προβλήτα»

 Ωδή στην ομορφιά από τη Μαρία Γιαννακάκη

Η τρίτη ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη, με τίτλο «Beauty», σε επιμέλεια Γιώργου Μυλωνά, αποτελεί μια ωδή στην ομορφιά. Μια σειρά έργων που εμπνέονται από προσωπικά βιώματα και μνήμες από την ενδελεχή μαθητεία της στην κινεζική τέχνη κινούνται ανάμεσα στο όνειρο, τη νοσταλγία και την πραγματικότητα. Τα χαρακτηριστικά κινέζικα βάζα και άλλα αγαπημένα της αντικείμενα μπλέκονται με γυναικείες μορφές και συνθέτουν μοναδικής λεπτότητας πίνακες.
Γκαλερί Σκουφά, 17 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου

Μαρία Γιαννακάκη, «Μικρό αγόρι με μεγάλο κινέζικο βάζο», Γκαλερί Σκουφά
Μαρία Γιαννακάκη, «Μικρό αγόρι με μεγάλο κινέζικο βάζο»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κωνσταντίνος Κακανιάς, Λεπτομέρεια από το έργο «Pasted Graphic» από την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά, Αίθουσα Τέχνης Ρεββέκκα Καμχή
Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μας βάζει στο ξεχωριστό σύμπαν του

Πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις του καλλιτέχνη από το 1996 έως σήμερα περιλαμβάνει η αναδρομιή έκθεση «Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.