Εικαστικα

Nάπολι: Διχάζει η εικαστική εγκατάσταση του Γκαετάνο Πέσσε με τίτλο: «Είσαι μεγάλο πράγμα»

Ο Ιταλός καλλιτέχνης πέθανε τον Απρίλιο στα 84 του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Nάπολι: Διχάζει η εικαστική εγκατάσταση του Γκαετάνο Πέσσε

Ένα νέο έργο τέχνης 12 μέτρων σε μια από τις κύριες πλατείες της Νάπολι, του αείμνηστου Ιταλού σχεδιαστή Γκαετάνο Πέσσε, έχει προκαλέσει αίσθηση λόγω της φαλλικής του εμφάνισης, σε συνδυασμό με ένα υποβλητικό όνομα.

Το κυλινδρικό δημιούργημα στην Νάπολι, που ονομάζεται «Tu si“ ”na cosa grande» («Είσαι ένα μεγάλο πράγμα» στην τοπική διάλεκτο), περιγράφεται ότι αναπαριστά το στυλιζαρισμένο κοστούμι του κλασικού ναπολιτάνικου χαρακτήρα της «Commedia dell'Arte» Pulcinella.

Το έργο του Πέσσε αντικατέστησε την «Αφροδίτη των κουρελιών» του Μικελάντζελο Πιστολέτο-μια υπερμεγέθη εκδοχή ενός κλασικού ρωμαϊκού γλυπτού δίπλα σε ένα σωρό πεταμένων ρούχων- που εκτίθεται στην Piazza del Municipio της πόλης της νότιας Ιταλίας.

Δίπλα της στέκονται δύο γιγάντιες καρδιές, τρυπημένες από το βέλος του Έρωτα. Όπως και η στήλη, μπορούν να φωτιστούν από μέσα.

«Μετά την περίφημη «Αφροδίτη των κουρελιών» δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε αυτό, το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς είναι πραγματικά ένα φαλλικό σύμβολο σε όλο του το μεγαλείο», δήλωσε κάτοικος της περιοχής. Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, η ήταν θαυμαστής του προηγούμενου έργου. «Αναρωτιέμαι τι ήθελε να επιδιώξει με αυτή τη νέα εγκατάσταση», είπε.

Ο Πέσσε πέθανε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο σε ηλικία 84 ετών. Το έργο του χαρακτηριζόταν από ευρηματική χρήση χρωμάτων και υλικών, με αναφορές στην κοινωνικοπολιτική και ποπ κουλτούρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αρχιτέκτονα η δουλειά του παρουσιάζεται σε πάνω από 30 μόνιμες συλλογές στα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, όπως στο MoMa, στο Metropolitan Museum, στο Vitra Museum, στο Victoria and Albert Museum, στο Pompidou Center και στο Musee des Arts Décoratifs.