Εικαστικα

4 εκθέσεις που σας προτείνουμε για αυτήν την εβδομάδα

3 ομαδικές και μια ατομική έκθεση σε γκαλερί και χώρους τέχνης

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 931
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εκθέσεις και τα καλλιτεχνικά project που δεν πρέπει να χάσετε αυτήν την εβδομάδα

Μια βόλτα σε γκαλερί, χώρους τέχνης και εκδηλώσεων μάς οδηγεί κυρίως σε συλλογικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές συμπράξεις πάνω σε ένα project ή μια θεματική. 

Οι 4 εκθέσεις που επιλέξαμε: 

«Το συλλογικό γουργουρητό», σε επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου: Όταν η τέχνη συμπράττει με την επιστήμη

Μια έκθεση που κινείται στα όρια της τέχνης και της επιστήμης με τον τίτλο «Το συλλογικό γουργουρητό». Ο όρος αυτός (αγγλικά «the collective purr») αναφέρεται στους αργούς κυματισμούς στον χωροχρόνο, που περιγράφονται ως θόρυβος βάθους της ύπαρξης. Στην έκθεση, υπό την επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη θεματική προσπαθώντας να την ερμηνεύσουν. Μουσική, κινηματογράφος, ζωγραφική, installations: όλες οι τέχνες στην υπηρεσία του συλλογικού γουργουρητού, ένα ανοιχτό ερώτημα περί αισθητικής κοινωνικότητας.
Κτίριο «Νόµπελ» - Χώρος Πολιτισµού Δήµου Χαλανδρίου, 10 Οκτωβρίου έως 24 Νοεμβρίου

Δαυίδ Σαμπεθάι, Empire of Sleep, 2023. Ακρυλικό, κόλλα, λάδι, λαδοπαστέλ σε καμβά, 180 x 150 cm. Ευγενική παραχώρηση από ιδιωτική συλλογή.

Ένας σύγχρονος διάλογος με τη μινωική τέχνη στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό


28 Έλληνες εικαστικοί συμμετέχουν σε μια ομαδική έκθεση με τον τίτλο «Διαλεκτική με τη μινωική τέχνη», σε επιμέλεια Ελένης Μεθοδίου. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν συνδιαλέγονται με όλες τις εκφάνσεις του μινωικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα εκφράζουν και τη στήριξή τους στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο. Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της υποψηφιότητας των έξι Μινωικών ανακτορικών κέντρων (Ζάκρος, Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζώμινθος, Κυδωνία) ως παγκόσμιων μνημείων της UNESCO.
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», 9-19 Οκτωβρίου

Κώστας Σπανάκης, «Υποψήφια δακτυλογράφος», έργο για την έκθεση «Διαλεκτική με τη μινωική τέχνη»


Η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας Katelyn Ledford στην Ελλάδα, στα Δυο Χωριά

Η γνωστή Αμερικανίδα καλλιτέχνις  Katelyn Ledford εκθέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τίτλο «Tired Illusions» (Κουρασμένες ψευδαισθήσεις), εγκαινιάζεται παρουσία της καλλιτέχνιδος στην γκαλερί Δύο Χωριά. Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής και τρισδιάστατα έργα από τη σειρά έργων τα οποία διερευνούν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες πολυπλοκότητες των διαπροσωπικών σχέσεων.
Γκαλερί Δύο Χωριά, 16 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου

Katelyn Ledford, «Reminder»



Platforms Project 2024 στο Καπνεργοστάσιο

Το Platforms Project 2024 δίνει, για μια ακόμη χρονιά, ραντεβού σε νέο χώρο, στο Καπνεργοστάσιο στο Γκάζι. Μια διεθνής συνάντηση που δίνει τα τελευταία 12 χρόνια τη δυνατότητα διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις εικαστικές ομάδες ανά τον κόσμο. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 62 εικαστικές πλατφόρμες με περισσότερους από 900 καλλιτέχνες, επεκτείνοντας το παγκόσμιο δίκτυό της. Παράλληλα με την παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, ομιλίες, περφόρμανς και workshops, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Καπνεργοστάσιο, 10-13 Οκτωβρίου

Art Code , Costas Vittis, «Τhe red sea», Platforms Project 2024