Εικαστικα

4 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε αυτήν την εβδομάδα

Μια βόλτα στα Μουσεία, τα Ιδρύματα και τις γκαλερί

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 930
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εκθέσεις της εβδομάδας: Από την ιστορία του ελληνικού ενδύματος μέχρι τα γλυπτά του Χένρι Μουρ και τις συνθέσεις νεώτερων καλλιτεχνών 

Ποιες εκθέσεις μπορείτε να επισκεφθείτε την τρέχουσα εβδομάδα στα Μουσεία, τα μεγάλα Ιδρύματα αλλά και τις γκαλερί της Αθήνας; Εμείς σας προτείνουμε 2 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης από νέους καλλιτέχνης, ένα project αφιερωμένο στην ιστορία του ελληνικού ενδύματος και μια έκθεση γλυπτικής ενός μεγάλου καλλιτέχνη που επηρεάστηκε πολύ από την αγάπη του για την Ελλάδα. 

Δείτε παρακάτω τις εκθέσεις που επιλέξαμε:

Ταξίδι στη ιστορία του ελληνικού ενδύματος

Στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς) ξεκίνησε η επετειακή έκθεση «ΔΙΑΣΜA: Το περίτεχνο πλέγμα του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου», αφιερωμένη στο όραμα της Ιωάννας Παπαντωνίου και την προσφορά της ίδιας και του ιδρύματός της στην εξέλιξη του ελληνικού ενδύματος. Χωρισμένη σε δύο ενότητες, η έκθεση έχει σκοπό από τη μία να παρουσιάσει την ιστορία του ελληνικού ενδύματος μέσα από τις συλλογές και το έργο του Ιδρύματος και από την άλλη να θέσει τις βάσεις και να προκαλέσει προβληματισμούς για το πώς θα είναι το αυριανό Μουσείο Μόδας στην Ελλάδα.
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, έως 12 Ιανουαρίου

Μαρία Φραγκουδάκη, «Βlue Window», 2024
«Η Άρτα και τα Γιάννενα» δημιουργία του Δημήτρη Ντάσιου με έμπνευση από την φορεσιά «Αμαλία»


Κοινωνικά μηνύματα μέσω της τέχνης

Η Μαρία Φραγκουδάκη είναι μια εικαστικός που εκφράζει έντονα τους προβληματισμούς της μέσω της τέχνης της. Η νέα ατομική της έκθεση στη The Blender Gallery, σε επιμέλεια της Διδάκτορος ιστορίας της τέχνης, μουσειολόγου και επιμελήτριας Κατερίνας Κοσκινά, φέρει τον τίτλο «The Deeper I Go The More I Reveal». Τα έργα που τη συνθέτουν δημιουργήθηκαν μέσα σε μια δεκαετία (2015-2024), με πολλές αλλαγές όχι μόνο στη ζωή της καλλιτέχνιδας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Σε τόνους μπλε, λευκού και μαύρου, με χρήση φαινομενικά «άχρηστων» υλικών, η εικαστικός μεταφέρει τα δικά της μηνύματα για την τέχνη, την κοινωνία και το περιβάλλον.
The Blender Gallery, έως 9 Νοεμβρίου

Ο Χένρι Μουρ και η Ελλάδα

Μια έκθεση αφιερωμένη στον Χένρι Μουρ, το έργο του, αλλά και τη σχέση του με την Ελλάδα στην γκαλερί Gagosian. Το project υλοποιείται σε συνεργασία με το Henry Moore Foundation και είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται έργα του καλλιτέχνη στην Ελλάδα έπειτα από 20 χρόνια. Είναι φανερή η επιρροή της αρχαίας ελληνικής τέχνης –και μάλιστα της προ-κλασικής περιόδου– στον Μουρ, η οποία προέκυψε έπειτα από την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας, το 1951. Παρατηρώντας τα γλυπτά του βρίσκει κανείς πολλές ομοιότητες με τα κυκλαδικά ειδώλια. Στην έκθεση «Henri Moore and Greece», πέρα από γνωστά γλυπτά του Μουρ, εκτίθενται και κάποια χαρακτικά, προσχέδια και διάφορες πληροφορίες που στοιχειοθετούν τον διάλογό του με την αρχαία ελληνική τέχνη.
Gagosian, έως 26 Οκτωβρίου

Η έκθεση «Henri Moore and Greece» στην Γκαλερί Gagosian © The Henri Moore Foundation

Δύο νέοι καλλιτέχνες… δεσμώτες του ιλίγγου

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, στο πλαίσιο των εκθέσεων σύγχρονης τέχνης Raw, δίνει το βήμα σε δυο νέους καλλιτέχνες, τη Ναταλία Μαντά και τον Δημήτρη Ταμπάκη, οι οποίοι συμπράττουν στο «Vertigo», σε επιμέλεια Φαίδρας Βασιλειάδου. Εμπνευσμένοι από την ομώνυμη χιτσκοκική ταινία (στα ελληνικά «Δεσμώτης του ιλίγγου») οι δύο καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τους ενδιάμεσους χώρους του ιδρύματος με γλυπτά που προσκαλούν τον επισκέπτη σε μια βαθιά ενδοσκόπηση. Μέσα από το αίσθημα της αστάθειας και της έλλειψης ισορροπίας, έρχεται η κάθαρση του θεατή που καλείται να στοχαστεί για τον χώρο και τον χρόνο.
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, έως 22 Νοεμβρίου

Ναταλία Μαντά, «Under our Bones», 2023