Εικαστικα

Art In Paradise: Η γκαλερί των εξωπραγματικών οπτικών ψευδαισθήσεων στην Ταϊλάνδη

Από ερείπια ναών σε ιπτάμενο χαλί και από εκεί μέσα στον βυθό της θάλασσας

Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο μουσείο Art In Paradise στην Ταϊλάνδη ο επισκέπτης γίνεται ένα με τα εκθέματα

Είναι με διαφορά η σπουδαιότερη γκαλερί οπτικών ψευδαισθήσεων της ασιατικής χώρας. Μέσα από πίνακες ζωγραφικής, σύγχρονης αλλά και παλαιότερης αισθητικής, ο επισκέπτης εξερευνά τις τρισδιάστατες απεικονίσεις, ενώ συχνά γίνεται και ο ίδιος του μέρος των ψευδαισθήσεων. Το φωτογραφικό υλικό πλούσιο καθώς οι τυχεροί που επισκέπτονται την γκαλερί δε θέλουν να αφήσουν κάποιον πίνακα, δίπλα στον οποίο να μη φωτογραφηθούν. Ψευδαισθήσεις που εξερευνώνται με την αφή, την όραση, ακόμα και μέσα από διαδραστικές οθόνες, με τους επισκέπτες να μπορούν να γίνονται ένα με τους πίνακες, μέσω της λήψης των ιδανικών φωτογραφιών. Το Art In Paradise είναι το μουσείο τρισδιάστατης τέχνης της Ταϊλάνδης και αποτελείται από πολλές δεκάδες δυσνόητους και πολύπλοκους πίνακες. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2012 στην πόλη της Πατάγια, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μπανγκόκ, ωστόσο πλέον υπάρχουν και τα παραρτήματα του, με το βασικότερο εξ αυτών να βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ. Αποτελείται από διαφορετικές εκθεσιακές ζώνες, με τους πίνακες να χωρίζονται χρονολογικά και θεματικά. Κάποιες από τις χαρακτηριστικές ζώνες είναι η Underwater World, η Wildlife, η Dinosaur, η Thai, η Egyptian, η Aqua και τέλος η Waterfall Hall.

Η ποικιλία των πινάκων ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη. Μεγάλα τρισδιάστατα μοντέλα κατοικιών, μικρογραφίες δεινοσαύρων, έκθεση σαφάρι, πολλά θέματα επίσης που σχετίζονται με τη θάλασσα και τον ωκεανό. Οι απεικονίσεις φτάνουν εύκολα στο όριο του σουρεαλισμού, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα ονόματα που πολλές φορές δίνονται στους πίνακες όπως «Stairway to Hell», «Ride a Flying Carpet» και «Coronation of the Emperor». Η γκαλερί θέλει το χρόνο της καθώς το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δυσκολευτεί να αποσαφηνίσει το περίπλοκο των πινάκων, ενώ η λήψη φωτογραφιών δεν είναι απλή υπόθεση καθώς οι επισκέπτες κατανοούν ότι η λάθος πόζα που θα πάρουν μπορεί να αποβεί "μοιραία" για τις φωτογραφίες τους. Οι υπεύθυνοι ωστόσο έχουν προνοήσει με οδηγίες, χαρακτηριστικά βέλη, αλλά και παλαιότερες φωτογραφίες από το σημείο, ώστε να διευκολύνεται το κοινό. Σύμφωνα με τις εμπειρίες των επισκεπτών, μια τυπική επίσκεψη στο Art In Paradise διαρκεί τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες, ή και παραπάνω για όποιον δείχνει να διασκεδάζει ιδιαίτερα. Τονίζουν επίσης ότι καλό είναι ο κόσμος να έχει το κινητό του τηλέφωνο 100% φορτισμένο.

Εμπνευστής της γκαλερί και εν ενεργεία Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο διάσημος Νοτιοκορεάτης καλλιτέχνης, Shin Jae Yeoul. Με μια ομάδα συμπατριωτών του επιχειρηματιών, παρουσίασε την αρχική έκθεση σε ένα παλιό κτίριο, τροποποιώντας με υπομονή τις λεπτομέρειες του κάθε πίνακα ξεχωριστά. Το τελικό αποτέλεσμα περιλάμβανε περισσότερους από 140 πίνακες που απεικόνιζανε διαδραστικές, τρισδιάστατες ψευδαισθήσεις. Η αρχική επένδυση των 50 εκατομμυρίων thai baht (περίπου 1.386.000 ευρώ) μετέτρεψε ένα πρώην νυχτερινό κέντρο στην Πατάγια, στο σύγχρονο διαδραστικό μουσείο τέχνης που γνωρίζουμε σήμερα. Ο Shin Jae Yeoul είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Hongik, ενός από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της Νότιας Κορέας, στον τομέα των τεχνών. Υπήρξε διευθυντής του «Jeju Love Land», ενός μουσείου σεξουαλικής αγωγής στην πατρίδα του. Προσπάθησε να δημιουργήσει και την ταϊλανδέζικη εκδοχή του, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την κυβέρνηση της χώρας.

Η επίσκεψη στο Art In Paradise αποτελεί σίγουρα μια εμπειρία ζωής. Ανάμεσα στα υπόλοιπα που προσφέρει η γκαλερί, ξεχωρίζει και η εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί για τα κινητά τηλέφωνα, μέσω της οποίας οι πίνακες «ζωντανεύουν» με τη βοήθεια της τεχνολογίας της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality). Από τα ερείπια του Ναού της Angkor Wat στην Καμπότζη, μεταφερόμαστε στην Αίγυπτο και στην εποχή των ιπτάμενων χαλιών, σε ξεχαρβαλωμένες γέφυρες πάνω από ορμητικά ποτάμια. Όλα αυτά μέσα από την άνεση σύγχρονων και ασφαλών εγκαταστάσεων. Το Art in Paradise» είναι μια γκαλερί που ενθαρρύνει επί του πρακτέου τον επισκέπτη να γίνει ένα με τα εκθέματά της, ξεχνώντας μια και καλή το ρόλο του απλού παρατηρητή.