Εικαστικα

Ένα μουσείο αφιερωμένο στον πλούτο των ελληνικών θαλασσών, στον Πειραιά

Το Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων αναμένεται να ανοίξει το 2026

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά
Ψηφιακά εκτυπωμένη αιωρούμενη τριήρης

Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων: Ένα μουσείο για τον πλούτο των ελληνικών θαλασσών - Το καινοτόμο αυτό project έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2026

Ένα μουσείο για τη ελληνική θάλασσα, τη σχέση των Ελλήνων με τη ναυτιλία και τη ναυτική παράδοση. Πρόκειται για το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, στον Πειραιά. 

Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά
Εργασίες σε εξέλιξη για το Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά

Το Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα φιλοξενεί 2.500 εκθέματα της θάλασσας και της ναυτιλίας

Το μουσείο θα φιλοξενηθεί σε έναν ενιαίο, σύγχρονο χώρο που συνδυάζει το ιστορικό κτήριο του ΣΙΛΟ με την προσθήκη ενός νέου κτηρίου. Αυτό θα του εξασφαλίσει έναν πρωτοποριακό εκθεσιακό και λειτουργικό χώρο, που θα παρουσιάζει πάνω από 2.500 εκθέματα. Αυτά προέρχονται από ναυάγια, σκαριά πλοίων και αρχαιολογικά ευρήματα. 

Η νέα κατασκευή θα ενσωματωθεί με το υπάρχον κτήριο, δημιουργώντας μια αρμονική σύνθεση που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον. Η έκθεση θα επωφεληθεί από σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως ψηφιακές εφαρμογές και διαδραστικά στοιχεία, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης της θαλάσσιας αρχαιολογίας και του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας.

Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά
Φωτορεαλιστική απεικόνιση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειρα

Το Μουσείο, συνολικής επιφάνειας 26.380 τ.μ., θα διαθέτει εκθεσιακούς χώρους για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, αλλά και ειδικούς χώρους για εκπαιδευτικά προγράμματα, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο και εργαστήρια συντήρησης. Έμφαση δίνεται στην πλήρη προσβασιμότητα για όλους, με σύγχρονα μέσα και ράμπες για εύκολη κίνηση, καθώς και πολλαπλά επίπεδα για να διευκολύνουν την εξερεύνηση του Μουσείου.

Η μουσειολογική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία μιας έκθεσης που θα συνδέει διαφορετικές χρονικές περιόδους και θεματικές ενότητες, όπως τη θάλασσα, την ενάλια αρχαιολογία, και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ η παρουσίαση θα επιτρέπει στους επισκέπτες να αντιληφθούν τη διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη θάλασσα. Παράλληλα, θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν στοιχεία του βιομηχανικού παρελθόντος της περιοχής, όπως ο ταινιόδρομος του ΣΙΛΟ, που θα αποτελεί μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη.

pappas-7

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.