Εικαστικα

Γιώργο Πετσικόπουλε, τι είναι «κρυμμένο σε κοινή θέα»;

Μια συζήτηση με τον εικαστικό για τη θεματική των έργων του και τη νέα έκθεση στο Square root, μια συλλογή των τελευταίων οχτώ ετών

Μαρίνα Ανδριωτάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιώργος Πετσικόπουλος: Συνέντευξη με αφορμή την έκθεσή του «Κρυμμένο σε κοινή θέα» στο Square root

Γεννημένος το 1987, ο Γιώργος Πετσικόπουλος είναι ένας εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα, η δυναμική καριέρα του οποίου έχει οδηγήσει στην έκθεση έργων του σε όλη την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Μονακό και το Μεξικό. Οι πρακτικές του εμπεριέχουν έναν βαθύ διάλογο μεταξύ της παραδοσιακής χειροτεχνίας και των σύγχρονων οπτικών αφηγήσεων, ενσαρκώνοντας μια συγχώνευση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της καινοτόμου έκφρασης. Χρησιμοποιεί φυσικές βαφές και πειραματίζεται με παραδοσιακές τεχνικές, κάτι που θα δούμε και στη νέα του έκθεση με τίτλο «Κρυμμένο σε κοινή θέα» που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Square Root. 

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, Λεΐ Κ. Φανγκ, «Στα έργα του δεν συναντά κανείς περίπλοκα μοτίβα ή έντονα χρώματα, καθώς αποδίδει απλές μορφές με ρευστή, σχεδόν αρχέγονη αμεσότητα, παραπέμποντας στους ζωγράφους των αρχαίων εποχών. Μέσα από τις δημιουργίες του, αποκαλύπτεται διακριτικά μια παραδοσιακή φιλοσοφική αντίληψη που διαμορφώνει την κοσμοθεωρία του. Η επιστροφή σε πατροπαράδοτες μεθόδους μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο καλλιτεχνικό μέσο θεραπείας τόσο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες όσο και το κοινό τους σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο και υπερδραστήριο. Τα έργα του Γιώργου μας τον συστήνουν ως ένα σύγχρονο ερημίτη. Η τέχνη του σαν να εκτείνεται στο χρόνο. Ηρεμεί τον θορυβώδη κόσμο, δημιουργώντας μια αινιγματική αίσθηση που του μοιάζει».

Ο Γιώργος Πετσικόπουλος μιλά για τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Κρυμμένο σε κοινή θέα»

Χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα, τι συμβολίζουν αυτά τα χρώματα και γιατί τα επιλέξατε;
Από το 2017 δουλεύω με φυσικές βαφές και κάνω χρήση παραδοσιακών τεχνικών βαφής. Εξειδικεύομαι στο φυσικό Indigo και την ορυκτή λάσπη, συνεπώς τα τελευταία χρόνια προτιμάω τα γήινα χρώματα και τόνους του μπλε. Η ενασχόληση με ανάλογες πρακτικές δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση με το χρώμα που θα έλεγα ότι φτάνει σε πνευματικό επίπεδο. Στη συγκεκριμένη έκθεση θα δει κανείς και παλιότερη δουλειά μου όπου με ενδιέφερε να δώσω μια αρχέγονη πολυκαιρισμένη όψη στα έργα και για να πετύχω κάτι τέτοιο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω μια πληθώρα αυτοσχέδιων χρωμάτων.

“Aleph“: Oil paint, charcoal, ochre, chalk, gum arabic on weathered nepalese paper mounted on canvas, 40x50cm, 2018

Πώς λειτουργεί για εσάς η δημιουργική διαδικασία, περισσότερο μέσω της φαντασίας ή με εικόνες εμπνευσμένες από παρατήρηση; 
Συνδυαστικά θα έλεγα. Μπορεί να δω κάτι που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα διεγείρει τη φαντασία μου και στη συνέχεια να γεννηθεί κάτι καινούργιο. Νομίζω περιορίζεται αρκετά η έννοια της έμπνευσης όταν μιλάμε μόνο για εικόνα, ενδεχομένως να είναι και μια λέξη ή φράση που θα λειτουργήσει ως έναυσμα της δημιουργικής διαδικασίας. 

Πώς η ζωγραφική τεχνική που χρησιμοποιείτε συνεισφέρει στην καλλιτεχνική σας έκφραση;
Όταν δουλεύω με το ύφασμα και τις φυσικές βαφές ο χρόνος αποκτάει άλλη διάσταση. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε πλήρη αρμονία, σε αντίθεση με τη πληθωριστική πληροφόρηση της καθημερινότητας. Σημαντικό για την έκφραση μου είναι επίσης το ιδεολογικό κομμάτι που έχει να κάνει με την οικολογική ευαισθησία και τις βιώσιμες πρακτικές, καθώς και η τεχνογνωσία και έρευνα των υλικών.   

“Mandragora“: Oil paint and charcoal on weathered nepalese paper mounted on framed canvas, 70x95cm, 2016

Γιατί έχετε επιλέξει τη συγκεκριμένη θεματική;
Η θεματική μου αντλεί έμπνευση από τη μυθολογία, το μυστικισμό, αρχέγονες κοινωνίες και σύμβολα. Αισθάνομαι ότι με τη θεματική αυτή, συμμετέχω στη πορεία της απεικονιστικής τέχνης από τις αρχαίες σπηλαιογραφίες μέχρι το σήμερα. Θα έλεγα αυτή είναι η γλώσσα που με γοητεύει και με εκφράζει για να επικοινωνήσω την τέχνη μου.

Πώς συνδέεται η παρούσα έκθεσή σας με τις προηγούμενες;
Τα έργα που εκτίθενται στη συγκεκριμένη έκθεση είναι μια συλλογή των τελευταίων οχτώ ετών και τα περισσότερα από αυτά έχουν εκτεθεί κατά το παρελθόν. Έχει μορφή αναδρομική, είναι εμφανής η πορεία που έχει διαγραφεί και οι διαφορετικές επιρροές σε αυτή.

INFO:
Ατομική έκθεση «Κρυμμένο σε κοινή θέα» του Γιώργου Πετσικόπουλου
Square root, Σεβαστίας 10, Αθήνα 
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη με Σάββατο 11πμ - 6μμ
Διάρκεια: 12/9/2024 - 3/11/2024

Εγκαίνεια: 27/9/2024, 19:00 - 22:00