Εικαστικα

Βρετανικό Μουσείο: Τεράστιο project για την ψηφιοποίηση των συλλογών του

Ο νέος διευθυντής δηλώνει ότι ετοιμάζεται για τον «τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό μουσείου στον κόσμο»

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Βρετανικό Μουσείο προγραμματίζει ριζικές αλλαγές, έπειτα από το σκάνδαλο με την κλοπή 1800 κομματιών από τις συλλογές του

Πριν από λίγο διάστημα το Βρετανικό Μουσείο άλλαξε διεύθυνση, έπειτα από ένα τεράστιο σκάνδαλο που ξέσπασε λόγω της κλοπής περίπου 1800 κομματιών από τις συλλογές του. Ο νέος διευθυντής, Nicholas Cullinan, πρώην επικεφαλής της National Portrait Gallery, υποσχέθηκε εξ αρχής ότι θα φέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του Μουσείου.

Βρετανικό Μουσείο: Πλήρης ψηφιοποιήση των συλλογών του

Ο Nicholas Cullinan ανέλαβε τη νέα του θέση στο Βρετανικό Μουσείο τον Ιούνιο 2024 και έχει πολλή δουλειά μπροστά του αλλά και πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Όπως ανέφερε στους Times, «θα ηγηθώ της μεγαλύτερου μετασχηματισμού που έχει υποστεί ένα μουσείο παγκοσμίως». Το σημαντικότερο που καλείται να κάνει είναι να περισώσει τη φήμη του μουσείου.  Επειδή οι κλοπές των αντικειμένων πραγματοποιήθηκαν σε έναν ορίζοντα πολλών ετών, ο Cullinan αποφάσισε την πλήρη ψηφιοποίηση των συλλογών του μουσείου. Πιο συγκεκριμένα, ένας οικονομικός σχεδιασμός $1.3 δισ έχει προϋπολογιστεί για έργα ανάπλασης, που περιλαμβάνει ψηφιοποίηση των συλλογών του, καθώς και την ανακαίνιση των 3.500 αιθουσών και γκαλερί του. 

Βρετανικό Μουσείο: το χρονικό του σκανδάλου

Το 2023, το Βρετανικό Μουσείο προχώρησε σε έναν έλεγχο ασφαλείας, έπειτα από την κλοπή περίπου 2000 κομματιών της συλλογής του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, υπεύθυνος για τις κλοπές αυτές θεωρήθηκε ο πρώην επιμελητής Peter Higgs. Το Μουσείο άσκησε μήνυση εναντίον του και τον απομάκρυνε άμεσα από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, ο Higgs αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις κλοπές. Τον επόμενο μήνα, ο πρώην διευθυντής του Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ παραιτήθηκε με τη δικαιολογία ότι το ίδρυμα «δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε» στις κλοπές. Τη θέση προσωρινού διευθυντή ανέλαβε ο Μαρκ Τζόουνς μέχρι να πάρεο τα ηνία του Μουσείου ο Cullinan. 

Τα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα, πετράδια και αρχαία γυαλικά, από την ελληνική και ρωμαïκή συλλογή  που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν βρεθεί.

Ο Nicholas Cullinan δήλωσε σχετικά: «Πήραμε το μάθημά μας και πρέπει να τώρα να περάσουμε στην πράξη». Η απόφασή του να ψηφιοποιηθεί όλος ο όγκος της συλλογής του ιδρύματος, δηλαδή 8 εκατ. κομμάτια, αποτελεί μια από τις ενέργειες που κρίνει ότι θα αποτρέψει να συμβούν παρόμοια συμβάντα στο μέλλον.