Εικαστικα

3 εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε αυτήν την εβδομάδα

Ποιες είναι οι εκθέσεις που είτε ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα είτε έχουν πρόσφατα ξεκινήσει

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 929
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από την έκθεση ψηφιδωτού του Γιαν Φαμπρ στο αφιέρωμα στον Μαρκ Ρόθκο και σε ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ για την αστική ποδηλασία

Τι εκθέσεις μπορείτε να δείτε αυτήν την εβδομάδα σε μεγάλα ιδρύματα ή γκαλερί της Αθήνας; Επιλέξαμε δυο εκθέσεις που έχουν τα εγκαίνιά τους αυτήν την εβδομάδα καθώς και μια ακόμη που ξεκίνησε την προηγούμενη. Ψηφιδωτό, ζωγραφική αλλά και φωτογραφία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία των επιλογών μας.

Δείτε τις εκθέσεις που επιλέξαμε για εσάς:

Γιαν Φαμπρ, «I love my useless», από την έκθεση «I am blood» στη Τhe Crux Gallery

«I am Blood» του Jan Fabre
σε επιμέλεια Kατερίνας Κοσκινά

Εγκαινιάζεται στη The Crux Gallery η έκθεση «Ι am Blood» του Jan Fabre. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Κοσκινά, η οποία διατηρεί μακροχρόνια και στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα φτιαγμένα με την τεχνική του ψηφιδωτού, που πρώτη φορά χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, αλλά τη φέρνει στα μέτρα του, ώστε να παράγει ένα αποτέλεσμα χαρακτηριστικό της τεχνοτροπίας του. Άλλωστε, ο Φαμπρ είναι γνωστός για την πολυδιάστατη αναγεννησιακή προσέγγιση της τέχνης, τη μελέτη της ιστορίας της, τη διασύνδεσή της με τον χώρο της επιστήμης αλλά και των παραδοσιακών τεχνικών. Για να δημιουργήσει τα ψηφιδωτά του και να τελειοποιήσει την τεχνική του, θήτευσε δίπλα σε Ιταλούς τεχνίτες. Τα έργα, με κυρίαρχο χρώμα το χρυσό, ξεχωρίζουν για τη μινιμαλιστική αισθητική τους.
Τhe Crux Gallery, 26 Σεπτεμβρίου έως 16 Νοεμβρίου

Ειρήνη Βαζούκου, «Self portrait like Rothko», από την έκθεση-αφιέρωμα στον Mark Rothko, Λόφος Art Project


Αφιέρωμα στον Μαρκ Ρόθκο

Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή του, έκθεση αφιέρωμα στον Μαρκ Ρόθκο στον Λόφο Αrt Project, σε επιμέλεια Φαίης Τζανετουλάκου.Άλλωστε η έκθεση εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου, την ημέρα γέννησης του καλλιτέχνη. Με τίτλο «Η τέχνη της εμβύθισης στη σύγχρονη ζωγραφική - Μαθαίνοντας από τον Mark Rothko», περιλαμβάνει έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, παράλληλες δράσεις, καθώς και τη μοναδική εικονογράφηση βιβλίου που είχε αναλάβει ο Rothko, σχεδόν έναν αιώνα πριν. Στόχος του αφιερώματος είναι να αναδειχθεί η τέχνη του εξπρεσσιονιστή καλλιτέχνη που αφιέρωσε το έργο του στο ζήτημα της εμβύθισης, στο πώς η ζωγραφική μπορεί να ξεπερνά τον αμφιβληστροειδή και να εισχωρεί στα έγκατα της ψυχης μας. Τη βραδιά των εγκαινίων η δημοφιλής graffiti artist NIQUE θα δημιουργήσει ζωντανά το πόστερ της έκθεσης.
Λόφος Αrt Project, 25 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου

© Σπύρος Μπακάλης


Έκθεση φωτογραφίας για την αστική ποδηλασία

To RIDE AΘENS του Σπύρου Μπακάλη αποτελεί ένα φωτογραφικό ποδηλατικό οδοιπορικό στο κέντρο της Αθήνας. Ο φωτογράφος –που κινείται σε μεγάλο βαθμό με ποδήλατο– καταγράφει τους ποδηλάτες και τις ποδηλάτισσες της πόλης και μαθαίνει τις ιστορίες τους. Στόχος της καταγραφής είναι να αναλογιστούμε γύρω από τους τρόπους μετακίνησης στην Αθήνα, αλλά και τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη ως πιο βιώσιμο μέσο. Οι φωτογραφίες του εκτίθενται περιμετρικά του Πάρκου Σταύρου Νιάρχος.
Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΣΙΝ, μέχρι 10 Νοεμβρίου 2024