Εικαστικα

«Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Μεγάλη έκθεση με επίκεντρο τις μνήμες του πολέμου και της δικτατορίας και την αισιοδοξία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας

Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 929
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι θα δούμε στην έκθεση «Αποκατάσταση της αισιοδοξίας» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων 

Με μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας» σε επιμέλεια Βικτώριας Ζυγούρου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον κύκλο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», με αφορμή δύο σημαντικές για την Αθήνα επετείους, τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τη γερμανική κατοχή και 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η έκθεση, που υλοποιείται από τον ΟΠΑΝΔΑ, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σχέδια και κατασκευές από τις μόνιμες συλλογές της, που συνομιλούν με τα έργα 18 σύγχρονων εικαστικών, οι οποίοι προσεγγίζουν με τον δικό τους σύγχρονο εικαστικό τρόπο τη θεματική, ενώ θα συνοδεύεται από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση που έγραψε η μουσικός Μαρκέλλα Σκούρτη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου από την Α. Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Το δίπολο δημοκρατία- διάλογος βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, που στοχεύει να προκαλέσει έντονα συναισθήματα στον θεατή, να του θέσει ερωτήματα και να τον κάνει να ανακαλέσει εμπειρίες και βιώματα. Οι τρείς επιμελητές της έκθεσης εργάστηκαν κυρίως με το υλικό που είχαν από τα έργα των μόνιμων συλλογών της Πινακοθήκης, ενώ παράλληλα προσκάλεσαν και 18 καλλιτέχνες με σύγχρονες εικαστικές προτάσεις πάνω στη θεματική. Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σχέδια και κατασκευές αντανακλούν τη σύγχρονη ιστορία και φέρνουν στο φως έννοιες που την έχουν διαμορφώσει.

Έργο της Ρίκας Πανά για την έκθεση «Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Έργα από την έκθεση «Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας»

Τι έργα θα βρούμε στην έκθεση; Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά. Όπως για παράδειγμα, τα κάρβουνα της Άννας Κινδύνη, όπου συνυπάρχουν οι φριχτές μνήμες του πολέμου, της κατοχής και της εξαθλίωσης. Τα 25 ζωγραφισμενα βότσαλα της Βάσως Κατράκη και 5 σχέδια από την εξορία της στη Γυάρο το 1967 (δάνεια από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατράκη) αποτελούν τεκμήρια βίας, αντοχής, εγκαρτέρησης αλλά και ταυτόχρονα αισιοδοξίας και αντίστασης στη σκληρότητα της εποχής. Οι «Ειρωνείες και επικλήσεις» του Γιώργου Βακιρτζή καταγράφουν τα πολιτικά τεκταινόμενα της εποχής αλλά και την ελπίδα της αντίστασης. Δύο έργα της Ρίκας Πανά λειτουργούν ως αντανάκλαση της ανθρώπινης ερημιάς, όπως η ίδια τη βίωσε μέσα στα χρόνια της Δικτατορίας. Στη «Μνήμη του ‘73», η Αλίκη Σκουλικίδη παρουσιάζει με σεμνότητα, σεβασμό και ευαισθησία την σπασμένη καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου. Η κόκκινη φιγούρα του Αλέκου Φασιανού μάς οδηγεί σε ονειρικές περιπλανήσεις και αισιόδοξες διαδρομές.

Έργο της Θεοδοσίας Παπαδοπούλου για την έκθεση «Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων



Από την άλλη, οι 18 νεώτεροι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση, φωτίζουν με έναν δικό τους πιο σύγχρονο εικαστικό τρόπο τη θεματική.

Την έκθεση θα συνοδεύει πρωτότυπη μουσική σύνθεση που έγραψε η μουσικός Μαρκέλλα Σκούρτη.

Ένα έργο της Αλίκης Σκουλικίδου για την έκθεση «Η αποκατάσταση της αισιοδοξίας» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Καλλιτέχνες μονίμων συλλογών:
Ανδρειάδου Τζούλια / Ανούση-Ηλία Ρένα/ Αργυράκης Μίνως/ Βακιρτζής Γεώργιος/ Βλαχόπουλος Βρασίδας /Βογιατζής Γεώργιος/ Γαβρίλος Χάρης/ Γκιζελή Κλειώ/ Γουναρόπουλος Γεώργιος/ Δανιήλ (Παναγόπουλος)/ Δημητράκης Γιάννης/ Δρίζος Γιώργος/ Ζέπος Εμμανουήλ/ Θεοφίλης Χρήστος/ Θεοφυλακτόπουλος Μάκης/ Κάνθος Τηλέμαχος/ Κάνιστρα Μάχη/ Καπράλος Χρήστος/ Καραπάνου Εύα/ Κατράκη Βάσω/ Κινδύνη Άννα/ Κομιανού Άρια/ Κοροβέση - Καλαντίδη Αγγέλικα/ Κοψίδης Ράλλης/ Λαζαρίδης Ανατολής/ Λάμπρου Γιώργος/ Λύτρας Σπύρος/ Μαλάμος Κωνσταντίνος/ Μαρκίδης Χρήστος/ Μελά Εύα/ Μωυσίδου - Εξαρχοπούλου Μαριόρα/ Μεγαλίδης Δημήτρης/ Ορφανός Λάμπρος/ Πανά Ρίκα/ Παπαδογιάννη - Ψαρού Ελένη/ Παπαδοπούλου Θεοδοσία/ Παπασπύρου Ρένα/ Παραλής Νίκος/ Σαρακατσιάνος Χρήστος/ Σαραφιανός Πάνος/ Σιατερλή Δήμητρα/ Σκουλικίδη Αλίκη/ Στέργιος Στάμος/ Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος)/ Τριανταφύλλου Κωστής/ Τσουλουχοπούλου Έφη/ Φασιανός Αλέκος/ Χάρος Βασίλης/ Χριστιανού Αγλαΐα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Γεωργίου Αλέξανδρος/ Δημητροπούλου Μάρθα/ Σαββοπούλου Κατίνα (B612)/ Σδούκου Ιφιγένεια/ Κανόγλου Νίκος/ Κουμαντάκη Δήμητρα/ Κουταβά Έφη/ Μπάλος Γεώργιος/ Παπαδοπούλου Θεοδοσία/ Παπακωνσταντίνου Νίνα/ Πέτρου Πέτρος & Στέλλα Χατζηπαναγιώτου (BODARCH)/ Ποντικάκης Μάνος/ Πυρομάλλης Νικόλας/ Σκλαβενίτης Νίκος/ Σταυροπούλου Ματίνα/ Τσούνης Σόλων/ Χανδρινού Θεοδώρα.

info
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Β’: Λεωνίδου και Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00
Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: 210 5202420| www.opanda.gr