Εικαστικα

Τζέμα Πάουελ: «Νιώθω πολύ τυχερή που ζωγραφίζω»

Της ζητήσαμε να μας μιλήσει για την τέχνη της, το εξώφυλλο που σχεδίασε για την Athens Voice, την καθημερινότητά της και τον γάμο της με τον Τζακ Σαβορέτι

Γιώργος Μουχταρίδης
ΤΕΥΧΟΣ 928
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η Τζέμα Πάουελ δεν είναι απλώς η σύζυγος του Τζακ Σαβορέτι και η μητέρα των παιδιών τους. Είναι μια ταλαντούχα ζωγράφος

Η Τζέμα Πάουελ κατάγεται από καλλιτεχνική οικογένεια. Η μητέρα της, Λούσι Πάουελ, είναι καταξιωμένη ζωγράφος και ο πατέρας της, Ντικ Πάουελ, σχεδιαστής. Η Τζέμα ζωγραφίζει από την παιδική της ηλικία και μεγάλωσε ανάμεσα σε πινέλα, χρώματα και καμβάδες, ενώ από πολύ μικρή έμαθε να εκφράζεται μέσα από την τέχνη. Σπούδασε ηθοποιία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και υποκριτική στη Δραματική Σχολή της Οξφόρδης. Έγινε διάσημη ερμηνεύοντας με τη φωνή της τον ρόλο της Μπάρμπαρα Ράιτ στη δημοφιλή αγγλική audio σειρά «Doctor Who» και έχει παίξει σε πολλές ταινίες στον κινηματογράφο, με πιο γνωστές το «Angel» του Φρανσουά Οζόν (2007) και το «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Τιμ Μπάρτον (2010). Εγκατέλειψε την ηθοποιία και το σινεμά από τη στιγμή που γνώρισε τον Τζακ Σαβορέτι και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, οπότε και επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη ζωγραφική. Έχει κάνει πολλές εκθέσεις σε γκαλερί στο Λονδίνο και στη νότια Αγγλία και πρόσφατα έκανε μια ατομική έκθεση στο Λονδίνο. Η δουλειά της έχει συλλέκτες από την Ευρώπη την Αμερική και την Αυστραλία. Η Τζέμα Πάουελ μάς έκανε ένα υπέροχο δώρο για το εξώφυλλο της Athens Voice. Μας χάρισε ένα έργο της εμπνευσμένο από την Ιταλία του Σαβορέτι και το Πορτοφίνο, με τίτλο: «In the still of the night, Portofino».

Την έχω συναντήσει αρκετές φορές, αφού επιλέγει να έρχεται σε κάποιες από τις εμφανίσεις του Τζακ Σαβορέτι στην Ελλάδα, και ήθελα πάντα να μιλήσω μαζί της.

Τζέμα, πάντα ήθελα να συνομιλήσω με ανθρώπους που έχουν μαζί οικογένεια, μοιράζονται δηλαδή κάτι πολύ κοινό, και ταυτόχρονα μοιράζονται και μια μεγάλη αγάπη για την τέχνη. Πώς νιώθεις εσύ γι’ αυτό;
Νιώθω πολύ τυχερή που ζωγραφίζω και νιώθω επίσης πολύ τυχερή που ο Τζακ είναι τραγουδοποιός, έχουμε αυτή την οικογένεια και όλο αυτό λειτουργεί. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα προνόμιο και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Επέλεξα, έπειτα από πολλή σκέψη, να αφήσω την ηθοποιία και να κρατήσω τη ζωγραφική, που ούτως ή άλλως με ακολουθεί από πολύ μικρή ηλικία. Ένιωθα πάντα ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να παραμείνω κοντά στη φύση, που είναι κάτι που λατρεύω. Ανακάλυψα ότι μπορώ να εκφραστώ πολύ καλύτερα με τη ζωγραφική παρά με την ηθοποιία. Δουλεύω εδώ, στο σπίτι –το ατελιέ μου είναι ακριβώς δίπλα από τα δωμάτια των παιδιών– και όλο αυτό με γεμίζει ευτυχία.

Νιώθεις αγωνία μπροστά από έναν κενό καμβά; Πώς σου αρέσει να δουλεύεις;
Ο αγαπημένος μου τρόπος να δουλεύω είναι να κλείνω τα μάτια και να αφήνω τα χρώματα και τα σχήματα να βγαίνουν από μέσα μου, με τον ίδιο τρόπο που βγαίνουν οι λέξεις από το στόμα κάποιου την ώρα που μιλάει. Άλλωστε και η ζωγραφική είναι μια γλώσσα. Αφήνω τις περισσότερες φορές το τοπίο –είτε είναι γη, είτε είναι νερό– να μου μιλήσει, να με συγκινήσει και να βρει τον τρόπο να εκφραστεί. Κάποιες φορές εκφράζεται με σχήματα και κάποιες φορές με χρώματα. Μου αρέσει όταν χρώματα και σχήματα αρχίζουν σιγά σιγά να αναμειγνύονται και να φτιάχνουν μια εικόνα, μια σύνθεση, χωρίς όμως να γνωρίζω ποια θα είναι η κατάληξη. Λατρεύω αυτό που ονομάζουμε “λάθος” στην τέχνη, αφού πολλές φορές τα λάθη είναι το καλύτερο κομμάτι ενός πίνακα, γιατί κάτι που υπήρχε μέσα μου, βαθιά στο υποσυνείδητό μου, βρίσκει διέξοδο έκφρασης χωρίς τη δική μου παρέμβαση.

Ζωγραφίζεις κυρίως τοπία, παρατηρώ, και καθόλου πορτρέτα.
Δεν είμαι ζωγράφος πορτρέτων, αλλά έλκομαι από φιγούρες που εντάσσονται στο τοπίο, είναι μέρος ενός περιβάλλοντος. Μου αρέσει να ζωγραφίζω ανθρώπους που βλέπω ότι γίνονται ένα με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην Κέρκυρα και παρατηρούσα για πολλή ώρα έναν άντρα δίπλα στη θάλασσα να καπνίζει ένα τσιγάρο βυθισμένος στις σκέψεις του. Η παρουσία του και ο τρόπος του ήταν κάτι που μου τράβηξε την προσοχή αμέσως, με μαγνήτισε και θέλησα να τον ζωγραφίσω με τον ίδιο τρόπο που κάποιος ζωγραφίζει μια μπαλαρίνα, θέλησα να τον βάλω δηλαδή στο κέντρο του πίνακά μου.

Καταλαβαίνω ότι κάθε φορά που έρχεσαι στην Ελλάδα ζωγραφίζεις, είναι έτσι;
Ναι, όποτε μπορώ το κάνω, μου αρέσει πάρα πολύ το ελληνικό φως και η φύση. Την προηγούμενη φορά που είχε έρθει ο Τζακ και τραγούδησε στο Ηρώδειο, μου άρεσε πάρα πολύ η περιοχή και ζωγράφισα τις στέγες των σπιτιών.

Τζέμα, σε ευχαριστούμε πολύ για τον υπέροχο πίνακα που μας έδωσες για το εξώφυλλο της Athens Voice. Θυμίζει πάρα πολύ τον Τζακ.
Εγώ σας ευχαριστώ.

Ο Τζακ Σαβορέτι έρχεται για τέταρτη φορά στην Ελλάδα, για δύο μοναδικές συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 21:00 εμφανίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Opening act: Γκίζμο Βαρίγιας.