Εικαστικα

Pink October: Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός και η Τέχνη που μιλά για τον καρκίνο του μαστού

Έντεκα εικαστικοί αναμετριούνται με τις δυσκολίες απεικόνισης του υπαρξιακού βάθους, όταν η ύπαρξη ασθενεί

Γιώργος Δήμος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Pink October στο Σπίτι του ΜΑΝΑ: Συνέντευξη του επιμελητή Αλέξανδρου Κασσανδρινού για την έκθεση με αφορμή τον μήνα ενημέρωσης και πρόληψης καρκίνου του μαστού 

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός επιμελείται φέτος την ομαδική έκθεση Pink October, μία πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΜΑΝΑ, που θα εγκαινιαστεί στις 2 Οκτωβρίου 2024.

Έντεκα εικαστικοί ανέλαβαν να περάσουν το μήνυμα της πρόληψης, μέσα από την τέχνη τους, σε μία εικαστική έκθεση που θα λάβει χώρα στο Σπίτι του ΜΑΝΑ (Ρηγίλλης 10, Αθήνα). Ο χώρος αυτός, που λειτουργεί ως χώρος φροντίδας των ασθενών με καρκίνο και με κύριο στόχο την αποκατάσταση και την επανασύνδεση των γυναικών με τον κανονικό ρυθμό ζωής, όπως πριν την εμφάνιση της νόσου, μετατρέπεται σε χώρο τέχνης περνώντας όχι μόνο το μήνυμα της πρόληψης, αλλά και το μήνυμα της προσφοράς, της υποστήριξης, της έμπνευσης και της ελπίδας.

«Pink October»: Μια έκθεση αφιερωμένη στον καρκίνο του μαστού

«Ο καρκίνος του μαστού, να υπενθυμίσουμε, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης στην Athens Voice. «Το Σπίτι του ΜΑΝΑ και ο Οργανισμός ΜΑΝΑ στην προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν φέτος το μήνυμα αυτό, μου ανάθεσαν να επιμεληθώ μια ομαδική εικαστική έκθεση με βασικό θέμα αυτό της πρόληψης. Προσπάθησα, ωστόσο, να μην μείνω μόνο σε αυτό το μήνυμα, αλλά να πάω και ένα βήμα παρακάτω, ζητώντας από τους συμμετέχοντες εικαστικούς να δημιουργήσουν έργα με προσανατολισμό τον ριζικό επαναπροσδιορισμό της ύπαρξης μας, την μεγάλη μας βουτιά στον βαθύτερο εαυτό μας. Μην ξεχνάμε ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ασθενείς και βασικό μας μέλημα είναι η ‘προτεραιοποίηση’ του εαυτού μας και η άμεση αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης σε κάθε στάδιο της ζωής μας».

© Στέλλα Καπεζάνου

Ένα σύνολο εικαστικών έργων, έντεκα εικαστικών, αναμετριέται με το γεγονός της ασθένειας, ως υπαρξιακού προβλήματος. Κάθε έργο μοιάζει να αποτελεί θύρα, μέσω της οποίας ο θεατής εισέρχεται σε συμπαγή βιωματικό χώρο με αναφορές στις απειλητικές συνέπειες της νόσου ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στη νόσο του καρκίνου.

© Γεωργία Θεολόγου
© Τόλης Ταλόλας

«Κριτήριο για την επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν σηκώσει το σταυρό της ατομικής τους εσωτερικής διεργασίας», εξηγεί ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός. «Έβαλαν προτεραιότητα σε κάποια φάση της ζωής τους, την φροντίδα του εαυτού τους, μερικοί δε από αυτούς περάσαν τον γολγοθά της αντιμετώπισης αυτής της νόσου σε όποια μορφή της και έτσι μέσω της τέχνης τους περνούν μηνύματα πιο οικεία και άμεσα. Για μένα προσωπικά η έκθεση αυτή έχει να κάνει με την αντιμετώπιση και την πρόληψη του καρκίνου κάθε μορφής. Με κάποιους από τους καλλιτέχνες έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν, όπως τον Γεωργίου, την Καπεζάνου και την Αράπογλου, οι οποίοι συμμετείχαν και στην περσινή έκθεση μου επιμελήθηκα στο Δρομοκαΐτειο. Και φέτος η παραστατικότητα (του θέματος) μέσω της ζωγραφικής είναι κυρίαρχη».

© Κατερίνα Τσιλεδάκη

Ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός μιλάει για την εικαστική έκθεση «Pink October»

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κανέλλα Αράπογλου, Αμαλία Βεκρή, Αλέξανδρος Γεωργίου, Τζιωρτζίνα Θεολόγου, Στέλλα Καπεζάνου, Aριστείδης Λάππας, Poka-Yio, Σεβίνα Τζάνου, Kατερίνα Τσιλεδάκη, Τόλης Ταλόλας, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

© Αλέξανδρος Γεωργίου

Η έκθεση «Pink October», που θα διαρκέσει από τις 2 μέχρι την 31η Οκτωβρίου, με πολλές παράλληλες δράσεις, αφορά αποκλειστικά στους σκοπούς του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν στο Σπίτι του ΜΑΝΑ. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 17:00 – 20:00 και τα Σαββατοκύριακα 11:00 – 17:00.

Εγκαίνια έκθεσης: 2 Οκτωβρίου 2024, 19:00-22:00, Σπίτι του ΜΑΝΑ, Ρηγίλλης 10 - Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 2-31.10.2024