Εικαστικα

"Θησαυροί" τέχνης από τη VERGOS Auctions στη Φθινοπωρινή δημοπρασία

Με τιμές εκκίνησης από €300 και έργα Τσαρούχη, Μόραλη, Φασιανού, Ψυχοπαίδη, Γαΐτη, κ.ά.

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
VERGOS Auctions: Φθινοπωρινή δημοπρασία έργων τέχνης
Νίκος Στεφάνου, Νεκρή φύση με φρούτα, λάδι σε μουσαμά, 44x71cm,

VERGOS Auctions: Διαδικτυακή φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης στις 26 Σεπτεμβρίου

Μέσα στα πλάνα της νέας σεζόν σχεδόν πάντα είναι μια ανανέωση. Είτε αυτή αφορά τους εαυτούς μας, είτε τους δικούς μας χώρους και κυρίως το σπίτι μας. Το μέρος που ξεκινάμε και τελειώνουμε την ημέρα μας, το μέρος που θέλουμε να μας ηρεμεί, να μας εκφράζει και να μας ενθουσιάζει. Η ανανέωση σπιτιού, περιλαμβάνει συνήθως αλλαγές στη διαρρύθμιση του χώρου και πινελιές που δίνουν άλλη πνοή. Πυρήνας αυτών των αλλαγών είναι η τέχνη, γιατί όπως έχει πει και ο Καβάφης «Και τι άλλο είναι η τέχνη παρά λεπτομέρειες». Μπορεί ένας λευκός τοίχος να είναι βαρετός, αν όμως φιλοξενεί πάνω του ένα πολύχρωμο πορτραίτο του Τζων Χριστοφόρου; Τότε μιλάμε για ένα σπίτι με γούστο και άποψη. Ένα σπίτι που θέλουμε να μείνουμε.

Μήπως όμως η τέχνη είναι πολυτέλεια; Μήπως δε συνάδει με τον προϋπολογισμό εξόδων για το σπίτι; Μήπως σχετίζεται με αγορές που απαιτούν υπέρογκα ποσά; Όχι, αρκεί να ξέρει κανείς πού να ψάξει για να βρει τους κατάλληλους και value for money «θησαυρούς». Κάνοντας μία έρευνα, Νο1 στη λίστα προτάσεων μας αυτή τη στιγμή είναι η Φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions.

Πάνος Βαλσαμάκης, Σιλουέτες, κεραμικό πανό, 61x45,5cm, Εκτίμηση €1.500-2.000
Πάνος Βαλσαμάκης, Σιλουέτες, κεραμικό πανό, 61x45,5cm

Φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions

Γιορτάζοντας, 35 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες, οργανώνει τη διαδικτυακή Φθινοπωρινή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μ.μ. Εκεί μπορεί να βρει κανείς μία πλούσια συλλογή από 153 εξαιρετικά έργα ελληνικής τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, γλυπτικές δημιουργίες και διακοσμητικά αντικείμενα τέχνης που θα δώσουν έναν ιδιαίτερο και αρτίστικο χαρακτήρα στους χώρους. Το καλύτερο όλων όμως είναι ότι όλα αυτά θα τα βρούμε σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές που ξεκινούν από 300 ευρώ- μία πολύ οικονομική τιμή ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για έργα που έχουν δημιουργήσει κορυφαία ονόματα της εικαστικής σκηνής- έως 3.000 ευρώ.

Pavlos, Ποτήρι και Μπουκάλι, μικτή τεχνική, 30 x 22cm
Pavlos, Ποτήρι και Μπουκάλι, μικτή τεχνική, 30 x 22cm
Niki de Saint Phalle, a)Mouth, b) Χωρίς τίτλο
Niki de Saint Phalle, a)Mouth, b) Χωρίς τίτλο
Μιχάλης Μακρουλάκης, τα άγουρα ρόδα, γαλάκτωμα αυγού σε χαρτί επικολλημένο σε ξύλο, 25x17,5cm
Μιχάλης Μακρουλάκης, τα άγουρα ρόδα, γαλάκτωμα αυγού σε χαρτί επικολλημένο σε ξύλο, 25x17,5cm

Τα έργα υπογράφουν 86 καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Ανάμεσα τους οι Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιάννης Γαΐτης, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Pavlos, Τakis, Παναγιώτης Τέτσης, Τζων Χριστοφόρου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Βλάσης Κανιάρης, Ράλλης Κοψίδης, Γιώργος Ρόρρης, Πάνος Βαλσαμάκης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Τάσος Μαντζαβίνος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από αυτά.

Χρύσα Βέργη, Θάλασσα και βράχια (δίπτυχο), παστέλ σε χαρτόνι, 16 Χ 19 cm
Χρύσα Βέργη, Θάλασσα και βράχια (δίπτυχο), παστέλ σε χαρτόνι, 16 Χ 19 cm

Άνθρωπος, Γιάννης Γαΐτης

Ριγέ κοστούμι και καπέλο. Ένας άνθρωπος χωρίς αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερος μεν, σαν όλους τους άλλους δε. Τη σύγχρονη μαζοποίηση ήθελε να θίξει ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Γιάννης Γαΐτης και έφτιαχνε μορφές που δεν είχαν ατομικά χαρακτηριστικά. Τα «Ανθρωπάκια» του είναι αναγνωρίσιμα και σπουδαία έργα. Είναι το σήμα κατατεθέν του.

Άνθρωπος, Γιάννης Γαΐτης
Άνθρωπος, Γιάννης Γαΐτης

Το Ερωτικό, Γιάννης Μόραλης

Δύο σώματα ενωμένα, σαν μία ομοιόμορφη μάζα. Δύο φιγούρες που γίνονται μία και «φωνάζουν» βουβά τον έρωτά τους. Η οργάνωση του χώρου και των μορφών που διαρθρώνεται από τον Γιάννη Μόραλη, με απαράβατο κανόνα την τάξη και το ρυθμό και την αυστηρή εναλλαγή γεωμετρικών σχημάτων, είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς εσωτερικής διεργασίας που προσδίδει στην ανθρώπινη μορφή μεγαλειώδη ηρεμία και πληρότητα. Η αναπαράσταση αυτής της ιερής και προσωπικής στιγμής παρουσιάζει απογυμνωμένα την αληθινή αγάπη.

Το Ερωτικό, Γιάννης Μόραλης
Το Ερωτικό, Γιάννης Μόραλης

Polaroid, Γιάννης Ψυχοπαίδης

Η πρώτη του αγάπη ήταν η ζωγραφική και είχε ανάγκη την αναφορά στην κυρίαρχη τρομαχτική εικόνα της χουντικής πραγματικότητας. Η δεύτερη του αγάπη αφορούσε τη φωτογραφία και προέκυψε κυρίως όταν συναντήθηκε τη δεκαετία του 1970 με την Polaroid. Και έτσι συνδέθηκαν οι δύο τέχνες. Σημασία έχει πως για τον Γιάννη Ψυχοπαίδη η συγγένεια όλων των τεχνών είναι δεδομένη και δεν ωφελεί σε τίποτα να αναζητεί κανείς τα κοινά σημεία επαφής ή ομοιότητας, μεταξύ τους. Αυτά που έχουν ενδιαφέρον είναι, ομοίως με τις σχέσεις των ανθρώπων, τα σημεία διαφοροποίησης- αυτά που δικαιώνουν την ύπαρξη και καθιστούν πολύτιμη την παρουσία. Η σχέση τού Γιάννη Ψυχοπαίδη λοιπόν με τη φωτογραφία είναι εξαιρετικά στενή, χωρίς όμως ποτέ να έχει θέσει σε αμφισβήτηση τη ζωγραφική του ταυτότητα. Ερωτεύτηκε το φωτογραφικό μέσο, αλλά ήταν ήδη αφιερωμένος στη ζωγραφική, σε τέτοιο σημείο που κράτησε από τη φωτογραφία τη γοητεία της και τη χρησιμοποίησε για να εμπλουτίσει τη βασική του σχέση, που ήταν η ζωγραφική. Σε αυτό του το έργο αποτυπώνονται όλα τα παραπάνω με ένα βαθιά εικαστικό και ταυτόχρονα πολύχρωμο τρόπο.

Polaroid, Γιάννης Ψυχοπαίδης
Polaroid, Γιάννης Ψυχοπαίδης

Αυτή η δημοπρασία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για παλιούς συλλέκτες να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους με μοναδικά κομμάτια, ενώ για τους νέους είναι κατάλληλη συνθήκη να συνδεθούν με τον κόσμο της τέχνης που ξετυλίγεται μπροστά τους με τον καλύτερο τρόπο.

Κώστας Παπανικολάου, Φούγκα, λάδι σε ξύλο, 30x41cm
Κώστας Παπανικολάου, Φούγκα, λάδι σε ξύλο, 30x41cm

Viewing των έργων

H εξέταση των έργων θα πραγματοποιηθεί  κατόπιν ραντεβού στα γραφεία της Vergos Auctions έως και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, καθημερινά 10:00 π.μ. έως 4:00 μ.μ. και Σάββατο 10:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν διαδικτυακά, όπως επίσης μέσω γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.