Εικαστικα

Ταξίδι στην Ευρώπη: Οκτώ πάρκα γλυπτικής και υπαίθριες γκαλερί που αξίζει να επισκεφτείς

Στη Γαλλία για έργα του Miró, στη Γερμανία για το δημοφιλές φιλί και μέχρι την Κύπρο για ένα υποβρύχιο…δάσος

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
East Side Gallery, Βερολίνο
© Unsplash/ Jeison Higuita

Πάρκα γλυπτικής και υπαίθριες γκαλερί σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις, με αρκετά να έχουν ελεύθερη είσοδο

Κάποιοι προτιμούν τις διακοπές, άλλοι τον τουρισμό. Κάποιοι θέλουν να πατήσουν επιτέλους pause και να χαλαρώσουν, άλλοι είναι έτοιμοι να εξερευνήσουν κάθε σπιθαμή του τόπου που έχουν μόλις επισκεφτεί. Ωστόσο, η βόλτα σε ένα πάρκο, η επίσκεψη σε μια γκαλερί, δεν είναι τόσο απαιτητικά «αθλήματα». Ενδείκνυνται και για τις δύο περιπτώσεις, μας ξεκουράζουν με τα όμορφα χρώματά τους και συνήθως γίνονται το τέλειο φόντο για τις αναμνηστικές φωτογραφίες. Παρακάτω, ακολουθεί μια λίστα με τα spots που αξίζει να επισκεφτείτε στο επόμενο ταξίδι σας, εκεί που θα θαυμάσετε έργα αγαπημένων καλλιτεχνών και θα κάνετε ξέγνοιαστους περιπάτους δίπλα στη φύση.

Πάρκα και γκαλερί με ελεύθερη είσοδο 

Νορβηγία: Πάρκο γλυπτικής Vigeland

Πάρκο γλυπτικής Vigeland, Όσλο, Νορβηγία
Πάρκο γλυπτικής Vigeland, Όσλο, Νορβηγία © Unsplash/ Ditte Yven

Bρίσκεται στο Όσλο, στο πάρκο Frogner, πήρε το όνομά του από τον Νορβηγό γλύπτη Gustav Vigeland και αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο παγκοσμίως όπου όλα τα αγάλματα έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο καλλιτέχνη. Ο Gustav Vigeland είναι ο δημιουργός 212 γλυπτών από μπρούτζο, γρανίτη και χυτοσίδηρο, τα οποία καλύπτουν έκταση 80 στρεμμάτων, με τα «The Angry Boy», «The Monolith», και «The Wheel of Life» να είναι σήμερα τα πιο δημοφιλή. Το πάρκο είναι ιδανικό για οικογένειες, καθώς διαθέτει παιδική χαρά και ατελείωτο χώρο πρασίνου. Για τους πιο ρομαντικούς, να σημειωθεί πως θα βρουν εκτός από τα εντυπωσιακά έργα, έναν μεγάλο κήπο, τον Frogner Rose Garden, με 14.000 πολύχρωμα τριαντάφυλλα 150 διαφορετικών ειδών. Επισκέψεις γίνονται καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.

Αυστρία: Πάρκο γλυπτικής Γκρατς

Αυστριακό πάρκο γλυπτικής, έκθεμα Fat House του Erwin Wurm
Αυστριακό πάρκο γλυπτικής, έκθεμα Fat House του Erwin Wurm © Mias Photoart

Βρίσκεται στη νότια πλευρά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Γκρατς, φιλοξενώντας περισσότερα από 80 γλυπτά διάσημων Αυστριακών και διεθνών καλλιτεχνών. Το εντυπωσιακό πάρκο είναι σχεδιασμένο από τον Ελβετό αρχιτέκτονα, Dieter Kienast, αποτελώντας το μέρος που θα βρείτε έργα σε αφηρημένα σχήματα, μια μεγάλη τσιμεντένια βάρκα και έναν σωρό από εξαρτήματα αεροπλάνου. Από το πιο γνωστά γλυπτά είναι το Fat House του Erwin Wurm, το ογκώδες λευκό σπίτι που θυμίζει συμπιεσμένο ζαχαρωτό.
Ανοιχτό καθημερινά 10:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη. 

Βέλγιο: Υπαίθρια γκαλερί Middelheim

COME CLOSER — Opening Weekend

Βρίσκεται στην Αμβέρσα, στο πάρκο Middelheim Nachtegalen και πρόκειται για μια  από τις παλαιότερες γκαλερί στην Ευρώπη. Σε έκταση 30 στρεμμάτων εκτίθενται περίπου 400 έργα τέχνης, εκ των οποίων τα 215 είναι γλυπτά. Κάθε χρόνο, διοργανώνεται μια καλλιτεχνική συζήτηση στην οποία προσκαλούνται νέοι δημιουργοί, από την οποία προκύπτουν καινούριες παραστάσεις και εκθέσεις. Έργα όπως αυτά των Roman Signer και Ai Weiwei δημιουργούνται ειδικά για την γκαλερί, της οποίας στόχος σε συνεργασία με το κέντρο τεχνών DE SINGEL είναι η εξερεύνηση του χώρου ανάμεσα στη γλυπτική και την περφόρμανς. Τα εκθέματα παρόλο που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο δεν επιτρέπεται να αγγίζονται.
Ανοιχτά καθημερινά από τις 10:00, εκτός Δευτέρα. Είσοδος ελεύθερη. 

Ιταλία: Πάρκο τέχνης Sandretto Re Rebaudengo

Parco d'Arte Sandretto Re Rebaudengo

Βρίσκεται στους λόφους του Πιεμόντε, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Lorenzo Rebediani και Vera Scaccabarozzi και από το 1995 στηρίζει νέους Ιταλούς και ξένους καλλιτέχνες. Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο πάρκο γλυπτών, με έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο και χαρίζουν μια ξεχωριστή εμπειρία στους επισκέπτες. Βασικό χαρακτηριστικό, τα ιδιαίτερα μονοπάτια που προσφέρουν μια διαδρομή ανάμεσα σε έργα τέχνης και αμπέλια. Στόχος, να προωθηθεί η σύγχρονη τέχνη, να γίνει γνωστή σε όλο και περισσότερο κόσμο, υπενθυμίζοντας πως ξεχωριστά εκθέματα δεν θα βρούμε μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στην επαρχία. Να σημειωθεί, πως το Sandretto Re Rebaudengo συμβάλλει στην αναγνώριση της δραστηριότητας και δέσμευσης των γυναικών στους τομείς του πολιτισμού, της επιστημονικής έρευνας και της οικονομίας, μέσω του βραβείου StellaRe.
Ανοιχτά το ΠΣΚ 12:00-19:00. Είσοδος ελεύθερη. 

Γερμανία: Υπαίθρια γκαλερί East Side

East Side Gallery
East Side Gallery, Γερμανία, Βερολίνο © visitBerlin/ Sven Christian Schramm

Βρίσκεται στο Βερολίνο και σχηματίζει το μεγαλύτερο συνεχές τμήμα του Τείχους που εξακολουθεί να στέκεται. Παρουσιάζει περισσότερους από εκατό πίνακες στην ανατολική πλευρά του, στους οποίους οι καλλιτέχνες σχολιάζουν τις πολιτικές αλλαγές του 1989/90. Μερικά από τα δημοφιλή έργα στην East Side Gallery είναι το Fraternal Kiss του Dmitri Vrubel και το Trabant της Birgit Kinders. Η γκαλερί είναι πλήρως εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, για αυτό και γίνονται τακτικές προσπάθειες για την αποκατάστασή της. Επισκέψεις γίνονται καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.

Πάρκα και γκαλερί με εισιτήριο

Ολλανδία: Υπαίθρια γκαλερί Kröller-Müller

Ολλανδία: Υπαίθρια γκαλερί Kröller-Müller
Ολλανδία: Υπαίθρια γκαλερί Kröller-Müller © EPA/ROBIN UTRECHT

Βρίσκεται στην πόλη Άρνεμ, φιλοξενεί περισσότερα από 160 έργα και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κήπους γλυπτών της Ευρώπης. Δημιουργίες των Barbara Hepworth, Jean Dubuffet και Marta Pan εκτίθενται στον ιδιαίτερο αυτό χώρο πρασίνου, με το μονοπάτι geocaching να οδηγεί σε ένα υπαίθριο εστιατόριο. Για όσους δηλώνετε φαν της αρχιτεκτονικής, μπορείτε να δείτε από τον κήπο τα κτίρια των μουσείων των Henry van de Velde και Wim Quist. Ανοιχτό Τρίτη-Κυριακή 10:00-17:00.Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 13€, μειωμένο 6,50€.

Κύπρος: Υποβρύχια γλυπτική στο MUSAN

Unterwasser Museum MUSAN Agia Napa

Βρίσκεται στην Αγία Νάπα, πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο δάσος -το πρώτο του είδους του στον κόσμο- και παρουσιάζει έργα τέχνης από τον βραβευμένο γλύπτη, Jason deCaires Taylor. Έχει οριστεί ως μία από τις 6 προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές με τεχνητούς υφάλους, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για την προστασία και αναζωογόνηση της θαλάσσιας ζωής. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν 93 έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονται 8-10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, ανάμεσα σε φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς. Επισκέψεις γίνονται καθημερινά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60-90€, ανάλογα το καταδυτικό κέντρο που έχετε επιλέξει.

Γαλλία: Υπαίθρια γκαλερί ιδρύματος Maeght

Βρίσκεται κοντά στη Νίκαια, είναι το πρώτο ανεξάρτητο ίδρυμα τέχνης στη Γαλλία και το μέρος όπου ο Joan Miró, ο Marc Chagall, ο Georges Braque, ο Alexander Calder και ο Fernand Léger το βρήκαν ιδανικό για να δημιουργήσουν. Συγκεντρώνει μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές συλλογές έργων του 20ού και του 21ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, με θεματικές εκθέσεις. Μωσαϊκά, ανεμογλυπτά και σιντριβάνια έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα, με μια αυλή αφιερωμένη στον Alberto Giacometti. Επισκέψεις γίνονται καθημερινά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 18€, μειωμένο 14€. Ελεύθερη είσοδος για παιδιά κάτω των 16 ετών. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.