Εικαστικα

Το τέταρτο έργο του Banksy μέσα λίγες ημέρες εκλάπη μία ώρα μετά την εμφάνισή του

Δείτε τη φωτογραφία που ανάρτησε ο καλλιτέχνης

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τέταρτο έργο του Banksy μέσα λίγες ημέρες εκλάπη λίγο αφότου έκανε την εμφάνισή του
Το τέταρτο έργο του Banksy μέσα λίγες ημέρες εκλάπη λίγο αφότου έκανε την εμφάνισή του © Instagram/Banksy

Banksy: Έκλεψαν το τέταρτο έργο του καλλιτέχνη μέσα σε λίγες ημέρες - Δείτε τη φωτογραφία που ανάρτησε ο καλλιτέχνης

Ένα τέταρτο έργο που φιλοτέχνησε ο Banksy και εικονίζει ένα ζώο, έναν λύκο, έκανε την εμφάνισή του σήμερα το απόγευμα σε μια συνοικία του Πέκχαμ, στα νότια προάστια του Λονδίνου. Μέσα σε μία ώρα το έκλεψαν.

Όπως συνηθίζει ο Banksy, ανάρτησε νωρίς το απόγευμα τη φωτογραφία της νέας δημιουργίας του: έναν μαύρο λύκο, ζωγραφισμένο πάνω σε ένα λευκό δορυφορικό πιάτο, που μοιάζει να ουρλιάζει στο φεγγάρι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy)

Όμως μία ώρα αργότερα, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον δύο μασκοφόρους να ανεβαίνουν στη στέγη όπου βρισκόταν το δορυφορικό πιάτο, να το κατεβάζουν και να το παίρνουν μαζί τους ανενόχλητοι. Ένας από αυτούς, ο Τομ Κέλοου, αφηγήθηκε στο πρακτορείο PA ότι είδε «τρεις άνδρες» που «είχαν μαζί τους μια σκάλα». Ο ένας ανέβηκε στη στέγη και οι άλλοι δύο κρατούσαν τη σκάλα.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι την κάλεσαν να ερευνήσει «την κλοπή μιας δορυφορικής κεραίας που περιείχε ένα έργο τέχνης» λίγο μετά τις 14.00, τοπική ώρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

Ο λύκος ήταν το τέταρτο έργο του Banksy που εμφανίστηκε στη βρετανική πρωτεύουσα μέσα σε ισάριθμες ημέρες, κάτι ασυνήθιστο για τον μυστηριώδη καλλιτέχνη αφού συνήθως περνούν πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες από το ένα έργο του στο άλλο.

Τη Δευτέρα έκανε την εμφάνισή της μια κατσίκα σε έναν τοίχο στο Ρίτσμοντ, στο δυτικό Λονδίνο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy)

Την επόμενη ημέρα, δύο ελέφαντες έβγαζαν τα κεφάλια τους από δυο παράθυρα, στην πρόσοψη ενός κτιρίου στο Τσέλσι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy)

Και την Τετάρτη εμφανίστηκαν τρεις πίθηκοι, να ισορροπούν σκαρφαλωμένοι σε μια σιδηροδρομική γέφυρα στο Σόρεντιτς, στο ανατολικό Λονδίνο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy)

Οι εικασίες για τα νέα έργα του Banksy 

Το γεγονός ότι ο Banksy επέλεξε να απεικονίσει ζώα οδήγησε σε μια σειρά από εικασίες για τον συμβολισμό τους – ορισμένοι είπαν ότι ο καλλιτέχνης μιλάει για την κλιματική κρίση, άλλοι ότι αναφέρεται στον πόλεμο στη Γάζα ή ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Κάποιοι διερωτήθηκαν αν σχετίζονται τα έργα με τις ταραχές που προκάλεσαν τις προηγούμενες ημέρες ακροδεξιοί διαδηλωτές στη Βρετανία, αφού ο Μπάνκσι έχει υπερασπιστεί πολλές φορές στο παρελθόν τους πρόσφυγες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος κλέβει έργα του Banksy, τα οποία πωλούνται έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο κλάπηκε μέρα-μεσημέρι μια πινακίδα της τροχαίας στην οποία είχε ζωγραφίσει τρία μη επανδρωμένα, μαχητικά αεροσκάφη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.