Εικαστικα

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος

Ήταν ιδρυτής της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος και διοργανωτής της σειράς εκθέσεων Rooms

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γεράσιμος Καππάτος: Πέθανε ο γνωστός γκαλερίστας - Ήταν ιδρυτής της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος και διοργανωτής της σειράς εκθέσεων Rooms

Μια από τις πιο γνώριμες μορφές της αθηναϊκής εικαστικής σκηνής, ο γκαλερίστας Γεράσιμος Καππάτος, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα το έργο σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών ενώ δραστηριοποιήθηκε και στην ανάδειξη νέων δημιουργών μέσα από την πλατφόρμα Rooms, έφυγε από τη ζωή. 

Ο Γεράσιμος Καππάτος σπούδασε Ναυπηγική Μηχανολογία στα Πανεπιστήμια του Southampton και του Plymouth της Μεγάλης Βρετανίας ενώ υπήρξε και διπλωματούχος μουσικός και πιανίστας. Εργάστηκε στην Αγγλία ως επιθεωρητής σε ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών στον χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου, ως συνθέτης σύγχρονης μουσικής και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών σύγχρονης μουσικής. Διετέλεσε σύμβουλος για θέματα Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εσωτερικών (1997).

Ο Γεράσιμος Καππάτος και η δραστηριότητα της Αίθουσα Τέχνης Καππάτος

Το 1991 ο Γεράσιμος Καππάτος ίδρυσε την Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα, έχοντας συνδέσει την πορεία της με την περιοχή του ιστορικού κέντρου, μέσα από τον χώρο στην οδό Αγίας Ειρήνης αρχικά και κατόπιν στην Αθηνάς 12.

Συνεργάστηκε και αντιπροσώπευσε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, διεθνώς αναγνωρισμένους αλλά και νέους ανερχόμενους δημιουργούς εστιάζοντας σταθερά στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης. Μέσα από τη δραστηριότητα της γκαλερί είχαμε την ευκαιρία να δούμε μεταξύ άλλων τη δουλειά διάσημων δημιουργών όπως οι: Marina Abramovic, Lynda Benglis, Louise Bourgeois, Phil Collins, Martin Creed, Nasos Daphnis, Jan Dibbets, Rebecca Horn, Roni Horn, William Kentridge, Kai Schiemenz, Santiago Sierra, Penny Siopis, Theodoros Stamos.

Παράλληλα, ο Γεράσιμος Καππάτος ίδρυσε την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Πάνθεον” (2007). Μέσα από εκείνην, ίδρυσε το Kappatos Athens Art Residency (2013), στο πλαίσιο του οποίου φιλοξένησε κι εξέθεσε έργα ξένων καλλιτεχνών.

Από τις πιο γνωστές δράσεις της γκαλερί είναι η σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης «Rooms» με ζητούμενο την ανίχνευση και παρουσίαση νέων τάσεων και προτάσεων στον εικαστικό χώρο. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ξεκίνησε το 1999 στα τέσσερα δωμάτια της αίθουσας τέχνης της οδού Αγίας Ειρήνης για να επεκταθεί κατόπιν σ’ αυτά γνωστών ξενοδοχείων (συγκεκριμένα στο St George Lycabettus στην Αθήνα και στα Imperial Hotel και Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη) ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται περισσότερες αυτόνομες παρουσιάσεις καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο αλλά και προκειμένου το έργο τέχνης να μπορεί να καταλάβει τον δικό του προσωπικό, ιδιωτικό και ταυτόχρονα δημόσιο χώρο. Εκδόσεις των Rooms έχουμε δει, βεβαίως, και στην Αθηνάς 12.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα τεσσάρων χρόνων ο Γεράσιμος Καππάτος παρουσίασε τη δουλειά περισσότερων από 300 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Ο δημόσιος αποχαιρετισμός του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, στις 18:00 στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας – Αργοστόλι Κεφαλλονιάς (Λεωφ. Γεωρ. Βεργωτή 42, Αργοστόλι).