Εικαστικα

Όσα φέρνει η τέχνη τον Αύγουστο στην Αθήνα

Διάσημοι και ιστορικοί καλλιτέχνες, σύγχρονες και γυναικείες φωνές δίνουν το παρών τον Αύγουστο σε μουσεία και γκαλερί

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 926
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νικίας Σκαπινάκης, "Λουόμενες"
Νικίας Σκαπινάκης, "Λουόμενες", από την έκθεση "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη

Τέχνη: εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί τον Αύγουστο 2024 στην Αθήνα

Ευτυχώς τα μουσεία δεν πάνε διακοπές, μας δροσίζουν με τέχνη. Στην Εθνική Πινακοθήκη, η έκθεση «Δημοκρατία» εξετάζει τις δημιουργικές πρακτικές που γεννήθηκαν από τον αγώνα για ελευθερία στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970, μέσα από 140 έργα 55 καλλιτεχνών (όπως οι Φερνάρντο Μποτέρο, Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Γιώργος Ιωάννου, Βλάσης Κανιάρης, Manuel Calvo, Paula Rego, Ana Hatherly, Νικίας Σκαπινάκης κ.ά.).

Γυναίκες παντού στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ευκαιρία να ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, την αινιγματική εικονογραφία της Ιρανής, με έδρα της το Λος Άντζελες, Tala Madani, που ξεχειλίζει από πικρό σαρκασμό· την ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένη κατάθεση της Νοτιοαφρικανής (με ελληνικές ρίζες) Penny Siopis· την έρευνα της σημαντικής φωτογράφου και προέδρου του Ιδρύματος Magnum, Susan Meiselas για την ενδοοικογενειακή βία· τα ασπρόμαυρα σχέδια της Ελένης Πίταρη-Παγκάλου· την παιγνιώδη ποίηση των Mary Reid Kelley και Patrick Kelley στο φιλμ «The Rape of Europa».

Tala Madani, "Prism sighting", 2012
Tala Madani, "Prism sighting", 2012. Συλλογή της Vanessa Branson

Ο φακός του θρυλικού συνιδρυτή του πρακτορείου Magnum, Henri Cartier-Bresson μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα περασμένων δεκαετιών στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή. Παράλληλα, παρουσιάζονται και εικόνες από το διάσημο λεύκωμά του «Images à la sauvette».

Περισσότερα από 100 πρώιμα πορτρέτα της Cindy Sherman στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η επιδραστική καλλιτέχνιδα μεταμορφώνεται σε διάφορους επινοημένους χαρακτήρες για να ασκήσει κριτική σε παραδοσιακούς ρόλους, στερεότυπα και την ταυτότητα των φύλων.

Cindy Sherman, Untitled Film Still #58, 1980
Cindy Sherman, Untitled Film Still #58, 1980. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της Hauser & Wirth © Cindy Sherman

Αύρα από «Poor Things» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, όπου παρουσιάζονται δώδεκα χειροποίητα κοστούμια της βραβευμένης με Όσκαρ και BAFTA Χόλι Γουάντινγκτον για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Και φουλ του πράσινου και σύγχρονη τέχνη στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α. Ν. Διομήδους όπου το εικαστικό αφιέρωμα «Shinrin-yoku / Κολυμπώντας στο δάσος» εστιάζει στη θεραπευτική επίδραση της φύσης μέσα από εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, γλυπτά, έργα ΑΙ, εικονογραφήσεις και φιλμ από 15 καλλιτέχνες και ομάδες.

Aiko Ohno, "Hide and Seek with Ama Divers and Abalones"
Aiko Ohno, "Hide and Seek with Ama Divers and Abalones", 2023. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Αφιερωμένη στην πολυδιάστατη δημιουργία της Ira Waldron, που θίγει με σκοτεινό χιούμορ κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά ζητήματα, η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (κλειστά 12-18/8).

Mοναχικές φιγούρες, αλλά και «ανθρώπινα τοπία» στην πρώτη έκθεση στα μέρη μας της Αμερικανίδας ζωγράφου Dana Schutz στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου στο Μαρούσι.

Dana Schutz, "Sea group", 2021
Dana Schutz, "Sea group", 2021

Δεκαεπτά Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, εκφράσεις και αναζητήσειςαναστοχάζονται για «Γυναικεία ζητήματα» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων –ανάμεσά τους οι Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μαίρη Ζυγούρη, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Χριστίνα Μήτρεντσε, Λίνα Μπέμπη, Λήδα Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Ψήνεσαι για (δωρεάν) γκαλερότσαρκα; Στη Rodeo η «Σηράγγωση» της κινηματογραφίστριας Leslie Thornton σχολιάζει την καταστροφή του πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Εδώ και ζωγραφικά έργα του ιστορικού Ιταλού καλλιτέχνη Luigi Zuccheri, στα οποία οι άνθρωποι μοιάζει να ζουν σε έναν ξένο και εχθρικό κόσμο κατοικημένο από τεράστια ζώα και φυτά.

Leslie Thornton, "Σηράγγωση"
Leslie Thornton, "Σηράγγωση"

Στα Δυο Χωριά η γεμάτη σημάδια και αναφορές λαβυρινθώδης εικονογραφία του Ηλία Καφούρου και η γλυπτική εγκατάσταση «Gigantic» από διπλωμένα χαρτιά και υφάσματα της Ντόρας Οικονόμου (έως 25/8). Τη ζωγραφική ενότητα «Sleep walk» του Yu Nishimura, με αναφορές στο άνιμε και την φωτογραφία δρόμου, φιλοξενεί το ARCH (κλειστά: 11-19/8). Μια μορφή της ελληνικής μυθολογίας, η Δανάη, εμπνέει δύο από τα έξι έργα που παρουσιάζει ο διάσημος ζωγράφος και γλύπτης Anselm Kiefer στην Gagosian (έως 24/8, κλειστά 5-18/8). Με τα «Ψαλμικά» του Μανώλη Δασκαλάκη-Λεμού εγκαινιάζει τον νέο της χώρο η CAN Christina Androulidaki Gallery. Στη The Breeder μας υποδέχεται η ζωγραφική της Μαρίας Ιωάννου και η ομαδική έκθεση «Light me up» σε επιμέλεια Νικόλα Βαμβουκλή.

Ηλίας Καφούρος, "Impersonal trainer"

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.