Εικαστικα

Η Μάριον Άκερμαν πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου

Ποια είναι η ιστορικός τέχνης που θα ηγηθεί του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της Γερμανίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μάριον Άκερμαν: Διορίστηκε πρόεδρος του οργανισμού που διαχειρίζεται τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου - Πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ηγετική θέση.

Η Μάριον Άκερμαν διορίστηκε πρόεδρος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (SPK), του οργανισμού που διαχειρίζεται τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου.

Η Μάριον Άκερμαν είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διευθυντική θέση.

Μάριον Άκερμαν: Πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου

Ο πολιτιστικός οργανισμός είναι ο μεγαλύτερος στη Γερμανία, με περίπου 2.000 εργαζόμενους και 4,7 εκατομμύρια εκθέματα σε 15 Μουσεία του Βερολίνου, καθώς και βιβλιοθήκες, ερευνητικά ινστιτούτα και εγκαταστάσεις αρχείων.

Ο νυν πρόεδρος Χέρμαν Πάρτσινγκερ θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου μετά από 17 χρόνια στη θέση.

Η Άκερμαν, η οποία είναι επί του παρόντος γενική διευθύντρια των Κρατικών Μουσείων της Δρέσδης, θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα τον Ιούνιο του 2025 και θα διαχειριστεί μια «μεγάλη αναμόρφωση» του κρατικά χρηματοδοτούμενου οργανισμού, μετά από διετή μελέτη 278 σελίδων που δημοσιεύθηκε το 2020, σύμφωνα με την οποία ο SPK είναι «πολύ μεγάλος για να λειτουργήσει αποτελεσματικά».

Η πορεία της Μάριον Άκερμαν στον χώρο των τεχνών

Η ιστορικός τέχνης έγινε η νεότερη διευθύντρια ενός μεγάλου Μουσείου όταν το 2003 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Τέχνης της Στουτγάρδης σε ηλικία 38 ετών.

Έχει επίσης υπηρετήσει ως διευθύντρια του Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen στο Ντίσελντορφ και είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου τέχνης Kaiserring Goslar.