Εικαστικα

Εργοτάξιο: Το αδημοσίευτο κόμικ των Μιχάλη Μιχαήλ και Σταύρου Βιδάλη κυκλοφορεί με την Athens Voice

Ένα μοναδικό έργο τέχνης που συνοδεύει το νέο μας τεύχος

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μιχάλης Μιχαήλ, Σταύρος Βιδάλης - Εργοτάξιο: Η συλλεκτική κόμικ έκδοση 8 σελίδων που κυκλοφορεί μαζί με το νέο τεύχος της Athens Voice.

«Η ζωή μας μπορεί να μοιάζει εργοτάξιο και να την ανατινάζουμε καθημερινά, αλλά όταν μένει η πλήξη;». Ο Μιχάλης Μιχαήλ, ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς κόμικς και εικαστικούς της δεκαετίας του 1980, ζώντας, δρώντας και δημιουργώντας μοναχικά μέσα στο πλήθος εξέφρασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τόσο προσωπικά συναισθήματα ώστε ο κάθε θεατής ή αναγνώστης να συναντά τον εαυτό του μέσα στα έργα του. Ένα τέτοιο έργο, το «Εργοτάξιο!!», ένα συλλεκτικό και αδημοσίευτο μέχρι τώρα κόμικ 8 σελίδων, το οποίο δημιούργησε μαζί με τον στενό φίλο και συνεργάτη του, τον σεναριογράφο Σταύρο Βιδάλη, κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα μαζί με το νέο τεύχος της Athens Voice.

Ο Μιχάλης Μιχαήλ συστήθηκε μέσω του «διπολικού» ήρωα του Στηβ Μπρίζα. Ο Μιχάλης Μιχαήλ κι ο Στηβ Μπρίζας μάς πήγαν βόλτα στην ηλεκτρική πόλη, πέταξαν πάνω από φωτεινές λεωφόρους ή αφώτιστα και επικίνδυνα μονοπάτια, χρησιμοποιώντας ακόμα και το χρώμα για να αναδειχτούν τα σκοτάδια της και οι αντιφάσεις της. Πάντα μέσα από αντιθέσεις και αστικά δίπολα σε εύθραυστη ισορροπία, η φαντασμαγορία και η παρακμή, η εγκατάλειψη και η τρυφερότητα, η βία και το φως, ο θόρυβος και η σιωπή, το πάθος και η έκσταση συνοδοιπορούσαν με τη στέρηση και τον κίνδυνο. Μας σύστησε ήρωες και αντιήρωες των δρόμων, θύτες και θύματα, τους οποίους όλους τους σεβόταν και τους αντιμετώπιζε με το ίδιο ακριβώς αξιακό μέτρο.

«Η ζωή μας μπορεί να μοιάζει εργοτάξιο και να την ανατινάζουμε καθημερινά, αλλά όταν μένει η πλήξη;» Αναζητήσετε ερωτήσεις και απαντήσεις στο νέο τεύχος της Athens Voice και το συλλεκτικό κόμικ «Εργοτάξιο!!» που κυκλοφορεί σε ειδικό ιλουστρασιόν χαρτί. 

Μιχάλης Μιχαήλ

Μιχάλης Μιχαήλ: Η πορεία του μεγάλου έλληνα καλλιτέχνη και κομίστα

Γεννήθηκε το 1957 στο Ζαΐρ. Μεγάλωσε στην Αθήνα, έμενε στην οδό Κλεομένους στο Κολωνάκι. Το διάστημα 1979-1981, σπούδασε γραφικές τέχνες (Institut St. Luc - Ecole Supérieure des Arts Plastiques), οπτική επικοινωνία και διαφήμιση (Academie Royale des Beaux Arts - Βρυξέλλες), φωτογραφία (I.N.R.C.I.), τεχνική προσχεδίων Layout (C.A.D.) και χαρακτική (Atelier Somvile). Υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Moi et les Autres. Eργάσθηκε ως art director στις διαφημιστικές εταιρίες Ikon και First και συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Ένα, Ταχυδρόμος και Playboy.

Το 1979, βαθιά επηρεασμένος από το αμερικανικό και, κυρίως, το ευρωπαϊκό κόμικς, δημοσίευσε το πρώτο του έργο στο τελευταίο τεύχος του ελληνικού περιοδικού κόμικς Κολούμπρα. Από το 1985 έως το 1987 δημοσίευσε στο κορυφαίο περιοδικό κόμικς Βαβέλ με τεράστια επιτυχία. Το 1986 συμμετείχε στον τομέα των κόμικς στην Εικαστική δράση ΙΙ Καλλιδρόμιο στο πλαίσιο της Biennale νέων Μεσογείου, Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις σκίτσου και αφίσας και παρουσίασε τα ζωγραφικά του έργα στη γκαλερί «Συν».

Το 1987 (29 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου) η Βαβέλ οργάνωσε στον πολυχώρο τέχνης «Εύμαρος» την πρώτη Διεθνή Έκθεση Κόμικς με τίτλο «Ο κόσμος των κόμικς και όχι μόνο». Συμμετείχαν σημαντικοί ξένοι δημιουργοί και οι περισσότεροι Έλληνες. Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο Μιχάλη Μιχαήλ που λίγο πριν είχε ξεκινήσει το ταξίδι του μακριά μας.

Το 1988 στον Εύμαρο, με την άοκνη φροντίδα της μητέρας του Στέλλας και του στενού φίλου και συνεργάτη του, σεναριογράφου Σταύρου Βιδάλη, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στην οποία παρουσιάσθηκε όλο το φάσμα της εικαστικής έκφρασης του δημιουργού. Το 1992 κυκλοφόρησε η ολοκληρωμένη μονογραφία με σχεδόν ολόκληρη την καλλιτεχνική παραγωγή του από τη διαφήμιση, την εικονογραφία, τη ζωγραφική και τα κόμικς, και κείμενα των εγκυρότερων Ελλήνων ιστορικών και κριτικών τέχνης: της Αθηνάς Σχινά, της Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν, του Χάρη Καμπουρίδη. Η παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου συνοδεία έκθεσης έγινε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Την ίδια χρονιά η ελληνική συμμετοχή στην Biennale νέων καλλιτεχνών στη Μπολόνια ήταν αφιερωμένη σε εκείνον. 

Το έργο του Μιχάλη Μιχαήλ στο αφιερωματικό εξώφυλλο της Athens Voice, τον Μάρτιο του 2024

Τον Μάρτιο του 2024 παρουσιάστηκε η αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα στον εικαστικό Μιχάλη Μιχαήλ (κόμικς, ζωγραφική, διαφήμιση), στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε επιμέλεια Ντόρας Βυζοβίτου κι Έλενας Παπαδημητρίου.