Εικαστικα

Γυναίκες «Στη σκιά» και 2 εκθέσεις ακόμα αυτή την εβδομάδα

Και ακόμα, «Οικολογίες της φροντίδας» στο State of Concept, Alberto Maggini στο space52

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 923
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκθέσεις: «Στη σκιά» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, «Οικολογίες της φροντίδας» στη State of Concept, Alberto Maggini στο space52

Γυναίκες «Στη σκιά»
Γεννήθηκαν μεταξύ 1911 και 1941, σπούδασαν στην ΑΣΚΤ ή και σε σχολές του Παρισιού κι εξέθεσαν στο Ζάππειο, τον Παρνασσό, την Αίθουσα Κεντρικόν, το Χίλτον, τις Νέες Μορφές, την Ώρα κ.ά. Έργα 31 καλλιτέχνιδων από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης της Αθήνας περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος που επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος. Τοπία, νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες, εσωτερικά, σκηνές της καθημερινής ζωής, από χαράκτριες (όπως οι Μαριόρα Εξαρχοπούλου, Βάσω Κατράκη, Φωφώ Καχριμάνη κ.ά.), εκπροσώπους της κεραμικής (Αργυρώ Καρύμπακα, Κάτια Μητροπούλου, Γιάννα Περσάκη) και της αφαιρετικής ζωγραφικής (Μαρία Σπέντζα, Ιωάννα Σπητέρη-Βεροπούλου κ.λπ.).
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 4 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 18:00-22:00)

Οικολογίες της φροντίδας
Τη διεκδίκηση της φροντίδας σε σχέση με την αλληλεγγύη και τη βιωσιμότητα, την ικανότητα οικοδόμησης ευημερίας, την εργασία και τον διαμοιρασμό πόρων, εξετάζει η έκθεση «Care ecologies» στο πλαίσιο του ομότιτλου πρότζεκτ. Φιλοξενεί τη σειρά χειροποίητων υφαντών «Materials» της Adelita Husni-Bey, την έρευνα των Fokus grupa για το σκοτεινό βιομηχανικό παρελθόν της Ριέκα, το βίντεο της Hana Miletić «On Necessary Work» με αφηγήσεις νοσηλευτών για την περίοδο της πανδημίας του COVID, το «30yrs1d» του Θοδωρή Προδρομίδη που διερευνά την επιτελεστικότητα, τη συμμετοχή και την υπηκοότητα, και την πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού «(Un)Open Archive» του Idensitat.
State of Concept, 10 Ιουλίου έως 14 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 19:00-22:30)

Στιγμιότυπο από 30yrs1d

Ο Alberto Maggini αναζητά το «απόβλητο»
Ξεκίνησε την έρευνα του από τη συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εστιάζοντας στα διακοσμητικά μοτίβα των μυκηναϊκών νεκρικών μασκών και τους τρόπους με τους οποίους «μακιγιάρονται» τα πρόσωπα των αγαλμάτων από την αρχαϊκή έως την κλασική εποχή, για να δημιουργήσει μορφές από «άχρηστα» υλικά και προϊόντα ομορφιάς που συνέλεξε από το παζάρι του Ελαιώνα. Όπως σημειώνει η επιμελήτρια Φαίδρα Βασιλειάδου, μέσα από τα έργα της έκθεσης «ADORE the waste of our adornments» ο Ιταλός καλλιτέχνης «επιθυμεί να θέσει προβληματισμούς γύρω από την επανεξέταση των σωμάτων σε ένα οικοσύστημα χωρίς αποκλεισμούς, ακολουθώντας τα παραδείγματα της παγκόσμιας βιωσιμότητας. Χρησιμοποιώντας στο έργο του αντικείμενα που σχετίζονται κυρίως με τη βιομηχανία ομορφιάς, επιθυμεί να φέρει στην επιφάνεια συζητήσεις γύρω από τον όρο “απόβλητο” σε κοινωνικό επίπεδο που δεν εντάσσεται στους ετεροκανονικούς κανόνες».
space52, 5 έως 28 Ιουλίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)