Εικαστικα

Museum Finder: Πόσα μουσεία έχει όλη η Ελλάδα;

Ο Νίκος Καββαδάς κατέγραψε σε μία πλατφόρμα όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τα μουσεία που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας

Κατερίνα Καμπόσου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Museum Finder: Ο Νίκος Καββαδάς μιλάει για την πλατφόρμα που δημιούργησε με πληροφορίες για τα μουσεία της Ελλάδας

Ο Νίκος Καββαδάς κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της ελληνικής πλατφόρμας η οποία συγκεντρώνει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την επίσκεψη σε οποιοδήποτε μουσείο της χώρας θελήσουμε να επισκεφτούμε. Ο ίδιος, από παιδί αξιοποιούσε κάθε ευκαιρία που του δινόταν για να επισκέπτεται μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και φέτος –αν και πληροφορικός στο επάγγελμα–αποφάσισε να εγγραφεί στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Ελλάδας, για να διευρύνει τις γνώσεις του σε πολιτιστικά θέματα. Πώς όμως προέκυψε η ιδέα για το Museum Finder;

Ο Νίκος Καββαδάς μιλάει για το Museum Finder

«Το 2016 με μια επαγγελματική αφορμή διαπίστωσα πως η Λευκάδα είχε τότε 18 μουσεία και εκθεσιακούς χώρους. Αναρωτήθηκα, λοιπόν, πώς η Λευκάδα, ο μικρότερος νομός της χώρας μας, έχει τόσα μουσεία και πόσα άραγε να είναι τα μουσεία σε όλη την Ελλάδα; Στην προσπάθειά μου να βρω απάντηση σε αυτό το ερώτημα, διαπίστωσα πως έως τότε δεν υπήρχε κάποια πλατφόρμα η οποία να παρέχει πληροφορίες για όλα τα μουσεία της Ελλάδας, με εξαίρεση την πλατφόρμα “Οδυσσεύς” του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει όλα τα μουσεία της χώρας και επιπλέον ήταν, και είναι, τεχνολογικά παρωχημένη. Βέβαια, την εποχή που δημιουργήθηκε το “Οδυσσεύς”, το 2012, ήταν ένα σημαντικό και πρωτοπόρο έργο. Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να δημιουργήσω το Museum Finder, μια πλατφόρμα αφιερωμένη σε όλα ανεξαιρέτως τα μουσεία της Ελλάδας, με σκοπό την προώθησή τους στο ευρύ κοινό και την παροχή αναλυτικών πληροφοριών για το καθένα ξεχωριστά. Μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να συγκεντρώσω πληροφορίες για 718 μουσεία της ελληνικής επικράτειας».

Museum Finder: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Η χρήση του Museum Finder, όπως μου περιγράφει ο Νίκος Καββαδάς, είναι πολύ εύκολη. Κάθε χρήστης μπορεί να εντοπίσει πληροφορίες για κάποιο μουσείο της Ελλάδας με μερικά μόνο «κλικς», πληκτρολογώντας στην αναζήτηση μια λέξη κλειδί σχετική με το μουσείο που αναζητεί, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναζήτησης με βάση την κατηγορία ή τον Δήμο στον οποίο βρίσκεται. Με τη βοήθεια των φίλτρων ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει μουσεία με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Μπορεί δηλαδή να αναζητήσει τα μουσεία που βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να επιλέξει να εμφανιστούν μόνο όσα είναι, για παράδειγμα, προσβάσιμα σε ΑμεΑ ή διαθέτουν χώρο στάθμευσης. Στις διαθέσιμες πληροφορίες για κάθε μουσείο είναι οι φωτογραφίες, μια σύντομη περιγραφή, το ωράριο λειτουργίας, στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες για το κόστος εισόδου, χάρτης με την τοποθεσία και οδηγίες GPS.

Οι χρήστες του Museum Finder μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με το μουσείο στέλνοντας μήνυμα μέσω της σχετικής φόρμας επικοινωνίας. Για όσους το χρησιμοποιούν από κινητό υπάρχει διαθέσιμη και η λειτουργία γεωεντοπισμού, μέσω της οποίας μπορούν να ελέγξουν ποια μουσεία υπάρχουν σε κοντινή απόσταση στο σημείο που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή.

Πώς να υιοθετήσεις ένα μουσείο

Ο αριθμός των αρχαιολογικών μουσείων της Ελλάδας ειναι 203 σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Ο όγκος της πληροφορίας για όλα αυτά συνολικά είναι μεγάλος, γι' αυτό και στην πλατφόρμα υπάρχει η δυνατότητα «Υιοθέτηση μουσείου», μέσω της οποίας ο δημιουργός του Museum Finder απευθύνει κάλεσμα σε εργαζόμενους μουσείων ώστε να βάλουν το δικό τους λιθαράκι και η εφαρμογή να γίνει πιο εύχρηστη. 

«Με τον καιρό διαπίστωσα πως οι απαιτήσεις του project ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες ενός ατόμου που εργάζεται εθελοντικά. Πρακτικά είναι αδύνατο μόνος μου να διατηρώ ανανεωμένα τα στοιχεία κάθε μουσείου, όπως για παράδειγμα το ωράριο λειτουργίας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς αν οι χρήστες δεν βρουν σωστές πληροφορίες για ένα μουσείο, τότε αντί να τους λύσω ένα πρόβλημα, τους δημιουργώ άλλο! Γι’ αυτό τον λόγο πρόσθεσα στην πλατφόρμα τη δυνατότητα “υιοθέτησης μουσείου” που αφορά κυρίως τους εκπροσώπους των μουσείων οι οποίοι ουσιαστικά αναλαμβάνουν την πλήρη διαχείριση του μουσείου που έχουν επιλέξει να “υιοθετήσουν” στην πλατφόρμα και μπορούν να επεξεργάζονται τις παρεχόμενες πληροφορίες όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Η διαδικασία είναι δωρεάν, απαιτεί μόλις 1-2 λεπτά για να ολοκληρωθεί και θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Museum Finder» μας λέει.

Έχετε επισκεφτεί κάποια μουσεία του εξωτερικού κι αν ναι, σε τι διαφέρουν από τα ελληνικά; «Στα ταξίδια μου στο εξωτερικό πάντα επισκέπτομαι όσα περισσότερα μουσεία μπορώ. Η βασικότερη διαφορά που εντοπίζω αφορά την ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με ό,τι ισχύει στα μουσεία της Ελλάδας – αν και όλο και περισσότερα ελληνικά μουσεία υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες και τις εντάσσουν στις υπηρεσίες τους. Θεωρώ πως αν γινόταν μια οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων στα μουσεία της χώρας μας, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα βήματα αφού πλέον υπάρχουν πολλές δυνατότητες προς αξιοποίηση, ακόμα και δωρεάν. Για παράδειγμα, υπάρχει μια εξαιρετική πλατφόρμα μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε ένα μουσείο, εντελώς δωρεάν, να δημιουργήσει έναν πολύγλωσσο διαδραστικό οδηγό ξενάγησης, τον οποίο οι επισκέπτες να χρησιμοποιούν στο κινητό τους κατά την περιήγησή τους στους χώρους του. Παρ’ όλα αυτά μόνο ένα μουσείο της Ελλάδας έχει χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

» Τα τρία χρόνια που ζήσαμε με τη σύζυγό μου στο Hjorring, μια μικρή πόλη της Δανίας, είχα εντυπωσιαστεί από τις πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις που έκανε συνεχώς το τοπικό ιστορικό μουσείο, οι οποίες λειτουργούσαν ως αφορμή ώστε οι κάτοικοι να το επισκέπτονται ξανά και ξανά. Στην Ελλάδα δυστυχώς τα περισσότερα μουσεία λειτουργούν αποκλειστικά ως εκθεσιακοί χώροι, οπότε μετά την πρώτη σου επίσκεψη δεν έχεις άλλον λόγο να ξαναπάς. Αντιλαμβάνομαι φυσικά πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και απαιτεί πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, όμως τα μουσεία που μπήκαν σε αυτή τη δημιουργική διαδικασία είμαι σίγουρος πως δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα και την ανταπόκριση του κοινού».

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του project, κάθε μήνα χρησιμοποιούν το museumfinder.gr περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ενώ με βάση τα λεγόμενά του θα μπορούσε να υπάρχει μουσειακός τουρισμός στη χώρα μας πέρα από το κομμάτι της Ακρόπολης, που να εξελίσσεται όλο και περισσότερο:

«Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό προϊόν της χώρας μας και η διευκόλυνση των επισκεπτών, μέσω για παράδειγμα της πλατφόρμας hhticket.gr για την online έκδοση εισιτηρίων επιλεγμένων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Παρ’ όλα αυτά κοιτάζοντας τον χάρτη στην αρχική σελίδα του Museum Finder, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα μουσεία της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποτελούσαν από μόνα τους αφορμή για να επισκεφτεί κανείς τη χώρα μας, καθώς φιλοξενούν εκθέματα που καλύπτουν χιλιετίες ιστορίας, πολιτισμού και επιτευγμάτων. Πιστεύω πως σίγουρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στον τομέα του μουσειακού τουρισμού. Η ενίσχυση των μικρότερων μουσείων για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και η οργανωμένη προώθηση της χώρας μας ως ιδανική επιλογή για μουσειακό τουρισμό, θεωρώ πως θα φέρουν θετικά αποτελέσματα και μάλιστα εκτός της καλοκαιρινής περιόδου».

Τα μελλοντικά πλάνα του πληροφορικού Νίκου Καββαδά είναι το Museum Finder να υποστηρίζει την αγγλική γλώσσα, ενώ σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα ανάρτησης εκδηλώσεων και δράσεων, όπως περιοδικές εκθέσεις, αλλά και η ανάπτυξη της εφαρμογής για κινητά.