Εικαστικα

Απεβίωσε ο γιατρός, εικαστικός και συγγραφέας Κύριλλος Σαρρής

Ήταν ένας από σημαντικότερους μελετητές του έργου του Μαρσέλ Ντυσάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο γιατρός και εικαστικός Κύριλλος Σαρρής
Πέθανε ο γιατρός και εικαστικός Κύριλλος Σαρρής © ΚΥΠΕ

Κύριλλος Σαρρής: Πέθανε ο γιατρός και εικαστικός σε ηλικία 74 ετών - Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 5:30 μ.μ. στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου

Θλίψη στον κόσμο του πολιτισμού σκόρπισε ο θάνατος του Κύριλλου Σαρρή σε ηλικία 74 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο Κύπριος γιατρός, ζωγράφος και συγγραφέας έζησε και μεγαλούργησε μεταξύ ιατρικής και ζωγραφικής, μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας.

Κύριλλος Σαρρής: Ένας από σημαντικότερους μελετητές του έργου του Μαρσέλ Ντυσάν

Η εκθεσιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο και αρκετές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Γερμανία.

Επεκτάθηκε και στον τομέα των εκδόσεων, με επιμέλειες, εισαγωγικά κείμενα και εικαστικές διαμορφώσεις βιβλίων ενώ θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του Μαρσέλ Ντυσάν.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 1η Ιουλίου στις 5.30 μ.μ. από το νεκροταφείο Χαλανδρίου. 

«Η επιτυχία μου και η αποτυχία μου θα κριθούν»

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΚΥΠΕ τον Ιανουάριο του 2024, ο Κύριλλος Σαρρής είχε εκφράσει την αγωνία του να μην πει κανείς ότι είναι πολύ καλός γιατρός για ζωγράφος ή πολύ καλός ζωγράφος για γιατρός, υπογραμμίζοντας ότι προσπάθησε να είναι αντάξιος των περιστάσεων και στις δύο περιπτώσεις. «Η επιτυχία μου και η αποτυχία μου θα κριθούν», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτημα του για τα κοινά στοιχεία μεταξύ της ιατρικής και της ζωγραφικής, ο Κύριλλος Σαρρής είχε εκφράσει την άποψη ότι «θεωρητικά, και η ιατρική είναι τέχνη, δεν είναι επιστήμη», επικαλούμενος το ρητό: «Η τέχνη μακρά, ο δε βίος βραχύς».

Αναφερόμενος στις ιδιότητές του ως ογκολόγου, ακτινοθεραπευτή και ασκούντος την επεμβατική ιατρική, ο εκλιπών είχε πει ότι το χειρωνακτικό κομμάτι της ιατρικής θέλει δεξιότητες και φαντασία για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο που ο ιατρός έχει κατά νου για περικύκλωση της νόσου. «Υπό αυτήν την έννοια, υπάρχει συνάφεια μεταξύ ιατρικής και ζωγραφικής».

«Θα ήθελα κάποια έργα μου να μείνουν στην Κύπρο», είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο Κύριλλος Σαρρής, αναφέροντας δύο από αυτά: Το ένα, όπως είχε πει, βρίσκεται στα όρια ιατρικής και τέχνης και αναφέρεται στον πατέρα του, αφού περιλαμβάνει τα ιατρικά εργαλεία του και το άλλο που «είχε ενοχλήσει πολύ κόσμο για πολιτικούς λόγους», είναι «Η αδύνατη τοπιογραφία», που αναφέρεται στον κατεχόμενο Άγιο Ιλαρίωνα.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Athens Voice νωρίτερα φέτος με αφορμή την έκθεση με έργα του Μαρσέλ Ντυσάν

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.