Εικαστικα

«Κολυμπώντας στο δάσος» στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Άνσελμ Κίφερ στη Gagosian, Ηλίας Καφούρος και Ντόρα Οικονόμου στα Δυο Χωριά, Back to Athens στο Μέγαρο Ησαΐα, Ira Waldron στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 921
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κολυμπώντας στο δάσος» του PCAI στο Βοτανικό Κήπο
«Κολυμπώντας στο δάσος» του PCAI στο Βοτανικό Κήπο

Τέχνη: εκθέσεις και εκδηλώσεις σε Gagosian, Βοτανικό Κήπο Διομήδους, Μέγαρο Ησαΐα, Δυο Χωριά, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Κτίριο «Νόμπελ», ΕΜΣΤ και Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Άνσελμ Κίφερ: Η πρώτη ατομική του στην Ελλάδα
Στους καμβάδες του αντιπαραθέτει ποικίλα υλικά και υφές (στάχτη, άμμο, μόλυβδο, χρυσό κ.ά.) επιδιώκοντας να φανερώσει το πνεύμα που κρύβουν και να αναδείξει τη σημασία του ιερού και πνευματικού, του μύθου και της μνήμης. Και είναι μια μορφή της ελληνικής μυθολογίας, η Δανάη, που εμπνέει δύο από τα έξι έργα που παρουσιάζει ο διάσημος Γερμανός καλλιτέχνης στο εκθεσιακό ντεμπούτο του στα μέρη μας. Περιμένουμε, επίσης, τους πίνακές του Cosenza (2023) και Nehebkau (1993-2023), μια φωτογραφία τυπωμένη σε επιχρυσωμένο πάνελ (Spes Vana/ Μάταιη ελπίδα, 2021) και το γλυπτό Ignis sacer (2014).
Gagosian, 21 Ιουνίου έως 24 Αυγούστου (εγκαίνια στις 19:00-21:00)

«Κολυμπώντας στο δάσος» στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

«Κολυμπώντας στο δάσος» της τέχνης
H ιαπωνική φράση «Shinrin-yoku» παραπέμπει στην πανάρχαια συνήθεια να περνά κανείς χρόνο ανάμεσα σε δέντρα και άγρια φυτά, χωρίς να αποσπάται από τους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Τη θεραπευτική επίδραση της φύσης και του αρχέγονου δάσους, καθώς και την έννοια του νερού σε συνάρτηση με τα περάσματα και τις διαδρομές του Εντουάρ Γκλισάν και το γιουνγκιανό ασυνείδητο διερευνά η έκθεση του PCAI (επιμέλεια: Κίκα Κυριακάκου). Παρουσιάζονται εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, γλυπτά, έργα ΑΙ, εικονογραφήσεις, φιλμ και περφόρμανς των Lynn Hershman Leeson, Aiko Ohno, Asako Masunouchi, Μαρίας Άντελμαν, Μαλβίνας Παναγιωτίδη, Γιώργου Δρίβα, VASKOS, Campus Novel κ.ά.
Βοτανικός Κήπος Διομήδους, 20 Ιουνίου έως 20 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια: 17:00-20:00)

Back to Athens 2024
Εκατόν ενενήντα καλλιτέχνες και 24 επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν το παρών στην ετήσια διοργάνωση που επιστρέφει με τίτλο «Crossroads - knowledge and worldly pleasures – a review». Τις 20 ομαδικές εκθέσεις στους τρεις ορόφους του εμβληματικού μεγάρου της Πατησίων 65 & Ιουλιανού υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Γεωργακόπουλος, Χριστόφορος Μαρίνος, Δημήτρης Τρίκας, Χρήστος Κεραμάρης και Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Νίκη Παπασπύρου και Μάριος Φούρναρης. Περιμένουμε δε να δούμε έργα γνωστών αλλά και νεότερων καλλιτεχνών, όπως οι Αντώνης Βολανάκης, Νανά Σαχίνη, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Γιώργος Τσεριώνης, Πάνος Φαμέλης, Χλόη Ακριθάκη, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Νίκος Iavazzo, Κώστας Χριστόπουλος, Blind Adam, Πάκυ Βλασσοπούλου, Χαρά Πιπερίδου καθώς και φωτογραφίες από το αρχείο της Άσπας Στασινοπούλου.
Μέγαρο Ησαΐα, 26 έως 30 Ιουνίου

Johanna Tatzgern, από την περφόρμανς "Remembering and transform into something"
Johanna Tatzgern, από την περφόρμανς "Remembering and transform into something" © Pablo Chiereghin

Καφούρος και Οικονόμου κάτω από την Ακρόπολη
Κούνιες σε στρεβλές αιωρήσεις, γκροτέσκες μορφές και πάνοπλοι ήρωες, φιγούρες παραδομένες στον ύπνο ή σε άγνωστα θεάματα εικονικής πραγματικότητας: το μάτι προσπαθεί διαρκώς ν’ απομονώσει στοιχεία στα έργα του Ηλία Καφούρου. Μια θάλασσα από σημάδια και αναφορές η λαβυρινθώδης εικονογραφία του, τόσο λεπτομερή στην αποτύπωση όσο και αινιγματικά στην αποκρυπτογράφησή τους, συνθέτουν την αφήγηση στην έκθεσή του με τίτλο «Impersonal trainer». Παράλληλα (έως τις 20/7), στο παράρτημα της γκαλερί, η Ντόρα Οικονόμου παρουσιάζει τη γλυπτική εγκατάσταση «Gigantic» από διπλωμένα χαρτιά και υφάσματα.
Δυο Χωριά, 13 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου(εγκαίνια στις 19:00)

Ηλίας Καφούρος, "Impersonal trainer"

Ξεφυλλίζοντας «Το αίνιγμα του δάσους»
Το φθινόπωρο του 2022, οι φωτογραφίες του Τάσου Βρεττού «ξε-φύτρωσαν» σ’ ένα εντυπωσιακό, αδιαμόρφωτο ακόμα τότε, τσιμεντένιο «κουκούλι» στο Χαλάνδρι για να μας παρασύρουν σε μιαν ανέλπιστη κατάδυση στη φύση, σε δρυμώνες καμένους κι άλλους που στέκουν θαλεροί και μυστηριώδεις, αλλά και σε παρουσιάσεις για «Το αίνιγμα του δάσους» στην αρχιτεκτονική, τη γλώσσα, το βίωμα, την τέχνη. Τώρα, ο γνωστός φωτογράφος και η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε την ομότιτλη έκδοση –που περιλαμβάνει εικόνες της έκθεσης και τη συνοπτική αποτύπωση των δράσεων του δημόσιου προγράμματος–, μαζί με τους πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες και συγγραφείς που συμμετέχουν σ’ αυτή. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξή μας για το πρότζετκ με τον γνωστό φωτογράφο. 
Κτίριο «Νόμπελ», 20 Ιουνίου στις 20:00

«Κολυμπώντας στο δάσος» στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Η Ira Waldron και οι «Κύκλοι που δεν κλείνουν ποτέ»
Χρησιμοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα, τεχνικές, υλικά και στιλ, μέσα από ζωγραφικές δημιουργίες, ανθρωπόμορφα πορσελάνινα γλυπτά, υφασμάτινες συνθέσεις κι έργα που βασίζονται στη γραφιστική, θίγει με σκοτεινό χιούμορ κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά ζητήματα. Γεννημένη στην Αγία Πετρούπολη και δραστήρια καλλιτεχνικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στο Λονδίνο, τη Μόσχα και το Παρίσι, η Waldron δώρισε περίπου 300 έργα της στον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Μετά τον πρόωρο θάνατό της το 2023, το μουσείο επιχειρεί μια αποτίμηση της καλλιτεχνικής της φυσιογνωμίας στο αθηναϊκό του παράρτημα, σε επιμέλεια της Αρετής Λεοπούλου.
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, 20 Ιουνίου έως 1 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 20:00)

«Κολυμπώντας στο δάσος» στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

CineFIX τέχνης
Από την ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το μάτι αγκαλιάζει όλη την πόλη, με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο. Πλέονκάθε δεύτερη εβδομάδα του μήνα, θα μας περιμένει και για προβολές ταινιών, βίντεο και οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών έργων. Πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή με όλα τα φιλμ της Penny Siopis που παρουσιάζονται στην αναδρομική έκθεσή της. Πορτρέτα ενός ρευστού κόσμου, οι στοχαστικές οπτικές αφηγήσεις της καταπιάνονται με θέματα σχετικά με την μετανάστευση και την εξορία, την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ, τη συγχώνευση δημόσιου και ιδιωτικού βίου.
ΕΜΣΤ, 21 Ιουνίου στις 21:30

Mary Siopis, "Obscure white messenger"
Mary Siopis, "Obscure white messenger"

Το δώρο του Παύλου Σάμιου
Έφυγε από τη ζωή πριν τρία χρόνια αφήνοντας 135 πίνακές του σε μουσεία και ιδρύματα. Μια ανθολογία των έργων της δωρεάς του γνωστού ζωγράφου και καθηγητή στην ΑΣΚΤ παρουσιάζεται στην έκθεση «Donum Amicorum». Έργα από όλη τη διαδρομή του καλλιτέχνη που αποφάσισε να διαθέσει στην Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή, το Μουσείο Μπενάκη, το Νομισματικό, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, αλλά και μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας.
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, έως 15 Σεπτεμβρίου

«Κολυμπώντας στο δάσος» στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Δεν ήρθα, έφυγα
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η 20η Ιουνίου και στο πλαίσιο του Refugee Week Greece 2024 και της θεματικής του φεστιβάλ «Το σπίτι μας», ο οργανισμός για τη σύγχρονη τέχνη Counterpoints και το Døcumatism παρουσιάζουν ένα νέο εικαστικό έργο, αλλά και προβολές, συζητήσεις και djset. Με αφετηρία το εν εξελίξει, ερευνητικό - καλλιτεχνικό πρότζεκτ the Afrogreeks, ο εικαστικός Αλέξανδρος Σιμόπουλος αποτυπώνει την πορεία του Κεϊτά Αλασάν, ο οποίος έφυγε από την Ακτή Ελεφαντοστού ως ασυνόδευτος πρόσφυγας. Τις πολλαπλές όψεις του σπιτιού ως οικία, πατρίδα και ταυτότητα προσεγγίζουν τα βίντεο των Forensic Architecture, Μενέλαου Καραμαγγιώλη, Latent Community, Σαμίρ Καραχόντα, Γιώργου Σαλαμέ και Φιορίντα Τσενάι.
Δημοτική Αγορά Κυψέλης, 20 Ιουνίου στις 19:30

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ου αιώνα
Wow Pow! Bam! Κόμικ και ζωγραφική: Μια συνάντηση στα τέλη του 20ού αιώνα

Μια έκθεση για την επιρροή των κόμικς στη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από δημιουργίες των Δ. Αϊδίνη, Σπ. Βερύκιου, St. Giannakos, Δ. Παπαϊωάννου, K. Haring, Roy Lichtenstein, R. Pettibon κ.ά. στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.