Εικαστικα

Τα κουστούμια του Poor Things από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη

Athens Photo Festival στο Μουσείο Μπενάκη, «Γυναικεία ζητήματα» στη Δημοτική Πινακοθήκη, φωτογραφίες του Nikolai von Bismarck στο Μαρούσι και άλλες εκθέσεις που ξεκινάνε αυτή την εβδομάδα

Ιωάννα Γκομούζα
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τέχνη: εγκαίνια σε Μουσείο Μπενάκη, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, The Breeder, Γρυπάρειο Μέγαρο, Radisson Blu Park Hotel, Γκαλερί Stefanidou Tsoukala

Athens Photo Festival 2024
Τη ματιά 72 καλλιτεχνών, καταξιωμένων και ανερχόμενων, από 28 χώρες μας συστήνει φέτος το μεγάλο ετήσιο ραντεβού για τη φωτογραφία. Ανάμεσά τους την εικαστική έρευνα-οδοιπορικό του πολυβραβευμένου Edgar Martins για τον θάνατο και την εξαφάνιση του στενού φίλου του φωτορεπόρτερ Άντον Χάμερλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λιβύη το 2011. Καβγατζίδικα ενσταντανέ μετά… ξύλου από τις συνεδριάσεις γραβατομένων βουλευτών και γερουσιαστών σε όλο τον κόσμο μέσα από τον φακό των David Fathi και Frederic D. Oberland. Το γνωστό πρότζεκτ «One of yours» του Ισπανού Daniel Mayrit, ένα ειρωνικό σχόλιο για τον λαϊκισμό με τον ίδιο στον ρόλο ενός φανταστικού πολιτικού υποψηφίου. Το βλέμμα του Ismail Ferdous (φωτογράφου του παρισινού πρακτορείου Agence VU και καθηγητή στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη) στην ανθρωπογεωγραφία του Cox Bazar, την παραλία των παιδικών του διακοπών στο Μπαγκλαντές. Την «κατάδυση» της καταξιωμένης Juno Calypso σε μια θρυλική υπόγεια κατοικία στη Νεβάδα με όχημα τις χαρακτηριστικές αυτό-προσωπογραφίες της. Το πρότζεκτ της Ισπανίδας Gloria Oyarzabal σε σχέση με την έννοια της δημοκρατίας και την κατασκευή του αφρικανικού φαντασιακού, με αφετηρία το ντοκυμαντέρ του Παζολίνι «Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια».
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, 6 Ιουνίου έως 28 Ιουλίου (εγκαίνια στις 20:00)

Daniel Mayrit, "One of yours"

Poor Things. Τα κοστούμια
Μετά το Barbican Centre του Λονδίνου, δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της βραβευμένης με Όσκαρ και BAFTA ενδυματολόγου Holly Waddington για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» ταξιδεύουν στην Αθήνα. Ευκαιρία να χαρούμε από κοντά εντυπωσιακά σύνολα που φόρεσαν οι Emma Stone (Bella Baxter), Willem Dafoe (Godwin Baxter), Mark Ruffalo (Duncan Wedderburn), Ramy Youssef (Max McCandles), Vicki Pepperdine (Mrs Prim), Kathryn Hunter (Swiney) και Jerrod Carmichael (Harry Astley).
Και για όσους έχουν απορίες και θέλουν να μάθουν περισσότερα, στις 12 Ιουνίου (στις 20:00) στην Πειραιώς 138, η Βρετανίδα σχεδιάστρια θα συνομιλήσει για τη δουλειά της με την δρα Σοφία Παντουβάκη (σκηνογράφος-ενδυματολόγος, καθηγήτρια Ενδυματολογίας στο Πανεπιστήμιο Aalto στη Φινλανδία, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας) και τον Παύλο Θανόπουλο (σκηνογράφος-ενδυματολόγος, σχεδιαστής της έκθεσης). Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, 12 Ιουνίου έως 29 Σεπτεμβρίου

Γυναικεία ζητήματα
17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις αναστοχάζονται τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας μέσα από έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες, τυπώματα, κολάζ, εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο αλλά και επιτελέσεις. Μιλούν, σύμφωνα με τους επιμελητές Μπία Παπαδοπούλου και Χριστόφορο Μαρίνο «για τη συστηματική απαξίωση των γυναικών, την καταπίεση, τη βία, την πληγή, το τραύμα. Σκιαγραφούν το δίπολο εξουσίας και υποτέλειας, τις επιθυμίες και τις ελπίδες, την ευθραυστότητα, την απώλεια, τον θρήνο, το πένθος. Φέρνουν στο επίκεντρο τον τρυφερό αλλά και τον ταραχώδη γυναικείο ψυχισμό, το αρχέγονο άγριο στοιχείο, την υπέρβαση του μέτρου και των ορίων, την τόλμη, το ένστικτο και την τρέλα της οργής και της απόγνωσης. Προβάλουν τη σημασία του θηλυκού σώματος, συσχετίζουν τη γυναίκα με τη φύση και τη μάνα-γη. Ανιχνεύουν τις θηλυκότητες και τη σεξουαλικότητα. Επιζητούν την απελευθέρωση από κατασκευασμένα έμφυλα στερεότυπα και συμβατικούς ρόλους». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες: Άρτεμις Αλκαλάη, ΑννίταΑργυροηλιοπούλου, Ρία Δάμα, Ελένη Εξάρχου, Μαίρη Ζυγούρη, Ντέμη Κάια, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Ναταλία Μαντά, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Χριστίνα Μήτρεντσε, Λίνα Μπέμπη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ελίζα Σόρογκα, Σλομποντάνκα Στούπαρ, Ελένη Τζιρτζιλάκη, ΚλεοπάτραΤσαλή και Έφη Φουρίκη.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 6 Ιουνίου έως 22 Σεπτεμβρίου (εγκαίνια στις 18:00)

Έργο της Λίνας Μπέμπη

Το τραπέζι ανάμεσα στα κρεβάτια
H ιδέα της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της συντήρησης του εαυτού ως εκδοχές του κόσμου των πραγμάτων απασχολούν τους έξι καλλιτέχνες της έκθεσης που για μια εβδομάδα θα καταλαμβάνει το αίθριο του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Σοφοκλέους 1. Πρόθεσή τους τα έργα τους να λειτουργήσουν ως «απτές εκδοχές αποσταθεροποίησης του κατασκευασμένου κόσμου».
Παρουσιάζονται δημιουργίες: της Κορεάτισσας Jiyoung Yoon, η οποία ενδιαφέρεται για την εσωτερικότητα και τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους· της Αναστασίας Δούκα, η οποία μέσα από τη γλυπτική της διερευνά τις συναντήσεις των υλικών και ζητήματα αναπαράστασης και διαχείρισης του δημόσιου χρόνου και χώρου· του Han Gil Jang (Ν. Κορέα), η πρακτική του οποίου εστιάζει στη διερεύνηση των νέων δυνατοτήτων των μέσων· της Αμερικανίδας Michaela Murphy, μέλους της ομάδας πειραματικού θεάτρου The Wooster Group, του Κώστα Ρουσσάκη ο οποίος είναι γνωστός για τα εφήμερα γλυπτά μεγάλης κλίμακας που δημιουργεί και του Ilie Paun Capriel (ΗΠΑ), ο οποίος έχοντας στο βιογραφικό του σπουδές οικονομικών και κινηματογράφου, κατασκευάζει σκηνικά και κουστούμια για την ομάδα περφόρμανς Every House Has a Door·
Γρυπάρειο Μέγαρο, 6 έως 12 Ιουνίου (εγκαίνια στις 18:00-22:00)

Αλέξης Κυριτσόπουλος, «Ξένιος»
Λίγους μήνες μετά την αναδρομική του στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ο κόσμος του γνωστού ζωγράφου απλώνει την επικράτειά του στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel στο Πεδίον του Άρεως. Εικόνες ζωηρές από ακρυλικά, τέμπερες, μολύβια αλλά και χαρτιά, χαρτόνια, λαδόκολλες και κολλάζ με έντονα και φωτεινά χρώματα κυριαρχούν στην επιφάνεια του καμβά διαμορφώνοντας έναν παραμυθένιο κόσμο που κατοικούν φιγούρες όπως ο Δον Κιχώτης, ο Καραγκιόζης και η κυρά Σαρακοστή. Με πρωταγωνιστή το χρώμα ερμηνεύει ιστορίες εμπνευσμένες από την παράδοση, την λογοτεχνία, την ιστορία, την αττική κωμωδία και τον Αριστοφάνη. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου: «Η ζωγραφική του αξιοποιεί την παράδοση χωρίς να την αντιγράφει. Περνάει αλληγορίες, συμβολισμούς και μεταφορικά σχήματα μέσα από τα έργα του. Το λαϊκό και βυζαντινό στοιχείο συναντά και πολλές φορές συμπορεύεται με τα μοντέρνα κινήματα που πρωτοεμφανίζονται στην Ελλάδα… Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με το ένα μάτι βλέπει και το άλλο αισθάνεται».
Radisson Blu Park Hotel, 12 Ιουνίου έως 12 Αυγούστου (εγκαίνια στις 20:00)

Αλέξης Κυριτσόπουλος, "Γρι Γρι στην χώρα του Γουδή", 1991

Μαρία Ιωάννου, «Thirsty»
Μέσα από τη ζωγραφική της εστιάζει συχνά σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, διερευνώντας έννοιες όπως το πάθος, η αγάπη, ο πόνος και η λαχτάρα. Στην πρώτη της ατομική έκθεση στην The Breeder, αποτυπώνει «οικείες στιγμές πλασμένες από χρώμα, πάντα με έναν ψίθυρο αποστασιοποίησης», όπως επισημαίνει ο Αμερικανός κριτικός τέχνης και επιμελητής Andrew Berardini. Ένα πόδι που πιέζει πάνω σε ένα κουμπωμένο πουκάμισο και μια επιγραφή από νέον με τη λέξη AMOUR, μια γυμνή γυναίκα με τον αντίχειρά της αγκιστρωμένο γύρω από το ξεθωριασμένο ροζ εσώρουχό της, μορφές που αράζουν σε τσαλακωμένα υφάσματα, σε κυματισμούς σκισμένων τζιν ή σφίγγουν σεντόνια. Στο παιχνίδι των σωμάτων που στήνει, οι γυναικείες φιγούρες αποκαλύπτονται, ακόμα κι αν δεν απεικονίζεται το πρόσωπό τους, δυναμικές και διεκδικητικές.
The Breeder, 6 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου (εγκαίνια στις 19:00-21:00)

Μαρία Ιωάννου, "My heart is a flutter"


Nikolai von Bismarck, «Αθήνα: Το ζωντανό παρελθόν»
Το «γλυπτό» τοπίο των λατομείων του Διονύσου, το άγαλμα του λόρδου Βύρωνα στο Ζάππειο αλλιώς, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού παραδομένο στην αφρικανική σκόνη… Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην ελληνική πρωτεύουσα, που κλείνει το μάτι σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της, επιχειρεί ο Βρετανός φωτογράφος στον χώρο της γνωστής interior designer Λώρας Τσουκαλά στο Μαρούσι (Κηφισίας 136). «Παίζοντας» με την υφή και το χρώμα επιχειρεί να δημιουργήσει εικόνες που αναδεικνύουν το ιστορικό βάθος της Αθήνας αλλά και τη συνεχή εξέλιξη και την ενέργεια που χαρακτηρίζουν την πόλη.
Έχοντας ξεκινήσει ως φωτογράφος μόδας, ο φον Μπίσμαρκ έγινε γνωστός για τη χρήση ειδικού Polaroid φιλμ και την ευρεία γκάμα πειραματικών και δημιουργικών φωτογραφικών τεχνικών που χρησιμοποιεί. Έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο ως βοηθός της Άνι Λίμποβιτς, ενώ τα πορτρέτα του έχουν γίνει εξώφυλλα και έχουν εικονογραφήσει editorials στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας.
Γκαλερί
Stefanidou Tsoukala, 11 Ιουνίου έως 12 Σεπτεμβρίου

Nikolai von Bismarck, Λατομεία Διονύσου

Threads
Το τραυματικό βίωμα ως καθημερινή εμπειρία αλλά και η σχέση του με την μνήμη, την πολιτική, όπως και η συμβολή της τέχνης στην κατανόηση και την επούλωση του απασχολούν τους 16 δημιουργούς της έκθεσης, που εντάσσεται στο δορυφορικό πρόγραμμα του Athens Photo Festival. Μέσα από φωτογραφικές εγκαταστάσεις, βίντεο και χειροποίητα βιβλία, προσεγγίζουν την έννοια του τραύματος και να αναδείξουν τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να επηρεάσει και να μεταβάλλει την κατανόηση μας τόσο για τον εσωτερικό μας κόσμο όσο και για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στην έκθεση που επιμελείται η Φωτεινή Βεργίδου δίνουν το (φωτογραφικό) παρών οι Κυριάκος Οικονομίδης, Hester Baars, Marie Capesius, Izzy Dempsey, Jacqueline Ennis - Cole, Özge Ertürk, Mathilde Tijen Hansen, Daniela Janouskova, Martin Kemper, Isabel Latza, Miharu Micha, Grant Price, Josefine Rauch, Wulf Rössler, Jari Salo και Hannamari Shakya.
One Minute Space, 8 έως 29 Ιουνίου