Εικαστικα

35 χρόνια VERGOS Auctions: επετειακή δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης

Με έργα Παρθένη, Θεόφιλου, Τέτση, Takis, Ζογγολόπουλου, Παύλου, Chryssa κ.ά.

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

VERGOS Auctions: δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής & Γλυπτικής 19ου και 20ού αιώνα στο Ζάππειο στις 12 Ιουνίου

Το μεγάλων διαστάσεων έργο «Σύνθεση από την ελληνική ιστορία» του Κωνσταντίνου Παρθένη, ένα ειδυλλιακό τοπίο του 1952 του Παναγιώτη Τέτση, «Ο Στρατηγός Ιωάννης Γούρας καταθραύσας τους Τούρκους εις τον Μαραθώνα το 1825» μέσα από τον χρωστήρα του Θεόφιλου, αλλά και το «Κυκλαδικό» (1985) του Γιώργου Ζογγολόπουλου, το κυπαρίσσι («Cypress») του Παύλου, ένα «Σινιάλο» του Takis, η «Εφημερίδα Νο3» της Chryssa και μια ανθρωποκεντρική σύνθεση με τη χαρακτηριστική γραφή του Απόστολου Γεωργίου θα μας περιμένουν μεταξύ άλλων από την Κυριακή 9 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο στην τριήμερη έκθεση που διοργανώνει η VERGOS Auctions.

Γιορτάζοντας 35 χρόνια στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος ελληνικός οίκος δημοπρασιών θα διαθέσει την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Ζάππειο (στις 18:30) 125 επιλεγμένα έργα τέχνης (που προέρχονται ως επί τον πλείστον από ιδιωτικές συλλογές). Δημιουργίες 74 γνωστών εικαστικών, καλύπτουν όλο το φάσμα της νεοελληνικής τέχνης.

Κωνσταντίνος Παρθένης, "Σύνθεση από την ελληνική Ιστορία"

Γλυπτά των Γιάννη ΜόραληTakis (Βασιλάκης), Σοφίας ΒάρηΘεόδωρου ΠαπαγιάννηΚώστα Κουλεντιανού συνομιλούν με έργα τέχνης κορυφαίων ζωγράφων μεταξύ των οποίων οι Σπύρος ΒασιλείουΓιάννης ΓαΐτηςΝίκος Γκίκας (Χατζηκυριάκος)Γιάννης ΤσαρούχηςΑλέκος ΦασιανόςΓιάννης ΨυχοπαίδηςΔιαμαντής ΔιαμαντόπουλοςΔημήτρης ΜυταράςΝίκος ΚεσσανλήςΓιάννης ΚόττηςΓιώργος Ρόρρης, και πολλοί άλλοι.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μνημειακό έργο του Παρθένη, με τιμή εκτίμησης στα €250.000-350.000. Ο συγκεκριμένος πίνακας τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του 1960 και αντανακλά τα κλασικά στοιχεία του ώριμου ύφους του ζωγράφου με την χαρακτηριστική ανάλαφρη και αέρινη τεχνική του και τη γραμμή να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη σύνθεση διακρίνουμε φτερωτές και άλλες μορφές με φωτοστέφανα αλλά και τυπικά σύμβολα του έργου του Παρθένη, όπως το πουλί, ο ήλιος και το λιοντάρι

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών δεν θα μπορούσε να μην κεντρίσει και το ιδιοσυγκρασιακό εικαστικό σύμπαν του Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ). Το έργο που θα έχουν την ευκαιρία να «χτυπήσουν» οι συμμετέχοντες το βράδυ της 12ης Ιουνίου, με τιμή εκκίνησης στα €40.000, παρουσιάστηκε το 1964 σε έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Εντάσσεται στο σώμα δουλειάς που ο πλάνης αυτοδίδακτος ζωγράφος δημιούργησε αφότου επέστρεψε στη Μυτιλήνη από τον Βόλο. Μάλιστα, προέρχεται συγκεκριμένα από μια ενότητα έργων με θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική επανάσταση, ανάθεση στον ζωγράφο από έναν γνωστό γιατρό της εποχής -και πατέρα του σημερινού κατόχου του. 

Μια ιδιαίτερη ιστορία κρύβει το «Τοπίο» του Παναγιώτη Τέτση, που εκτιμάται στην τιμή των €20.000-30.000. Το γεγονός ότι μοιάζει με τον τοιχογραφικό διάκοσμο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης εκείνη τη χρονιά για την οικία της Λήδας Βαρδινογιάννη (η οποία δωρίστηκε και ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη), δεν είναι τυχαίο. Ο τωρινός κάτοχος του πίνακα, αφού επισκέφθηκε την οικία, παρήγγειλε στον καλλιτέχνη ένα αντίστοιχο έργο για να βάλει πάνω από το τζάκι του -αυτό ακριβώς το οποίο τώρα διαθέτει προς πώληση.

Takis, "Σινιάλο"

VERGOS Auctions: 35 χρόνια δημοπρασίες

Με πάνω από 150 δημοπρασίες στο ενεργητικό του και περισσότερα από 60.000 lots να έχουν δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα, ο Οίκος σε μία πορεία 35 χρόνων από την ίδρυσή του, έχει καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή στις ελληνικές δημοπρασίες.

Η αρχή έγινε το 1989 όταν ο Πέτρος Βέργος ίδρυσε τον Οίκο δημοπρασιών ΒΕΡΓΟΣ, που αρχικά ασχολήθηκε με τις δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, χαρτών και χαρακτικών –διόλου τυχαία επιλογή, αφού ο ιδρυτής διατηρούσε ήδη τον Εκδοτικό Οίκο ΒΕΡΓΟΣ.

Θεόφιλος, "Ο Στρατηγός Ιωάννης Γούρας καταθραύσας τους Τούρκους εις τον Μαραθώνα το 1825"

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα και ως φυσικό επακόλουθο των σχέσεων της οικογένειας Βέργου με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ο Οίκος μπαίνει και στο πεδίο της Νεοελληνικής Τέχνης, που αναδείχθηκε τελικά σε «ναυαρχίδα» των δημοπρασιών της εταιρείας. Στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν περιληφθεί χιλιάδες έργα από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα και έχουν πραγματοποιηθεί παγκόσμια και πανελλαδικά ρεκόρ τιμής πώλησης, για έργα μεταξύ άλλων των Γιάννη Τσαρούχη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Takis, Γιάννη Κουνέλλη και Stephen Antonakos.

Από το 2009 το καλαντάρι του Οίκου ενισχύεται και με δημοπρασίες για Φιλελληνικά, Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα. Σε αυτό το απαιτητικό πεδίο, οι συλλέκτες είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κειμήλια μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, όπως ενδεικτικά, ο Όρκος του Κολοκοτρώνη, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και η ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια.

Γιώργος Ζογγολόπουλος, "Κυκλαδικό", 1985

Το 2014 το «τιμόνι» της εταιρίας αναλαμβάνει ο Ανδρέας Βέργος, γιος του Πέτρου, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τον Οίκο. Η εταιρία εκσυγχρονίζεται, αποκτά «φρέσκο» πρόσωπο και εικόνα και μετονομάζεται σε VERGOS Auctions.

«Αξίζει να επισημάνουμε ότι μόνο την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιαστεί ο ετήσιος τζίρος», σημειώνει ο γνωστός δημοπράτης, «ενώ στις δημοπρασίες των διαφόρων κατηγοριών επιτυγχάνεται κατά μέσο όρο ποσοστό πώλησης 75%. Πολλά δε από τα αντικείμενα που δημοπρατούνται συχνά ξεπερνούν σημαντικά τις αρχικές τιμές εκτίμησης».

Σήμερα, την Vergos Auctions επιλέγουν συλλέκτες ακόμη και εκτός των συνόρων ενώ πολλά μουσεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα απευθύνονται στην έμπειρη ομάδα του για να ανανεώσουν τις συλλογές τους.

Γιάννης Τσαρούχης, "Φθινόπωρο"

Ιδιαίτερα σημασία δίνει η VERGOS Auctions στο κοινωνικό της «αποτύπωμα», καθώς διοργανώνει φιλανθρωπικές δημοπρασίες και υποστηρίζει πολιτιστικές δράσεις, όπως εκθέσεις και καταλόγους μουσείων, λευκώματα τέχνης, εκτιμήσεις συλλογών που ανήκουν σε φορείς κ.ά. Σημαντικά χρηματικά ποσά έχουν συγκεντρωθεί μέσω των σχετικών δημοπρασιών για την υποστήριξη της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή, για την αποπεράτωση του Μουσείου Μαρία Κάλλας, για την υποστήριξη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας & των Παιδιών τους του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και πρόσφατα για την ΕΛΕΠΑΠ, μέσω της δημοπράτησης μέρους της συλλογής του Χρύσανθου Πανά.

Επιδιώκοντας να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική καλλιέργεια του κοινού, όλες οι εκθέσεις του Οίκου είναι ανοιχτές με ελεύθερη είσοδο, ενώ διοργανώνονται δωρεάν ιδιωτικές ξεναγήσεις για σχολεία και άλλους φορείς.

Απόστολος Γεωργίου, λάδι σε μουσαμά

Info:
Δημοπρασία: Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Ζάππειο (στις 18:30)
Έκθεση έργων: Κυριακή 9 Ιουνίου, 12:00-21:00, Δευτέρα 10 & Τρίτη 11 Ιουνίου, 10:00-21:00
www.vergosauctions.com

Chryssa, "Εφημερίδα Νο3"
Γιάννης Κόττης, "Το ζαρκάδι"