Εικαστικα

«Χαμένος» Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ βρήκε τη θέση του στο Πράδο

Κατά λάθος θεωρήθηκε έργο Ισπανού ζωγράφου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καραβάτζιο: Εκτίθεται στο Πράδο ο πίνακας που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Τέσσερις αιώνες αφότου δημιουργήθηκε, τρεισήμισι αιώνες μετά την άφιξή του στην Ισπανία και τρία χρόνια από όταν έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να βγει στο σφυρί για μόλις 1.500 ευρώ, ένας πίνακας του Καραβάτζιο εκτίθεται πλέον στο Πράδο της Μαδρίτης.

Kαραβάτζιο: Κατά λάθος θεωρήθηκε έργο Ισπανού ζωγράφου

Παρά το γεγονός ότι αναφερόταν ως έργο του Ισπανού ζωγράφου του 17ου αιώνα Χοσέ ντε Ριμπέρα, οι ειδικοί ήταν σίγουροι ότι στην πραγματικότητα είχε ξεπηδήσει από τα πινέλα του Καραβάτζιο. Αφού το υπουργείο Πολιτισμού επέβαλε απαγόρευση εξαγωγής του έργου, έγινε σχολαστική εξέταση και αποκατάσταση του πίνακα διαστάσεων 111 εκατοστών επί 86 εκατοστά.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το έργο πιστοποιήθηκε τελικά ως Καραβάτζιο και το Μουσείο Πράδο ανακοίνωσε ότι ο πίνακας - ο οποίος αγοράστηκε από την οικογένεια που τον κατείχε επί γενιές, έναντι αδιευκρίνιστου ποσού - θα εκτεθεί στο μουσείο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

«Ecce Homo»: O «χαμένος» πίνακας του Καραβάτζιο

Προκειται για τον πίνακα «Ecce Homo». Το έργο ανήκε αρχικά σε Ισπανούς αντιβασιλείς στη Νάπολη, από τους οποίους πέρασε στη συλλογή του βασιλιά Φίλιππου Δ'. Το 1823 περιήλθε στα χέρια της οικογένειας Περέζ ντε Κάστo, από τους απογόνους της οποίας αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικών μέσων ενημέρωσης, ο ιδιοκτήτης είναι Βρετανός υπήκοος που ζει στην Ισπανία και ο οποίος πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ για τον Καραβάτζιο.

Ο «Ecce Homo», που ζωγραφίστηκε στα σκοτεινά και απελπισμένα τελευταία χρόνια του Καραβάτζιο έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο αφού οι ειδικοί του μουσείου τον εντόπισαν σε έναν κατάλογο δημοπρασίας και τηλεφώνησαν στο υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας για να μοιραστούν τις υποψίες τους ότι ο πίνακας είχε αποδοθεί λανθασμένα.

Ο Νταβίντ Κουέτο, επικεφαλής της ιταλικής και γαλλικής ζωγραφικής προ του 1800 στο Πράδο, δήλωσε ότι το έργο «Ecce Homo» μιλάει για τα τελευταία χρόνια του Καραβάτζιο, όταν έφυγε από τη Ρώμη για να αποφύγει πιθανή εκτέλεση μετά τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άνδρα σε καυγά το 1606 και ταξίδεψε στη Νάπολη, τη Σικελία και τη Μάλτα.

Πηγή: Guardian