Φωνές από το περιθώριο και τροφή για σκέψη για την αποδοχή και τα σύγχρονα κοινωνικά στερεότυπα
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Ντανιέλα Σταματιάδη, Βασίλης Γρίβας, Αντώνης Νικολόπουλος (SOLOUP) μιλούν για τη συνεργασία με τους Nasser Nasrallah, Rashid Al Mulla, Alia Al Hammadi από τα ΗΑΕ
Στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), στην οποία η Sharjah συμμετέχει για πρώτη φορά και αποτελεί την πρώτη τιμώμενη προσκεκλημένη από τον αραβικό κόσμο, παρουσιάζεται μία εικαστική έκθεση με εικονογραφήσεις Ελλήνων και Εμιρατιανών καλλιτεχνών, με τίτλο «Φιλοσοφίες: Οπτική Προσομοίωση». Οι εικονογράφοι Ντανιέλα Σταματιάδη, Βασίλης Γρίβας και Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup) δούλεψαν μαζί με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο στη Sharjah, εικονογραφώντας έννοιες από τον Λόγο των φιλοσόφων των δύο χωρών και από το οποίο προέκυψε και ένα βιβλίο (στα ελληνικά και τα αραβικά), με τον ίδιο τίτλο.
Η Sharjah στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Συμμετέχοντας στη φετινή ΔΕΒΘ, το εμιράτο της Sharjah επιμελείται ένα εκτενές πολιτιστικό πρόγραμμα, με περισσότερες από 30 συζητήσεις πάνελ, καινοτόμα εργαστήρια και εκδηλώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς και παρουσιάζει 10 βιβλία ποίησης, πεζογραφίας, εκδόσεις τέχνης και μελέτες, όλα μεταφρασμένα στα ελληνικά, σε έναν ανοιχτό διάλογο με το ελληνικό πολιτιστικό τοπίο.
Στην εκδήλωση «Φιλοσοφίες: Οπτική Προσομοίωση», που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18 Μαΐου, οι συμμετέχοντες εικονογράφοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν το συνεργατικό τους καλλιτεχνικό έργο, παρουσιάζοντας την υπερβατική δύναμη της οπτικής έκφρασης στη μετάδοση φιλοσοφικών ιδεών. Το πάνελ περιλάμβανε διακεκριμένους καλλιτέχνες και από τα δύο έθνη, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική για την καλλιτεχνική σύγκλιση.
Ντανιέλα Σταματιάδη, Βασίλης Γρίβας και Αντώνης Νικολόπουλος (SOLOUP) μιλούν για τη συνεργασία με τους Nasser Nasrallah, Rashid Al Mulla, Alia Al Hammadi, από τα ΗΑΕ
Οι Έλληνες εικονογράφοι μίλησαν στην Athens Voice για την εμπειρία τους ως προσκεκλημένοι στη Sharjah, όπου συγκεντρωμένοι μαζί με τους υπόλοιπους Άραβες δημιουργούς σε ένα δωμάτιο, έπρεπε να ζωγραφίσουν 5 εικόνες (από τις οποίες επιλέχθηκαν 3), βασιζόμενοι σε ένα απόφθεγμα ενός αρχαίου φιλοσόφου της επιλογής τους. Ο Βασίλης Γρίβας τόνισε πως η φιλοξενία υπήρξε άψογη και ανταποδόθηκε με την άφιξη των εικονογράφων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, το πρότζεκτ αυτό αποτελεί «μια γέφυρα πολιτισμών μεταξύ των δύο χωρών». Οι δικές του εικονογραφήσεις, που έχουν ως αντικείμενο το απόφθεγμα του Σωκράτη: «Δεν μπορώ να διδάξω σε κανέναν τίποτα. Μπορώ μόνο να τον κάνω να σκέφτεται», είναι εμπνευσμένες από αρχαία ερυθρόμορφα αγγεία και επιχειρούν να οπτικοποιήσουν τη σκέψη με ποικίλους τρόπους.
Η Ντανιέλα Σταματιάδη συμφώνησε πως η Αρχή Βιβλίου της Sharjah (Sharjah Book Authority) δημιούργησε ένα εξαιρετικά φιλόξενο κλίμα για όλους τους εικονογράφους και τους χάρισε μια όμορφη εμπειρία. Όπως είπε: «Βρέθηκε ένας κοινός τόπος και υπήρξε χημεία μεταξύ μας». Το απόφθεγμα που επέλεξε εκείνη, ήταν εκείνο του Πλάτωνα: «Η κούραση για την επίτευξη ενός καλού σκοπού, αξίζει τον κόπο. Στο τέλος του δρόμου η κούραση θα εξαφανιστεί και θα μείνει μόνο το καλό». Στα έργα της, που εμπεριέχουν σύμβολα και διάφορα ζώα, αληθινά και φανταστικά, υπάρχει η αίσθηση μιας «πορείας», που σχετίζεται με την έννοια του «σκοπού» στην πλατωνική σκέψη.
Ο Αντώνης Νικολόπουλος, γνωστός και ως Soloup, ανέφερε πως το πρότζεκτ στο εργαστήριο της Sharjah ήταν μια ιδιαίτερη εικαστική εμπειρία και του έδωσε την αφορμή να αναλογιστεί τα κοινά σημεία μεταξύ των δύο πολιτισμών, μέσα από το απόφθεγμα του Αβερρόη (Ibn Rushd) που επέλεξε να εξερευνήσει: «Σοφία είναι να βλέπεις την οπτική σου στα πράγματα να επαληθεύεται». «Το μήνυμα είναι πως μπορεί κανείς είτε να προχωρήσει μπροστά, είτε να επιλέξει την αντιπαλότητα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τα έργα του που περιλαμβάνονται στην έκθεση, και στέλνοντας ένα απόλυτα επίκαιρο, αντιπολεμικό μήνυμα.
Στο ομώνυμο βιβλίο, παρατίθενται τα αποφθέγματα του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ίμπν Χαζμ, του Ίμπν Χαλντούν και του Αβερρόη, μεταφρασμένα στα ελληνικά και τα αραβικά, και δίπλα τους τα τρία έργα από τον κάθε εικονογράφο που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στην έκθεση.
Πρόκειται για ένα νέο ορόσημο στο πολιτιστικό ταξίδι της Sharjah για την προώθηση ουσιαστικών διαπολιτισμικών συνδέσεων. Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου, θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου.
Δειτε περισσοτερα
Πώς συναντιούνται τόσοι κόσμοι;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο εικαστικός παρουσιάζει 17 πορτρέτα ανθρώπων που «διαβάζουν το μέλλον» στην Baker Street του Λονδίνου