Εικαστικα

Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής»: Ο Νίκος Λαμπράκης, συλλέκτης και συντηρητής έκθεσης, μιλάει για την έκθεση στα Χανιά

Η μαγεία του ραδιόφωνου δεν έγκειται μόνο στην ταξιδιάρικη φύση του μέσου που σε αφήνει να δώσεις μόνος σου μορφή και εικόνες στους ήχους και τις λέξεις. Έγκειται και στην διαχρονικότητά του, καθώς ακόμα και στην εποχή των διαστημικών ταξιδιών και της τεχνητής νοημοσύνης, διατηρεί τη δύναμη και την γοητεία του.

Γιατί μπορεί να έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από τη στιγμή που μπήκε στις ζωές των ανθρώπων αλλάζοντας την βουβή μέχρι τότε καθημερινότητάς τους, εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί ένα βασικό μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, ένα δίαυλο τέχνης, πολιτισμού και επικοινωνίας. Ένα εντυπωσιακό ταξίδι στον χρόνο, με πυξίδα συσκευές ραδιοφώνου βγαλμένες από μια χρονοκάψουλα που ενώνουν σημαντικές ιστορικές στιγμές του 20ού αιώνα με τον σύγχρονο κόσμο, πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στα Χανιά.

© Λευτέρης Κορακάκης

Συγκεκριμένα μια ξεχωριστή έκθεση παλαιών συσκευών ραδιοφώνου, φιλοξενεί έως και τις 17 Μαΐου 2024, στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα (στην αίθουσα 7 απέναντι από το μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής), το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά, στo πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Κύτταρο Χαλέπας και τον συλλέκτη και συντηρητή κ. Νίκο Λαμπράκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει ραδιόφωνα και άλλες συσκευές τηλεπικοινωνιών, από τα χρόνια του μεσοπολέμου και της κατοχής, ως και τα πιο πρόσφατα χρόνια της ανασυγκρότησης και τεχνολογικής προόδου της χώρας και της ελληνικής ραδιοφωνίας.

© Λευτέρης Κορακάκης

«Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής»: Ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης μιλάει για την έκθεση

«Στην έκθεση θα βρίσκονται γύρω στα 60 ραδιόφωνα, ένα μεγάλο μέρος από την δικιά μου συλλογή και κάποια από ιδιώτες οι οποίοι έχουν φέρει μεμονωμένα τα ραδιόφωνα τους με χαρά, ώστε να τα δει ο κόσμος. Γιατί ουσιαστικά πρόκειται για κειμήλια. Όλα τα ραδιόφωνα που εκτίθενται είναι ραδιόφωνα με λυχνίες, ξεκινάνε από την εποχή του '30 και φτάνουμε μέχρι την δεκαετία του '60 όπου εκεί υπήρχε ένα μεταβατικό στάδιο που οι λυχνίες αντικαταστάθηκαν με τα τρανζίστορ».

© Λευτέρης Κορακάκης

Η έκθεση απευθύνεται τόσο στη νέα γενιά όσο και στις παλιότερες γενιές που έχουν σχετικές μνήμες. Ποιες είναι όμως οι εντυπώσεις του κόσμου όταν αντικρίζει αυτά τα ραδιόφωνα;

Ο συλλέκτης κ. Λαμπράκης εξηγεί στην Athens Voice: «Οι παλαιότερες γενιές χαίρονται λόγω αναμνήσεων, βλέπουν πράγματα που τους θυμίζουν τα παιδικά τους χρόνια. Όσον αφορά τους νέους ανθρώπους τα βλέπουν με ένα άλλο ενδιαφέρον και μια άλλη οπτική και τους δημιουργείται η διάθεση να μάθουν το πώς δουλεύουν και ποιά ήταν η ανάγκη να δημιουργηθεί το ραδιόφωνο εκείνη την εποχή. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω το ΕΛΜΕΠΑ, το Κύτταρο Χαλέπας και τον αδερφό μου, Λευτέρη Λαμπράκη ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση». Όνειρο του κ. Λαμπράκη αλλά και άλλων φίλων του ραδιοφώνου είναι να δημιουργηθεί ένα μόνιμο μουσείο που θα μπορούσε να φιλοξενεί τέτοιες σημαντικές συλλογές.

© Λευτέρης Κορακάκης

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ταυτόχρονα με τη λειτουργία της έκθεσης, θα εκπέμπει (πρωινές και απογευματινές ώρες) ο φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός RatFM του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΕΛΜΕΠΑ, ο οποίος από τις συχνότητές του θα μεταδίδει μαθητικές εκπομπές από σχολεία, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις θεμάτων σχετικών με τις τηλεπικοινωνίες και την κοινωνία της πληροφορίας.

Σημειώνεται ότι τα γκρουπ που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την έκθεση καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο Κύτταρο Χαλέπας ενώ για καλύτερο προγραμματισμό παρακαλούνται να κλείσουν ραντεβού. Μεμονωμένα πρόσωπα δεν χρειάζονται ραντεβού.

Info
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι από Τρίτη 14/5 έως Παρασκευή 17/5 από 11.00 μέχρι 13.00. Και από Δευτέρα 13/5 μέχρι Παρασκευή 17/5 από 6.00 μέχρι 9.00 μ.μ.