Εικαστικα

Διεθνής Ημέρα & Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων 2024: Σάββατο στα μουσεία δωρεάν και με δράσεις

Στις 18 Μαΐου μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι μάς περιμένουν χωρίς εισιτήριο και με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 916
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διεθνής Ημέρα & Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων 2024: οι εκδηλώσεις στα μεγάλα μουσεία της Αθήνας

Μέσα από τους θησαυρούς και τις δράσεις τουςγια την τέχνη και την ιστορία, την επιστήμη και την τεχνολογία, η εκπαίδευση συναντά την έρευνα, ανοίγοντάς μας παράθυρα στην κατανόηση του κόσμου. Στο θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», λοιπόν, εστιάζει φέτος ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που κάθε χρόνο μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθούμε δωρεάν μουσεία και μνημεία.

Ό,τι πρέπει για να ανακαλύψουμε το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, τον τιμώμενο φορέα για φέτος, στην κεντρική εκδήλωση του θεσμού (18/5 στις 19:00), αλλά και μέσα από ξεναγήσεις και κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά.

Τα ερευνητικά προγράμματα που «τρέχουν» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (για τις μούμιες της πτολεμαϊκής περιόδου, τη μυκηναϊκή τεχνική της χρυσοκέντησης και την Πρωτοκυκλαδική τεχνολογία μαρμάρινων αντικειμένων) παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι του (17 & 18/5), ενώ το Βυζαντινό και Χριστιανικό ανοίγει (στις 17/5) τα εργαστήρια συντήρησης εικόνων – ξυλόγλυπτων, μικροτεχνίας και κεραμικής. Τους συντηρητές θα πετύχουμε επί το έργον και στο πάρκο της Εθνικής Γλυπτοθήκης (20-24/5), ενώ στην Εθνική Πινακοθήκη οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά (18/5).

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Ξεναγήσεις σε εκθέσεις και συλλογές του προγραμματίζει το Μουσείο Μπενάκη που ανοίγει για πρώτη φορά τον οκταγωνικό πύργο με τον art nouveau ζωγραφικό διάκοσμο στο Μουσείο Παιχνιδιών όπου φιλοξενούνται τέσσερα κουκλόσπιτα που δεν έχουν εκτεθεί ξανά.

Με διευρυμένο ωράριο, προβολές ταινιών (για την καλλιτέχνιδα Ετέλ Αντνάν,αλλά και παιδικές) και αφηγήσεις για τις συλλογές του (για τον κυκλαδικό, τον αρχαίο ελληνικό και τον κυπριακό πολιτισμό)από πανεπιστημιακούς μας υποδέχεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ειδικές παρουσιάσεις για οικογένειες, αλλά και σε μεταϊμπρεσιονιστικά έργα(των Μονέ, Ντεγκά, Βαν Γκογκ, Γκωγκέν, Σεζάν κ.ά.) ετοιμάζει το Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή.

Μουσείο Ιδρύματος Β.&Ε. Γουλανδρή © Ευτυχία Βλάχου

Στο Μουσείο Ακρόπολης 20+1 αριστουργήματά του αποκαλύπτονται μέσα από τη σχετική παρουσίαση (18/5), ενώ την επομένη (με κανονικό εισιτήριο) τα παιδιά μπορούν να γίνουν… ντετέκτιβ και να εξιχνιάσουν ένα φανταστικό μυστήριο που θασώσει τη γιορτή των Παναθηναίων. Παιχνίδι… escape room για εφήβους ετοιμάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (18/5), οι επιμελητές του οποίου θα μοιραστούν και ιστορίες πίσω από επιλεγμένα εκθέματα, όπως η αρματωσιά του Κολοκοτρώνη (19/5).

Ψήνεστε για βραδινές διαδρομές με γνώση και τέχνη; Η Νύχτα Μουσείων επιστρέφει στο Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας στο Μέγαρο Διομήδη (18/5, 17:00-00:00) με δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, συναυλίες, έκθεση αρχειακών τεκμηρίων και έργα 10 σύγχρονων καλλιτεχνών.

Μουσείο Ακρόπολης: η αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης © Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μουείσων 2024 εδώ.

Παιδικό πρόγραμμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης © Αλέξανδρος Πετσάβας