- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τέχνη: προτάσεις για τις 9-15 Μαΐου
Ξεναγήσεις στην Πινακοθήκη, τη Γλυπτοθήκη και το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού και νέες εκθέσεις από τον Πέτρο Μώρη, τον Δημήτρη Πολυχρονιάδη και τον Αριστομένη Θεοδωρόπουλο
Τέχνη: αυλαία για την Αστυγραφία, ξεναγήσεις στο ΜΝΕΠ, την ΕΠΜΑΣ και την Γλυπτοθήκη, εγκαίνια σε TAVROS, ArtSpark και The Project Gallery
Η γιορτή των μουσείων ξεκινά
Η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων έρχεται στις 18 Μαΐου φέρνοντας δωρεάν είσοδο σε μουσεία και μνημεία, αλλά στον τιμώμενο φορέα για φέτος, το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, οι δράσεις αρχίζουν κιόλας. Ευκαιρία να γνωρίσετε το καινούργιο μουσείο της πόλης στο Μοναστηράκι μέσα από τις ξεναγήσεις στις πολύτιμες συλλογές του που οργανώνουν στις 13, 15, 16 και 17/5 (δήλωση συμμετοχής: pressmelt@culture.gr, 2103223355). Κι ακόμα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία συντήρησης αντικειμένων από ύφασμα.
Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού, από 13 Μαΐου
Αυλαία για την «Αστυγραφία»
Η περιοδική έκθεση που εστιάζει στη ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970, μέσα από το βλέμμα 78 δημιουργών, 202 εικαστικών έργων και 22 ταινιών, κλείνει την πορεία της στις 12 Μαΐου. Η επιμελήτριά της και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα μας συστήνει την Αστυγραφία σε μια τελευταία παρουσίαση την Παρασκευή 10/5 (στις 13:00). Ξεναγήσεις, όμως, οργανώνονται στο μουσείο και για τα γλυπτά του κήπου (στις 11/5) και στην έκθεση για τη Ρένα Παπασπύρου (15/5, στις 19:00). Αν πάλι, θέλετε να ανακαλύψετε τα εκθέματα της Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού την Τετάρτη (στις 18:00) θα σας τα συστήσει η επιμελήτρια της σχετικής συλλογής Τώνια Γιαννουδάκη.
Εγκαίνια σε γκαλερί και χώρους τέχνης
Ο Πέτρος Μώρης «Alone»
Από τι υλικό είμαστε φτιαγμένοι; Ποιος διαμορφώνει την ταυτότητά μας; Πόσο αποκαλυπτική μπορεί ή πρέπει να είναι η δουλειά μας γι’ αυτό που είμαστε; Μια ιστορία για την καταγωγή και την προέλευση συνθέτουν τα δέκα γλυπτά που δείχνει ο 38χρονος καλλιτέχνης. Αφορμή γι’ αυτή τη νέα δουλειά αποτέλεσε το tag με τη λέξη «Alone» (Μόνος) που ανακάλυψε σ’ έναν εγκαταλελειμμένο δημόσιο χώρο στη Λαμία πάνω σε ένα ψηφιδωτό που είχαν δημιούργησαν οι γονείς του.
TAVROS, 15 Μαΐου έως 6 Ιουλίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)
Η Nitra στο Μετς
Με pop up εκθέσεις θα δραστηριοποιείται πλέον στην Αθήνα η Nitra Gallery, που μεταφέρεται μάλιστα στο Μετς. Ποδαρικό στον χώρο της Αριστονίκου 20 & Γοργίου κάνει ο σκηνογράφος, αρχιτέκτονας και εικαστικός Δημήτρης Πολυχρονιάδης με την εγκατάσταση «Stage Fright» που πραγματεύεται ζητήματα «έκθεσης». Αντλώντας έμπνευση από τη δική του σκηνογραφική πραγματικότητα, μιλά για το «άγχος σκηνής» και τον φόβο να είναι κανείς στο επίκεντρο της προσοχής.
ArtSpark, 15 Μαΐου έως 7 Ιουνίου
Τόπο στα νιάτα
Πως διαμορφώνονται σήμερα οι νεανικές ταυτότητες; Μπορούμε να μιλάμε για νεανικές κουλτούρες; Τέτοια ερωτήματα διερευνούν με τα έργα τους οι δέκα νέοι καλλιτέχνες στην έκθεση με τίτλο «Youths» που επιμελείται ο Δημήτρης Τρίκας. Μέσα από σχέδια, ζωγραφική, εγκαταστάσεις και βίντεο προσεγγίζουν στερεότυπα σχετικά με το γυναικείο σώμα (Μαριάννα Αθανασίου), το πρόσωπο στην ψηφιακή του εκδοχή (Ευαγγελία Δαναδάκη), τη νεανική κουλτούρα του τεντιμποϊσμού στη μετεμφυλιακή Ελλάδα (Αντώνης Βασιλάκης), το εύθραυστο της ύπαρξης μπροστά στη δημιουργία (Ορέστης Καραλής), την καταστροφή της φύσης αλλά και τη δημιουργικότητα και την παρακμή (Σοφία Κυριακίδου), την φύση, την πόλη και τον άνθρωπο (Μανούσος Μανουσάκης), τις ρίζες και την ταυτότητα (Ειρήνη Μαντινάου), την αξία του φευγαλέου και της στιγμής (Αναστάσης Μελέτης), το «μέσα» της ύπαρξης και το «έξω» της κοινότητας (Ζαφειρία Τριβιζά), αλλά και την θεραπευτική αξία της τέχνης (ΕλένηΤσαμαδιά).
Space 52, 14 Μαΐου έως 8 Ιουνίου
Ο Αριστομένης Θεοδωρόπουλος και η «Ηχώ»
Η Νύμφης η οποία συνδέθηκε με τη μουσικότητα και την σαγήνη του τραγουδιού της, αλλά και με την καταδίκη της να επαναλαμβάνει τις τελευταίες λέξεις τρίτων δίνει τον τίτλο στη νέα έκθεση του 36χρονου αποφοίτου της ΑΣΚΤ. Σύμφωνα με την επιμελήτρια Φωτεινή Βεργίδου μέσα από τα νέα ζωγραφικά έργα του σε καμβά και ένα ηχητικό τοπίο διερευνά θέματα που αφορούν στη σχέση αρχαίων και σύγχρονων ερειπίων και τη σύνδεση αινιγματικών αφηγήσεων και παραστατικής αφαίρεσης.
The Project Gallery, 14 έως 31 Μαΐου