Εικαστικα

Flow and Order: Μία έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής σε ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό διαμέρισμα

'Εξι Έλληνες εικαστικοί συναντιούνται στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην οδό Χρήστου Λαδά

Γιώργος Δήμος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Flow and Order: Έκθεση ζωγραφικής σε εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα στην Αθήνα, στην οδό Χρήστου Λαδά 1, από 28 έως 31 Μαρτίου.

Η έκθεση «Flow and Order» θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 19:00 (είσοδος ελεύθερη) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 31 Μαρτίου, σε ένα οροφοδιαμέρισμα του 1950, το οποίο πρόκειται να ανακαινιστεί. Έξι Έλληνες εικαστικοί: ο Ανδρέας Βάης, ο Πάρις Κούτσικος (Parisko), ο Χρήστος Τζαφέρος (Simek), ο Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, ο Βαγγέλης Σαραντάρης (Don Forty) και ο Σωτήρης Κοντογιάννης (SOBER5083R) συναντιούνται στον 4ο όροφο μιας παλιάς αθηναϊκής πολυκατοικίας, στην οδό Χρήστου Λαδά 1, για να εκθέσουν έργα σύγχρονης ζωγραφικής, γραφικού σχεδιασμού (graphic design) και τέχνης του δρόμου (street art).

«Για ένα τετραήμερο τα έργα της έκθεσης θα γίνουν μέρος ενός αποδομημένου και βρώμικου καμβά, αποτελώντας μικρά κεφάλαια στην ιστορική πορεία του διαμερίσματος. Σε έναν χώρο όπου τα σημάδια από τη φθορά του χρόνου είναι εμφανή παντού, ρευστά, φυσικά στοιχεία θα συνυπάρξουν με μινιμαλιστικές και δομικές φόρμες σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τη μετάβαση από το χάος στην τάξη. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Ehret+Klein για την ευγενική παραχώρηση του διαμερίσματος, είναι πολύ σημαντικό για την καλλιτεχνική κοινότητα να έχει τέτοιες ευκαιρίες έκφρασης», σημειώνει ο Πάρις Κούτσικος, επιμελητής της έκθεσης και συμμετέχων καλλιτέχνης.

Η έκθεση στο συγκεκριμένο οροφοδιαμέρισμα σηματοδοτεί αφενός την αξιοποίηση του ιδιωτικού ή δημόσιου χώρου για την υποστήριξη της τέχνης και του πολιτισμού και αφετέρου τη μετάβαση της συγκεκριμένης γειτονιάς σε μια νέα εποχή. Ελάχιστα μέτρα πιο πέρα από την πολυκατοικία όπου στεγάζεται, στέκεται καμένος ο κινηματογράφος «Αττικόν», ένα συμβολικό τοπόσημο της πρωτεύουσας. Η γερμανική εταιρεία Ehret+Klein, στην οποία ανήκει το ακίνητο, αγοράζει κτίρια και τα μεταμορφώνει σε «πράσινα», «έξυπνα» και «λειτουργικά», παραδίδοντάς τα ύστερα πίσω στην κοινωνία και βελτιώνοντας έτσι τη ζωή στις πόλεις.

Ο Πάρις Κούτσικος εξηγεί στην Athens Voice: «Δεδομένου του ότι πρόκειται για έναν χώρο σε μετάβαση και σε αναζήτηση της νέας του ταυτότητας που θα προκύψει από την ανακαίνιση που θα ακολουθήσει σύντομα, καθένας από μας, με το ιδιαίτερο στιλ του, συνεισφέρει σ’ αυτόν το διάλογο μεταξύ τρέχουσας και μελλοντικής κατάστασης, άλλοι χρησιμοποιώντας ρευστά, φυσικά στοιχεία και άλλοι γεωμετρικές αυστηρές φόρμες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι πιστεύουμε πως η υποστήριξη (είτε από την Πολιτεία είτε από ιδιωτικούς φορείς) τέτοιου τύπου ενεργειών είναι σημαντική γιατί αφενός διευρύνει την οπτική μέσα από την οποία οι δημιουργοί βλέπουν το έργο τους αλλά και οι επισκέπτες βιώνουν το καλλιτεχνικό δρώμενο και αφετέρου δίνει ζωή (έστω προσωρινή) σε χώρους που θεωρούνταν “πεθαμένοι”.»

Flow and Order: Μία έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής σε ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό διαμέρισμα, στην οδό Χρήστου Λαδά 1

Flow and Order: Οι 6 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση

Ο Ανδρέας Βάης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Εκθέτει από το 1991 και πειραματίζεται επίσης με τη μουσική, δημιουργώντας ηχητικά κομμάτια που συνομιλούν με τη ζωγραφική του. Η αγάπη του για τη φύση, τη μουσική και το χορό, το ρυθμό, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την τέχνη διαφορετικών πολιτισμών είναι η έμπνευσή του. Η μουσική ακρόαση, οι μακρινοί περίπατοι, η παρατήρηση φυτών και ζώων, η καταγραφή ήχων και εικόνων μέσα από φωτογραφίες και «video» αποτελούν την πρώτη ύλη για τα έργα του. Ένα σύμπαν προκύπτει ανασύροντας εικόνες από το υποσυνείδητο με αυθόρμητες κινήσεις του χεριού καθώς και με την επανάληψη ή τροποποίηση μοτίβων. Ταυτόχρονα, συναρμολογεί ήχους από ποικίλες πηγές, όπως μουσικά όργανα, φωνές, αντικείμενα και «field recordings», δημιουργώντας ηχητικά κομμάτια που τροφοδοτούν και συνομιλούν με τη ζωγραφική του. Ανθρώπινες συμπεριφορές, μνήμες και επιθυμίες καθρεφτίζονται σε παράλληλους μικρόκοσμους ή μακρόκοσμους που σφύζουν από ζωή, σαν μικρές ζούγκλες, όπου ο χρόνος είναι σφαιρικός και εύπλαστος, και τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Έργο του Ανδρέα Βάη

O Πάρις Κούτσικος (Parisko) είναι γραφίστας και εικαστικός. Γεννήθηκε στην Φλωρεντία και σπούδασε Οπτική Επικοινωνία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα γραφιστικών εφαρμογών: Τοιχογραφίες, μεταξοτυπίες, χαρακτική, σχεδιασμό επικοινωνιακού υλικού, καλλιτεχνική επιμέλεια σε έντυπα και ψηφιακά μέσα, «κολλάζ», εικαστικά, εικονογράφηση, εγκαταστάσεις και άλλα. Υπήρξε συνιδρυτής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος των εκδόσεων ΟΞΥ από το 1995 έως το 2008. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2015 είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια των προγραμμάτων των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου. Η δουλειά του, εμπνευσμένη από τον γραφιστικό σχεδιασμό, χαρακτηρίζεται κυρίως από την έρευνα των γραμμάτων και των λέξεων, τα οποία και αντιμετωπίζει σαν φορμαλιστικές συνθέσεις που, σταδιακά, από συγκεκριμένες καθίστανται αφηρημένες.

Έργο του Πάρι Κούτσικου aka Parisko

Ο Χρήστος Τζαφέρος (Simek) είναι εικαστικός και γραφίστας που ζει στην Αθήνα. Γεννήθηκε στην Χαλκίδα και σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα. Είναι επηρεασμένος από την αρχιτεκτονική, την γραφιστική και την τυπογραφία, με χαρακτηριστικό της δουλειάς του τις γεωμετρικές μινιμαλιστικές συνθέσεις, μονόχρωμα σχήματα και μοτίβα. Το έργο του περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής με μεικτά μέσα σε καμβάδες, χαρτιά, ξύλα, μέταλλα, εγκαταστάσεις, ψηφιακά έργα, τοιχογραφίες σε δημόσια και εγκαταλελειμμένα μέρη και ιδιωτικούς χώρους και γκαλερί. Ως γραφίστας εργάζεται κυρίως στη δημιουργία λογοτύπων – «branding», σχεδιασμό εξώφυλλων μουσικών άλμπουμ και βιβλίων. Από το 2011 συνεργάζεται με τον Γρηγόρη Παπαγρηγορίου ως καλλιτεχνικό δίδυμο με το όνομα «Blaqk».

Ο Γρηγόρης Παπαγρηγορίου είναι εικαστικός και γραφίστας με έδρα τη Σύρο. Σπούδασε γραφιστική στην Αθήνα και πειραματίστηκε με τον αρνητικό χώρο, τις φόρμες, τις γραμμές και την καλλιγραφία. Το έργο του χαρακτηρίζεται από αυθόρμητες χειρονομιακές κινήσεις και σχήματα που εμπνέονται κυρίως από τις πινελιές και τη φύση, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως χαρτί, υφάσματα και ξύλο. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Από το 2011 συνεργάζεται με τον Χρήστο Τζαφέρο (Simek) ως καλλιτεχνικό δίδυμο με το όνομα «Blaqk».

Ο Βαγγέλης Σαραντάρης (Don Forty) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία, ξεκίνησε να ασχολείται με γκραφίτι και σπούδασε γραφιστική. Ασχολείται κυρίως με τη γραφιστική, την εικονογράφηση και τις τοιχογραφίες. Το κύριο του μέσο είναι το μαύρο μελάνι και η πένα. Το έργο του χαρακτηρίζεται από λεπτές και λεπτομερείς γραμμές, παρουσιάζοντας στοιχεία από τη φύση. Η σύνδεση μεταξύ του φωτός και των σκιών, της αρμονίας και του χάους, αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες επιρροές του που τον ωθούν στον πειραματισμό με τις γραμμές, τα σχέδια.

Έργο του Βαγγέλη Σαραντάρη aka Don Forty

Ο Σωτήρης Κοντογιάννης (SOBER5083R) γεννήθηκε στην Αθήνα και συνεχίζει να έχει τη βάση του στη γενέτειρά του. Ως εικαστικός δημιουργός μπορεί να χαρακτηριστεί από την ξεχωριστή μηχανική και φορμαλιστική του προσέγγιση, η οποία είναι βαθιά επηρεασμένη από το υπόβαθρό του στη Γραφιστική και τις σπουδές του στην Ηλεκτρονική Μηχανική. Οι κύριες μέθοδοί του περιλαμβάνουν ζωγραφική σε καμβά, τοιχογραφίες και ψηφιακό σχεδιασμό, μέσα από τα οποία αναζητά την αλληλεπίδραση μεταξύ «pixel», κυκλωμάτων, γεωμετρίας, μπρουταλισμού, προγραμματισμού, οπτικών μοτίβων και της ψυχής. Οι γεωμετρικές δημιουργίες του SOBER5083R, ενώ είναι αφαιρετικές, έχουν μελετηθεί με ευαισθησία και ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Μέσα από μία παλέτα αυστηρά του μαύρου-άσπρου, δομεί κόσμους και πειραματίζεται μεταξύ των αντιθέτων δυνάμεων της τάξης και του χάους, του άψυχου ψηφιακού κόσμου και των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Έργο του Σωτήρη Κοντογιάννη

Το διαμέρισμα των 284,70 τ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση, ανήκει στη γερμανική εταιρεία Ehret+Klein, η οποία την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσει τις εργασίες ανακαίνισης ώστε να το αναβαθμίσει και να το μεταμορφώσει σε ένα πράσινο βιοκλιματικό σπίτι. Σήμερα, τα σημάδια της μακράς και ποικίλης χρήσης του χώρου είναι ορατά σε κάθε γωνιά, στους τοίχους, στα ταβάνια μέχρι και στα κουφώματα. Ουσιαστικά, το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης αναζητώντας τη μελλοντική του ταυτότητα.

Ο Michael Ehret, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ehret+Klein, δηλώνει ότι, «βασικός πυρήνας της φιλοσοφίας μας είναι να ανακαινίζουμε κτίρια με σεβασμό στην αρχιτεκτονική τους και στο περιβάλλον και να τα παραδίδουμε πίσω στην κοινωνία πράσινα και λειτουργικά, έτοιμα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Η έκθεση λοιπόν “Flow and Order” έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα, αφού ακριβώς εμπνέεται από αυτή τη δημιουργική μετάβαση».