Εικαστικα

Τέχνη: 8 ραντεβού για τις 7-13 Μαρτίου

Martin Margiela στην Bernier/Eliades, Δημήτρης Πρωτοπαπάς στο «Μελίνα», Γιώργος Σαμψωνίδης στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 907
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τέχνη: εγκαίνια την εβδομάδα 7-13 Μαρτίου

Οι νέες εκθέσεις σε Bernier/Eliades, αίθουσα τέχνης Καππάτος, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ρεβέκκα Καμχή, γκαλερί Μπαταγιάννη, Γκαλερί 7, Kapopoulos Fine Art, Aγκάθι – κartάλος

Martin Margiela
Έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο της μόδας, αψηφώντας κάθε κανόνα, ενώ δεν δίστασε να την εγκαταλείψει χωρίς ποτέ, μάλιστα, να αποκαλύψει το πρόσωπό του. Τώρα, ο Βέλγος δημιουργός μας συστήνει την εικαστική δουλειά του για πρώτη φορά στην Αθήνα. Από τη ζωγραφική και τα κολάζ έως τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις, τα έργα του μαρτυρούν την προτίμησή του για το περιφρονημένο και το αντισυμβατικό, εστιάζοντας στο ανθρώπινο σώμα, τη φόρμα και τον χρόνο. Μεταξύ άλλων φέρνει στα μέρη μας δημιουργίες όπως τα «Shore Shoes» και «Barriers», στις οποίες καθημερινά αντικείμενα εξιδανικεύονται. Το «Steps», μια σειρά από πίνακες που δίνουν έμφαση στην απόδοση του βάθους και έχουν ως πρώτη ύλη το χαλί. Δημιουργίες από τις ενότητες «Torsos» και «Kits» στις οποίες πρωταγωνιστούν τμήματα ανθρωπίνων μελών, αλλά και η εγκατάσταση Vanitas», μια υπενθύμιση για την αδυσώπητη πορεία του χρόνου που εγγράφεται στις αλλαγές του χρώματος των μαλλιών.
Γκαλερί Bernier/Eliades, 7 Μαρτίου-15 Μαΐου (εγκαίνια στις 18:00-21:00) 

Δημήτρης Πρωτοπαπάς, «Vulnera»
Μεγάλωσε με κόμικς, ζωγραφίζει ακούγοντας drone doom και αυτή η αισθητική διαπερνά και τη δουλειά του. Στην έκθεση με τίτλο «Vulnera», ο 45χρονος καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα της τελευταίας δεκαετίας, λάδια, σχέδια και φωτογραφίες, με τα οποία προσεγγίζει το τραύμα, το ανοίκειο, τη φθαρτότητα, το αποτρόπαιο, το γκροτέσκο και το απόκρυφο. Πρόσωπα φαγωμένα, που όπως σημειώνει ο επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος, μπροστά τους «νιώθεις τον θάνατο να σε κοιτάζει κατάματα, απροκάλυπτα». Ωστόσο, «αντί να απωθούν, σε έλκουν. Η απροσποίητη εκκεντρικότητα και η απωθητική ασχήμια μαγνητίζουν το βλέμμα σου».
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων, 8-23 Μαρτίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00)

Εντός Εκτός
Έργα σε χαρτί διάσημων καλλιτεχνών, εντός και εκτός κάδρου και από διαφορετικές περιόδους παρουσιάζει η Ρεβέκκα Καμχή. Στις υπογραφές φιγουράρουν τα ονόματα των Ρίτα Άκερμανν, Νίκου Αλεξίου, Αλέξανδρου Γεωργίου, Mωρίς Γκανή, Κλερ Γουντς, Kωνσταντίνου Κακανιά, Κάρεν Κιλίμνικ, Ελένης Κοτσώνη, Μοσέκουα Λάνγκα, Ντιάννας Μαγκανιά, Τρέισυ Μόφφαττ, Ρος Μπλέκνερ, Πολ Ντέσμπορο, Αλέκου Φασιανό, Συλβί Φλερύ και Τάκη. Δημιουργίες αυτάρκεις, ακόμα και πλούσιες σε χρώμα, οι οποίες κινούνται πέρα από το σκίτσο, το προσχέδιο, το πρόχειρο μέσο ή το ασπρόμαυρο σκαρίφημα.
Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή, εγκαίνια: 13 Μαρτίου στις 19:00-22:00

Γιώργος Σαμψωνίδης, «Liminality»
Μια νέα παραστατικότητα, ρευστή και αβέβαιη, που επιχειρεί να δημιουργήσει ερωτήματα για την αντιληπτικότητα καταθέτει με τα νέα υβριδικά ζωγραφικά ταμπλό του ο καλλιτέχνης. Απόφοιτος της ΑΣΚΤ (2012) και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Τμήμα Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου (2019), ο Σαμψωνίδης βουτά στην ανεξάντλητη δεξαμενή εικόνων, από τις οποίες κατακλύζεται η εποχή μας, για να δημιουργήσει ένα θραυσματικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τον δρα Γιώργη-Βύρωνα Δάβο: «στο έργο του πλάθει ένα habitus το οποίο περικλείει όλες τις στιγμές, όπως και όλες σχεδόν τις φόρμες και τους συμβολισμούς του αντιληπτικού φαινομένου και της αισθητικής σύλληψης και αποδοχής». Μέσα από το μοντάζ επιχειρεί να καταθέσει ένα «σχόλιο πάνω στη σχέση του έργου τέχνης, του περιεχομένου, της μορφής και της τεχνικής του με τις καθημερινές χρήσεις των εικόνων, των αντικειμένων, τη λειτουργία τους πάνω στο συλλογικό ασυνείδητο και το κοινωνικό υποκείμενο».
Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, 13 Μαρτίου-13 Απριλίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00) 

Ευσεβία Μιχαηλίδου, «Χρόνος – Άχρονο»
Το αρχέτυπο της σπείρας, που εμφανίζεται παντού στη φύση και μέσα στους αιώνες συμβολίζει τον χρόνο, την εναρμόνιση της ύπαρξης με το σύμπαν και την «ύφανση» του ιστού της ζωής, πρωταγωνιστεί στη νέα δουλειά της καλλιτέχνιδας. Εμπεριέχοντας τη δομή και τη μορφοπλαστικότητα της ζωγραφικής και της γλυπτικής, όπως και στις προηγούμενες δουλειές της, τα έργα της επιδιώκουν να δώσουν την αίσθηση του απολιθώματος και της φθοράς της ύλης. Δημιουργούν δε, σύμφωνα με τον ιστορικό της τέχνης Στρατή Πανταζή, την ψευδαίσθηση ότι χρησιμοποιεί φυσικά και οργανικά υλικά.
Γκαλερί Μπαταγιάννη, 9 Μαρτίου-13 Απριλίου (εγκαίνια στις 11:00-15:00)

Και τώρα οι δυο μας
Αβέβαιες πτήσεις, πλόες λουσμένοι στις χρυσαφένιες ανταύγειες του δειλινού, ατμοσφαιρικές νεκρές φύσεις με τετράδια γεμάτα σημειώσεις και ιχνογραφίες. Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη συνδιαλέγονται με τα διηγήματα της Βίβιαν Αβραμίδου-Πλουμπή στο νέο κάλεσμα της κολωνακιώτικης γκαλερί. Λέξεις και εικόνες που, όπως σημειώνει ο λογοτέχνης και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης «αφηγούνται λοξές πραγματικότητες, θραυσμένες καταστάσεις, κόσμους κατακερματισμένους προκειμένου, ακριβώς, να επανασυνδέσουν τα θραύσματα, να μπολιάσουν με λογική το παράλογο, να μας εξοικειώσουν με το ανοίκειο».
Γκαλερί 7, 12-30 Μαρτίου (εγκαίνια στις 19:30-22:00)

Απόστολος Χαντζαράς, «Μέλαινα ναυς και άλλα θαύματα»
Αγαπά τις αρχαίες ιστορίες. Έτσι κι εδώ ο ζωγράφος Απόστολος Χαντζαράς ξετυλίγει στο τελάρο αφηγήσεις βγαλμένες από τη σφαίρα του μύθου και τα ομηρικά έπη. Στους πίνακές του συνωστίζονται θεοί, ήρωες, ημίθεοι, θνητοί, άλογα που κλαίνε, πλοία που μιλάνε και μαχαίρια που σπιθίζουν στον ήλιο. Την έκθεση επιμελείται ο Μάνος Στεφανίδης.
Kapopoulos Fine Arts, 12 Μαρτίου-2 Απριλίου (εγκαίνια στις 18:00-22:00)

Αναστάσιος Τούντας, «Ιστορίες των οριζόντων»
Ρόδινοι κάμποι και ξερολιθιές, προκυμαίες και παραλίμνιες βίστες, σπίτια προσφυγικά και κοίλα αρχαίων θεάτρων, πλάβες και ασφόδελοι. Φτιαγμένα από χαρτόνια, τουλπάνια, σκόνες, pastel και κόλες, σε αποχρώσεις του γκρίζου και γαιώδεις, τα νέα έργα του ζωγράφου μας προσκαλούν σε μια σιωπηλή περιπλάνηση στο ελληνικό τοπίο.
Αίθουσα τέχνης «αγκάθι – κartάλος», 9-29 Μαρτίου (εγκαίνια στις 19:00-21:00)