Εικαστικα

Εκθέσεις: 9 ραντεβού για τις 15 - 21 Φεβρουαρίου

Ντυσάν στην Eleftheria Tseliou, Λήδα Παπακωνσταντίνου στην a.antonopoulou.art, Γεράσιμος Φλωράτος στην Ελένη Κορωναίου, Ρίκα Πανά στη Δημοτική Πινακοθήκη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 904
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Re(a)Duchamp» στην Eleftheria Tseliou Gallery
«Re(a)Duchamp» στην Eleftheria Tseliou Gallery

Εκθέσεις: 9 προτάσεις για την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου

Εκθέσεις στις Eleftheria Tseliou, a.antonopoulou.art, Ελένη Κορωναίου, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Ιλεάνα Τούντα, Γκαλερί 7, HYPER HYPO

Ντυσάν στην Ηρακλείτου
Έκθεση έργων του πρωτοπόρου δημιουργού, που με τα εμβληματικά ready-mades του διέρρηξε τα όρια ανάμεσα στο έργο τέχνης και το καθημερινό αντικείμενο, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Ελευθερία Τσέλιου. Την ιδέα και την επιμέλεια του «Re(a)Duchamp» υπογράφει ο εικαστικός Κύριλλος Σαρρής, παράλληλα με την κυκλοφορία του βιβλίου του «Marcel Duchamp (28.7.1887 –2.10.1968)». Τα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα από την Ευρώπη και την Αμερική.
Eleftheria Tseliou Gallery, 21 Φεβρουαρίου έως 30 Μαρτίου (εγκαίνια στις 19:00-22:00) 

Η Μαρία Λάλου και οι «Μηχανισμοί της θέασης»
Σε μια εποχή που η ισχύς του αλγόριθμου κατακλύζει την καθημερινότητά μας, η εννοιολογική καλλιτέχνις και κινηματογραφίστρια Μαρία Λάλου επανεξετάζει τη θέση του θεατή, αμφισβητώντας το κύρος των ψηφιακών εικόνων και τη διαμεσολάβηση των δεδομένων που ελέγχονται από αλγόριθμους σήμερα. Τη ματιά της έρχεται να αποκαλύψει ένα πρόγραμμα με προβολές, περφόρμανς, έκθεση και συζήτηση, που οργανώνουν το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το State of Concept, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Ανοίγει με την παρουσίαση του έργου The Dialogue, «ένα σώμα από ανησυχίες και προτάσεις αντίστασης στην αλγοριθμική διακυβέρνηση».
State of Concept, 17 Φεβρουαρίου στις 20:00

Από το αφιέρωμα στη δουλειά της Μαρίας Λάλου

Διπλό ραντεβού με την Λήδα Παπακωνσταντίνου
Εδώ και πεντέμισι δεκαετίες έχει αναπτύξει ένα πολυσχιδές έργο με ποικιλία μέσων (περφόρμανς, γλυπτικά έργα, ζωγραφική, βίντεο, in situ εγκαταστάσεις)για να διερευνήσει ζητήματα γύρω από την έμφυλη ταυτότητα, τη συλλογική και προσωπική μνήμη, τη σεξουαλικότητα, το σώμα ως πεδίο ενός πολιτικού, οικολογικού και περιβαλλοντολογικού στοχασμού.Παράλληλα με την αναδρομική της στο ΕΜΣΤ, η 79χρονη εικαστικός παρουσιάζει στον χώρο της Αγγελικής Αντωνοπούλου παλαιότερα και πρόσφατα έργα της, σχέδια, μικρά γλυπτά, δημιουργίες από τις ενότητες «Λάβαρα», «Υγρό δάσος» και «Αυτόπτης».
a.antonopoulou.art, 17 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου (εγκαίνια στις 12:00-16:00)

Έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου (μεικτή τεχνική)

Η ζωγραφική του Γεράσιμου Φλωράτου
Νευρώδης χειρονομία, παχιές στρώσεις χρώματος, χώροι πυκνοί όπου αναδύονται ανθρωπόμορφες φιγούρες. Συντονισμένη με την καθημερινότητα του δημιουργού της, η δημιουργία του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη αντλεί από τον χαοτικό και ανήσυχο ρυθμό της πόλης, την υπερφορτισμένη ατμόσφαιρα της καρδιάς του Μανχάταν όπου ζει. Στην τρίτη του έκθεση στην Αθήνα, με τίτλο «Traffix», παρουσιάζει νέα ζωγραφικά έργα καθώς και δύο γλυπτά –τρισδιάστατες μεταφράσεις τους– εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους το αστικό περιβάλλον επηρεάζει τη βιωμένη μας εμπειρία.
Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, 16 Φεβρουαρίου-20 Απριλίου (εγκαίνια: 18:00-21:00)

Γεράσιμος Φλωράτος, Άτιτλο, 2023

«Προς το φως» της Ρίκας Πανά
Η ζωγραφική της ανθρωποκεντρική διαμορφώθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, την κατοχή, τη δικτατορία των συνταγματαρχών, καθώς και από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε. Μέσα από περίπου 80 έργα, η αναδρομική έκθεση που επιμελείται η Ελισάβετ Πλέσσα, μας συστήνει τη διαδρομή της 95χρονης καλλιτέχνιδας. Δημιουργίες σε καμβά και χαρτί που πραγματεύονταιτη διαμαρτυρία για την έλλειψη ελευθερίας, την καταγγελία της διάβρωσης του πολιτισμού, την αναζήτηση ταυτότητας, την απόγνωση και την ελπίδα.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 15 Φεβρουαρίου-17 Μαρτίου (εγκαίνια στις 18:00)

Έργο της Ρίκας Πανά από την έκθεση "Προς το Φως"

Η επιστροφή του Alfredo Romano
Δύο μεγάλες εγκαταστάσεις της δεκαετίας του 1990, γλυπτά του 2017 και δημιουργίες του 2023 φέρνει στα μέρη μας ο Σικελός καλλιτέχνης. «Μια κριτική προσέγγιση στον σύγχρονο πολιτισμό», σύμφωνα με τον ίδιο, τα έργα του πραγματεύονται τη διαστρωμάτωση του χρόνου, την παροδικότητα των πραγμάτων και τη μοναξιά ανατέμνοντας την ανθρώπινη ύπαρξη. Ανάμεσά τους οι πάπυροι-θεματοφύλακες μιας αρχαίας γνώσης και οι ηχητικές καρέκλες που παλιότερα είχε δείξει στο Βυζαντινό Μουσείο.
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, από 15 Φεβρουαρίου (στις 18:00-21:00)

Αλφρέντο Ρομάνο, Χωρίς τίτλο

Ιχνηλατώντας το ευάλωτο
Μια συλλογική εξερεύνηση πάνω στην προσέγγιση του ευαίσθητου και του ευπαθούς προτείνει η έκθεση «Re.trace». Δουλεύοντας με υλικά όπως το χαρτί, το ύφασμα και το ξύλο, μέσα από έργα χαρακτηριστικά της πρακτικής τους, οι Παναγιώτης Δαραμάρας, Παναγιώτης Κουλουράς, Βασιλική Λευκαδίτη, Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Νίκος Ποδιάς και Μυρτώ Χμιελέφσκι αγγίζουν ζητήματα σχετικά με την ταυτότητα, τις σχέσεις, τη μνήμη και την ευάλωτη πλευρά της ύπαρξης.
Γκαλερί 7, 20 Φεβρουαρίου-9 Μαρτίου (εγκαίνια στις 19:30-22:00)

Έργο του Παναγιώτη Δαραμάρα
Έργο του Παναγιώτη Δαραμάρα

Η Τζένη Μαρκέτου και το περιβάλλον
Το βιβλίο Futuring Waters: A Speculative Manifesto for and from the Waters of Elefsina που προβάλλει την πρακτική της στην ευαισθητοποίηση, τη διατήρηση της ταυτότητας και της περιβαλλοντικής μνήμης παρουσιάζει η γνωστή καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, στην έκθεση Space for Marine Species θα παρουσιάσει δύο λάβαρα από ανακυκλωμένο υλικό και βίντεο για το The Hatchery Project με δύο γλυπτικές δημιουργίες από κελύφη στρειδιών (ένα υλικό που χρησιμοποιεί αντλώντας έμπνευση από τις παραδόσεις αυτοχθόνων σε παραθαλάσσιες περιοχές).
HYPER HYPO, 15 Φεβρουαρίου στις 20:00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κωνσταντίνος Κακανιάς, Λεπτομέρεια από το έργο «Pasted Graphic» από την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά, Αίθουσα Τέχνης Ρεββέκκα Καμχή
Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μας βάζει στο ξεχωριστό σύμπαν του

Πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις του καλλιτέχνη από το 1996 έως σήμερα περιλαμβάνει η αναδρομική έκθεση «Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.