- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Είτε με υπολογιστή είτε στο χέρι, τα κολάζ του είναι μικρά σύμπαντα από όπου δεκάδες άλλοι κόσμοι αναδύονται. Πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Figures», εμπνευσμένος από τις σκιές ανθρώπινων φιγούρων στους δρόμους αλλά και από τις αντανακλάσεις τους σε παράθυρα, βιτρίνες και φθαρμένους τοίχους. Δημιουργεί με μικτή τεχνική απόκοσμες φιγούρες γεμάτες συναίσθημα, ένταση και αυθεντικότητα.
Ο Πάνος Ασημακόπουλος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει γραφιστική στον ΑΚΤΟ, κλάδος ο οποίος τον έχει επηρεάσει πολύ στη δουλειά του. «Η γραφιστική μου έδωσε πολλά εργαλεία και έμπνευση, ωστόσο ο χαρακτηρισμός “collage artist” ή “κολαζistas” με εκφράζει απόλυτα», λέει ο ίδιος σε μια προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού. «Η διαμόρφωση αισθητικής δεν μπορεί να χωρέσει σε τίτλους. Είναι παντού. Δουλεύω και στο χέρι και σε υπολογιστή. Δεν είναι εύκολο να επιλέξω αποκλειστικά κάποια από τις δύο τεχνικές. Λατρεύω, ανάλογα με την περίπτωση και το αποτέλεσμα που θέλω να δώσω σε κάθε έργο μου, να δουλεύω συνδυαστικά. Η μείξη αυτή μου δίνει απεριόριστες δυνατότητες και ελευθερία. Μπορώ να εκφραστώ δουλεύοντας ψηφιακά κάποια κομμάτια, ενσωματώνοντάς τα σε χαρτί ή σε καμβά, και να τα εμπλουτίζω με ακρυλικά, μαρκαδόρους, παστέλ, ακόμα και με τρισδιάστατα στοιχεία, όπως κουμπιά και σύρμα, αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό ό,τι έχω στο μυαλό μου κάθε φορά».
Τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν έμπνευσή του: «Ένα σοκάκι μισοφωτισμένο στο κέντρο της πόλης, ένα τραγούδι, ένας έρωτας, ένας χωρισμός, ένα όνειρο. Ακόμα και μια φιγούρα στον δρόμο που διακρίνεται αχνά ή ένα σύνθημα σε φθαρμένο τοίχο είναι ικανά να με συνεπάρουν. Καθημερινά πράγματα και καταστάσεις, αλλά που, αν τα παρατηρήσεις και τα δεις με διαφορετική ματιά, σου δίνουν τη δυνατότητα να τα νιώσεις. Για μένα, οι αισθήσεις είναι το κλειδί. Είναι η αρχή και το τέλος. Έτσι μου αρέσει να προσεγγίζω τα πράγματα και αυτό προσπαθώ να αποδώσω στα έργα μου. Είναι η απόλυτη ελευθερία».
«Thank you for the tragedy. I need it for my art» γράφει σε μια αφίσα που σχεδίασε. Γιατί; «Αυτή η έκφραση σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Την είχε πει ο Κερτ Κομπέιν και πάντα με συγκλονίζει. Έχω την αίσθηση πως από τα πιο τραγικά πράγματα πάντα γεννιέται μια εμπνευσμένη ιδέα. Στην τέχνη η τραγικότητα είναι που ενεργοποιεί τον καλλιτέχνη. Νομίζω πως είναι μονόδρομος. Είναι ένα σημείο αναφοράς για να δημιουργήσεις και να χτίσεις κάτι από την αρχή. Με αφορμή κάτι τραγικό όλοι μας έχουμε πεισμώσει θέλοντας να το αλλάξουμε. Είναι κινητήριος δύναμη. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω να περάσω... όσο τραγικά πράγματα κι αν αντικρίζουμε, όσο τραγικές κι αν είναι οι καταστάσεις που βιώνουμε, ας γίνουν αφορμή να τις αλλάξουμε και να τις μεταμορφώσουμε σε ομορφιά, δύναμη και δημιουργικότητα. Δεν έχει σημασία αν θα το πετύχουμε πάντα, η διαδρομή και η προσπάθεια μετράει. Υπάρχει κάτι πιο ανατρεπτικό και αισιόδοξο;». Όχι!
Η έκθεση «Figures» του Πάνου Ασημακόπουλου εγκαινιάζεται το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στην gallery Art Projects (Δελφών 1, Κολωνάκι, www.artprojects.gr) και θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου. Περισσότερα έργα του στην γκαλερί και εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Η μόνιμη συλλογή εμπλουτίζεται, ενώ έχουν προγραμματιστεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.