Εικαστικα

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην ψηφιακή εποχή

Θεματικές ξεναγήσεις και κανάλι στο YouTube: Οι ψηφιακές υπηρεσίες που αποκτά το πρώτο μουσείο της χώρας

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεματικές ακουστικές ξεναγήσεις και κανάλι στο YouTube αποκτά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αναβαθμίζεται ψηφιακά και αποκτά θεματικές ακουστικές ξεναγήσεις και κανάλι στο YouTube

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Με το βλέμμα στο μέλλον: το έργο εκσυγχρονισμού και ανάδειξης με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής - επικοινωνίας

Γιατί είναι ξεχωριστό το χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από τον Θησαυρό της Τίρυνθας που χρονολογείται στον 16ο- 15ο αι. π.Χ.; Προς τι οι δύο διαμπερείς τρύπες που σώζονται στη βάση ενός μαρμάρινου ειδωλίου από την Κίμωλο; Τι παράσταση φέρει το αριστουργηματικό χρυσό κύπελλο από τον θολωτό τάφο των Δενδρών Αργολίδας και γιατί τα μοτίβα είναι σκαμμένα στην εσωτερική επιφάνεια; Ποια είναι η Διοτίμα την οποία βλέπουμε στην επώνυμη μαρμάρινη στήλη που βρέθηκε στην Αρχαία Αγορά της Μαντίνειας; Πώς και βρίσκουμε τόσες παραστάσεις Ερωτιδέων στις σαρκοφάγους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου; Αυτές και πολλές ακόμα ιστορίες που κρύβουν 900 (από τα 15.000) εκθέματα στην κιβωτό της αρχαίας ελληνικής τέχνης περιμένουν να τις ανακαλύψουμε στο πρώτο μουσείο της χώρας μέσα από το νέο ψηφιακό πρόγραμμά του, που εξελίσσει την εμπειρία της επίσκεψης με υπηρεσίες που έχουμε αγαπήσει σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού.  

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες του

Στην ανανεωμένη υποδοχή του ΕΑΜ ο επισκέπτης μπορεί πλέον να ζητήσει (δωρεάν, με το εισιτήριο εισόδου) την ειδική συσκευή ακουστικής ξενάγησης ώστε να ανακαλύψει επιλεγμένα αντικείμενα των συλλογών του –πρόγραμμα που λειτουργεί πιλοτικά καθώς χρειάζονται ακόμα βελτιώσεις. Συγκεκριμένα έχουν διαμορφωθεί 32 θεματικές ξεναγήσεις σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά). Ωστόσο, δεν θα είναι όλες διαθέσιμες την ίδια χρονική στιγμή, αλλά θα παρέχονται κάθε φορά εννέα διαφορετικές, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως ο έρωτας, η λατρεία, η γυναίκα, το επέκεινα, ο αθλητισμός, ο κόσμος του Ομήρου, η εκπαίδευση στην αρχαία Ελλάδα, η ιστορία της γραφής. Αν, βέβαια, κατά τη διάρκεια της περιήγησης ενδιαφερθούμε για κάποιο έκθεμα που δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν αλλά έχει σήμανση ακουστικής ξενάγησης, γίνεται να ακούσουμε τη διήγηση και γι’ αυτό το αντικείμενο πληκτρολογώντας τον σχετικό αριθμό.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η εφαρμογή που θα μας επιτρέπει να ακούμε πληροφορίες για τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου χρησιμοποιώντας το κινητό μας τηλέφωνο.

Η ιστοσελίδα με την πληροφόρηση για τις θεματικές ξεναγήσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: μάθετε για τις θεματικές ξεναγήσεις πριν βρεθείτε στο μουσείο από τη σχετική ιστοσελίδα

Η εμπειρία της επίσκεψης, πάντως, ξεκινά πριν καν βρεθούμε στο ίδρυμα-τοπόσημο στην Πατησίων καθώς μέσα από τον σχετικό διαδικτυακό τόπο έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε την πορεία μας στον χώρο με μια εικονική περιήγηση και να επιλέξουμε τα αντικείμενα στα οποία θα θέλαμε να εστιάσουμε ή να δούμε γενικές πληροφορίες για τις θεματικές ξεναγήσεις (σχετικά με τη διάρκειά τους, τον αριθμό σημείων εστίασης που περιλαμβάνουν, ακόμα και το μήκος της πορείας τους).

Μεγάλες οθόνες αφής στην υποδοχή του μουσείου ενημερώνουν για τις ψηφιακές δυνατότητες που παρέχει. Έτσι πληροφορούμαστε για την ιστορία του τόσο ως αρχιτεκτονικού μνημείου όσο και την εξέλιξή του μέσα από ιστορικά γεγονότα, αρχαιολογικές ανακαλύψεις και προσωπικότητες που το υπηρέτησαν.

Και ακόμα, έχουμε την επιλογή να στείλουμε σε φίλους μας προσωπικά μηνύματα με ηλεκτρονικές κάρτες που απεικονίζουν εμβληματικά αντικείμενα των συλλογών, όπως η «προσωπίδα του Αγαμέμνονα», το σύμπλεγμα Αφροδίτης, Πάνα και Έρωτα, τον τζόκεϊ του Αρτεμισίου ή τον αρπιστή της Κέρου.

Παράλληλα, υλοποιήθηκε ένα έργο προληπτικής συντήρησης και ψηφιοποίησης του σημαντικού φωτογραφικού αρχείου του ΕΑΜ.

Από τις ειδικές οθόνες αφής στην υποδοχή του ΕΑΜ μπορούμε να στέλνουμε ηλεκτρονικές κάρτες σε φίλους μας
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Από τις ειδικές οθόνες αφής στην υποδοχή μπορούμε να στέλνουμε ηλεκτρονικές κάρτες σε φίλους μας

«Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα και μαζί με την κοινωνία στην οποία ανήκουν και την οποία υπηρετούν. Γι’ αυτό οφείλουν να είναι καθολικά ανοιχτά, προσβάσιμα, φιλόξενα, να εμπνέουν και να εκπαιδεύουν το κοινό, να προκαλούν συναισθήματα και ενσυναίσθηση όσο και να διαδίδουν γνώσεις, να απευθύνονται όμως στο μυαλό αλλά και στην ψυχή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξυπηρετεί αυτή ακριβώς την πολιτική. Δεν οδηγεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μόνο στην ψηφιακή εποχή αλλά εξασφαλίζει την καθολική προσβασιμότητα είτε μιλάμε για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία είτε μιλάμε για όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να δουν τον ελληνικό πολιτισμό στη μεγαλύτερη κιβωτό του διεθνώς ή ακόμα να μετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου» ανάφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την παρουσίαση του έργου.

Σε αυτό το πλαίσιο παρέχονται ήδη στοχευμένες ξεναγήσεις στη νοηματική για ειδικές ομάδες κοινού, ενώ για τα άτομα με προβλήματα όρασης εμπλουτίζεται η λίστα με τα αυθεντικά εκθέματα καθώς και αντίγραφα που δύνανται να ανακαλύπτουν μέσα από την αφή. Το μουσείο, όμως αποκτά και κανάλι στο YouTube που θα επιτρέπει στο κοινό και στην ελληνική περιφέρεια και διεθνώς να παρακολουθεί ζωντανά τη μετάδοση εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι νέες σημάνσεις στις αίθουσες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, οι νέες σημάνσεις στις αίθουσες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: χρηματοδότηση 4,5 εκατομμυρίων για το 2024

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με σεβασμό στην ιστορία του, με δύναμη και μαχητικότητα για το παρόν, με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, το μουσείο της εθνικής μας ταυτότητας αρχίζει να επανασυστήνεται στο παγκόσμιο κοινό» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΕΑΜ, Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου. Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως στις αρχές του νέου χρόνου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα δράσεων του φορέα για το 2024 για το οποίο το ΥΠΠΟ έχει διαθέσει κονδύλι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Κι όσο για τις εργασίες επέκτασης του μουσείου; Αναμένουμε νεότερα το πρώτο δίμηνο του 2024 όταν θα υπογραφεί η χορηγική σύμβαση για την εκπόνηση των μελετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.