Εικαστικα

locusathens: Μια progressive ομάδα που εξερευνά τα όρια της πόλης…

Ελάτε να πάμε μαζί τους μία βόλτα από το «Αιγάλεω σίτι»

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81615-164713.JPG

Η Μαρία-Θάλεια Καρρά και η Όλγα Χατζηδάκη δεν είναι δύο «απλές» επιμελήτριες εκθέσεων. Είναι νομάδες της τέχνης. Κάθε νέο πρότζεκτ τους μεταφέρεται και σε ένα διαφορετικό μέρος της Αθήνας. Κάθε φορά εξερευνούν διαφορετικές γειτονιές και γνωρίζουν και άλλους ανθρώπους αυτής της πόλης.

Η Μαρία-Θάλεια και η Όλγα μίλησαν στην AthensVoice για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους και για την επερχόμενη δουλειά τους, το «Αιγάλεω city».

Στην ουσία αυτό που κάνει η ομάδα locusathens είναι σύγχρονη τέχνη σε διαφορετικούς κάθε φορά δημόσιους χώρους στην Αθήνα. «Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί το 2012 γιατο πρότζεκτ a gathering για το Φεστιβάλ Αθηνών. Η δουλειά αυτή ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα συνεργασία μας. Η έρευνα για την επιλογή των χώρων είναι καταλυτική στην πραγματοποίηση κάθε έκθεσης. Οι χώροι που μας εμπνέουν είναι μέρη ξεχασμένα τα οποία ή έχουν αλλάξει χρήση ή κουβαλάνε μια ιστορία». Όπως το τωρινό πρότζεκτ «Thespacebetween»που πραγματοποιείται στο συγκρότημα κτιρίων OneAthensπου υπήρξε πρότυπο κτίριο γραφείων και οι περίφημες σχολές Δοξιάδη. Αυτό το μνημείο της πόλης δεν κατάφερε να διατηρηθεί και έπρεπε να περάσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να πάρει ξανά ζωή. Ακόμα κι αυτές οι περιπτώσεις όμως μπορούν να εμπνεύσουν: «Οι ανισότητες και οι “αποτυχίες” της πόλης δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για έρευνα, για μάθηση, για εξιστόρηση. Δημιουργούν ένα τοπίο πολύ συναρπαστικό.»

Και διαφωνίες δεν υπάρχουν; Πως καταφέρνουν να τις επιλύσουν;

«Ο λόγος για να συνεργάζεται κανείς είναι η αλληλοσυμπληρωματικότητα. Οι διαφορετικές ιδέες που λειτουργούν συμπληρωματικά».

Αιγάλεω Σίτι

image

Ένα περιοδικό πόλης, μια ομάδα αρχιτεκτόνων, ένας σκηνοθέτης, μια αρχαιολόγος, μια καλλιτέχνης, φοιτητές– με άλλα λόγια άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους συμμετέχουν συνθέτοντας αυτό το πρότζεκτ. Πρωταγωνιστής είναι το ανθρώπινο τοπικό στοιχείο.Γιατί επιλέχθηκε η πόλη του Αιγάλεω; «Η όλη ιστορία ξεκινάει από μια ανάθεση που μας έκανε ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ όπουείχαμε την ελευθερία να κάνουμε κάτι σε σχέση με το Αιγάλεω το οποίο όμως να έχει συνάφεια με την τοπική κοινωνία. Μας αρέσει πολύ από project σε project να διευρύνουμε τα όρια της επιμελητικής μας δράσης.

Η λογική της ομάδας είναι η πόλη και τα όρια που μεταβάλλονται. Μέσα από το στάδιο της έρευνας για τη πόλη του Αιγάλεω αποφασίσαμε ότι δεν μας ενδιέφερε να κάνουμε μία έκθεση αλλά μία σειρά δράσεων που να φέρουν διαφορετικά αποτελέσματα και να απευθυνθούν σε άλλους ανθρώπους. Κάποιες δράσεις είναι προσωρινές ενώ άλλες θα φέρουν πιο μόνιμα αποτέλεσμα. Αρχικά θα υπάρχει ένα Αιγάλεω City blog, ένας δίαυλος όπου θα επιμεληθούμε το υλικό της έρευνάς μας: ιστορίες, αρχεία, συνεντεύξεις, παλιές και νέες φωτογραφίες κ.α.». Τα βασικά στοιχεία του προτζεκτ θα είναι μια ταινία μικρού μήκους, ένας αρχαιολογικός περίπατος, μια αρχιτεκτονική πρόταση ανάπλασης στο δημόσιο χώρο του Αιγάλεω και εργαστήρια τα οποία παντρεύουν στοιχεία από την παράδοση του τόπου με τη σύγχρονη τέχνη.

Το «αιγάλεω cityblog» ξεκίνησε τον Νοέμβριο, ενώ οι δράσεις στην πόλη του Αιγάλεω θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Δεκέμβρη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.