Καλλιτέχνης παρουσίασε λευκούς πίνακες: «Το έργο τέχνης είναι ότι πήρα τα χρήματά τους»
Καλείται να πληρώσει 67.000 ευρώ στο μουσείο που «εξαπάτησε»
Μουσείο στη Δανία παρήγγειλε από καλλιτέχνη πίνακες με θέμα «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» και αυτός το πήρε... κυριολεκτικά
Ένας Δανός καλλιτέχνης κλήθηκε να επιστρέψει σχεδόν 500.000 κορώνες (67.000 ευρώ) σε ένα μουσείο, αφού παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες για ένα έργο που ονόμασε «Take the Money and Run» («Πάρε τα λεφτά και τρέχα»).
Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, το Μουσείο Τεχνών στο Άαλμποργκ της Δανίας είχε πληρώσει τον καλλιτέχνη Γιενς Χάανινγκ (Jens Haaning) για να φτιάξει δύο έργα τέχνης το 2021. Το θέμα των έργων τέχνης θα ήταν σχετικό με τους μισθούς στη Δανία και την Αυστρία.
Αντ' αυτού, ο Χάανινγκ έδωσε τους δύο λευκούς καμβάδες και στη συνέχεια δήλωσε σε μέσο ενημέρωσης της Δανίας: «Το έργο τέχνης είναι ότι πήρα τα χρήματά τους».
Ο διευθυντής του μουσείου Λάσε Άντερσεν δήλωσε ότι γέλασε δυνατά όταν είδε για πρώτη φορά τους δύο άδειους καμβάδες το 2021 και αποφάσισε να παρουσιάσει τα έργα ούτως ή άλλως.
«Αναστάτωσε τους επιμελητές μου και αναστάτωσε και εμένα λίγο, αλλά γέλασα και εγώ γιατί ήταν πραγματικά χιουμοριστικό», είχε πει το 2021 στο BBC.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ούτε το μουσείο ούτε το δικαστήριο εκτίμησαν το αστείο και την... τέχνη του Χάανινγκ. Το μουσείο ζήτησε από τον 58χρονο καλλιτέχνη να επιστρέψει όλα τα χρήματα (περίπου 534.000 κορώνες), αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Τελικά, μετά από μακρά νομική διαμάχη, δικαστήριο της Κοπεγχάγης διέταξε τη Δευτέρα, να επιστρέψει σχεδόν όλα τα χρήματα (492.549 κορώνες) - αν και μπορεί να κρατήσει μερικά για έξοδα. Το ποσό που υπολείπεται αφορά στην αμοιβή του καλλιτέχνη και το κόστος τοποθέτησης.
Μετά την απόφαση, ο Χάανινγκ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση. «Ήταν καλό για τη δουλειά μου, αλλά με βάζει επίσης σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση όπου δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα στο TV2 Nord ότι το μουσείο κέρδισε «πολύ, πολύ περισσότερα» χρήματα από αυτά που επένδυσε χάρη στη δημοσιότητα που περιβάλλει την υπόθεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης
Μια βαθιά αντιπολεμική κραυγή μέσω της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ο καλλιτέχνης επιχειρεί μια τολμηρή και πρωτότυπη μεταγραφή του εικονογραφικού κόσμου του Dürer.
Το έργο απεικονίζει μια επικείμενη καταιγίδα πάνω από τη Βενετία
Ο σπουδαίος ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος μιλάει για τη ζωή του, με αφορμή την έκθεση «Το βλέμμα» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Ανδρέας Πετρουλάκης, Ηλίας Μακρής και Στάθης Σταυρόπουλος θα εκθέσουν τα έργα τους στο Maliotis Cultural Center
Η έκθεση εξετάζει θέματα αλλαγής και μεταμόρφωσης, αναστοχαζόμενη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό περιβάλλον του Βερολίνου
Στον Βόλο στήθηκε το Paddocks, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης, που εμπνέεται από τα άλογα
Η Κλαίρη Χοτζάι μας μιλά για την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Iamart
Η έκθεση «Cycladic Blues» ξεκινάει στις 5 Ιουνίου
Μια βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί του κέντρου
Στο MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λαμπυρίζουν αστέρια
Mε δυο σημαντικές εκθέσεις εγκαινιάζεται το έτος στην ΕΠΜΑΣ
Η εικαστικός μελετά την πόλη εδώ και χρόνια και την αποτυπώνει στις υδατογραφίες της
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αφηρημένης ζωγραφικής (ακρυλικών σε καμβά), φωτογραφίες και το σύνολο των βιβλίων ποίησης και πεζογραφίας του καλλιτέχνη
Μία αναπάντεχη έκθεση με άγνωστες προσωπογραφίες γυναικών που είχαν χρήματα, αλλά οχι τίτλους
Ανακαινισμένα μουσεία, καινοτόμες Μπιενάλε κι επικές αναδρομικές εκθέσεις, σε μια χρονιά που υπόσχεται να αναδιαμορφώσει τον παγκόσμιο χάρτη της Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων αναμένεται να ανοίξει το 2026
Μετά την κλοπή του διάσημου πίνακα το 1969
Η έκθεση «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού "Κόκκινη Ρόζα"» παρουσιάζεται στο Momus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.