Καλλιτέχνης παρουσίασε λευκούς πίνακες: «Το έργο τέχνης είναι ότι πήρα τα χρήματά τους»
Καλείται να πληρώσει 67.000 ευρώ στο μουσείο που «εξαπάτησε»


Μουσείο στη Δανία παρήγγειλε από καλλιτέχνη πίνακες με θέμα «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» και αυτός το πήρε... κυριολεκτικά
Ένας Δανός καλλιτέχνης κλήθηκε να επιστρέψει σχεδόν 500.000 κορώνες (67.000 ευρώ) σε ένα μουσείο, αφού παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες για ένα έργο που ονόμασε «Take the Money and Run» («Πάρε τα λεφτά και τρέχα»).
Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, το Μουσείο Τεχνών στο Άαλμποργκ της Δανίας είχε πληρώσει τον καλλιτέχνη Γιενς Χάανινγκ (Jens Haaning) για να φτιάξει δύο έργα τέχνης το 2021. Το θέμα των έργων τέχνης θα ήταν σχετικό με τους μισθούς στη Δανία και την Αυστρία.
Αντ' αυτού, ο Χάανινγκ έδωσε τους δύο λευκούς καμβάδες και στη συνέχεια δήλωσε σε μέσο ενημέρωσης της Δανίας: «Το έργο τέχνης είναι ότι πήρα τα χρήματά τους».
Ο διευθυντής του μουσείου Λάσε Άντερσεν δήλωσε ότι γέλασε δυνατά όταν είδε για πρώτη φορά τους δύο άδειους καμβάδες το 2021 και αποφάσισε να παρουσιάσει τα έργα ούτως ή άλλως.
«Αναστάτωσε τους επιμελητές μου και αναστάτωσε και εμένα λίγο, αλλά γέλασα και εγώ γιατί ήταν πραγματικά χιουμοριστικό», είχε πει το 2021 στο BBC.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ούτε το μουσείο ούτε το δικαστήριο εκτίμησαν το αστείο και την... τέχνη του Χάανινγκ. Το μουσείο ζήτησε από τον 58χρονο καλλιτέχνη να επιστρέψει όλα τα χρήματα (περίπου 534.000 κορώνες), αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Τελικά, μετά από μακρά νομική διαμάχη, δικαστήριο της Κοπεγχάγης διέταξε τη Δευτέρα, να επιστρέψει σχεδόν όλα τα χρήματα (492.549 κορώνες) - αν και μπορεί να κρατήσει μερικά για έξοδα. Το ποσό που υπολείπεται αφορά στην αμοιβή του καλλιτέχνη και το κόστος τοποθέτησης.
Μετά την απόφαση, ο Χάανινγκ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση. «Ήταν καλό για τη δουλειά μου, αλλά με βάζει επίσης σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση όπου δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα στο TV2 Nord ότι το μουσείο κέρδισε «πολύ, πολύ περισσότερα» χρήματα από αυτά που επένδυσε χάρη στη δημοσιότητα που περιβάλλει την υπόθεση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δυο in situ αναθέσεις και δυο μεγαλύτερα project μάς εισάγουν στη μεγάλη θεματική για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και τη φύση
Μια απόδραση από τις προβλέψιμες γκαλερί, το Σάββατο 5 Απριλίου και την Κυριακή 6 Απριλίου
Η γνωστή γκαλερίστα μιλάει για τη ζωή της, την τέχνη και την καθημερινότητα στο κέντρο της πόλης
Ο ζωγράφος είχε χαρακτηρίσει τον πίνακά του ως «ίσως το καλύτερο τοπίο μου»
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Ένα από τα σημαντικότερα ζωγραφικά έργα του κλασσικού κόσμου
Το γυμνό σώμα πέρα από την ερωτική απεικόνισή του, ως κάτι το «άβολο» και «ανοίκειο»
Ποιες εγκαινιάζονται και ποιες διευρύνουν το ωράριό τους
Ο καλλιτέχνης που ανέλαβε το εικαστικό κομμάτι του 25ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συστήνεται στην Athens Voice
Η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου διευρύνει τα σύνορα της σύγχρονης Τέχνης
Μπήκαμε στο εργαστήριο του εικαστικού λίγο πριν το στήσιμο της νέας του έκθεσης στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Κινητό και ακουστικά είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για να ξεναγηθείς στα video installations της θεατρολόγου Μάγδας Κόρπη στο Μουσείο
Η φτώχεια, ο πόλεμος, η απουσία του πατέρα της, η αρπαγή της από τους Τούρκους, ο τίτλος της πρώτης «κυρίας επί των τιμών» της βασιλικής αυλής, ο αταίριαστος γάμος και το ιστορικό πορτραίτο
Το έργο «Yes I can» προβλήθηκε στο γήπεδο, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσής του «Catch me»
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση στην ΑΣΚΤ μας μιλά για την τέχνη του, για όσα του έχει δώσει αλλά και για όσα λαχταρά να ανακαλύψει μέσα από αυτή.
Τα φιλμ της καλλιτέχνιδος αποτελούν ένα σημαντικό «ανεπίσημο» ντοκουμέντο για την ιστορία των εκθέσεων και της τέχνης στην Ελλάδα
Μια συζήτηση με τη visual artist με αφορμή την πρώτη της ατομική έκθεση στον χώρο Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην Καλαμάτα
5 εκθέσεις που προτείνουμε για αυτήν την εβδομάδα
«Οι γραμμές των πόλεων είναι παντού γύρω μας. Αλλά είναι μπερδεμένες. Η καθαρότητα των γραμμών καθορίζει τη σκέψη». Μιλήσαμε με την καλλιτέχνιδα για την έκθεσή της στην γκαλερί Μελάνυθρος
Κρατήθηκαν κλεισμένα στο σπίτι της στο Μεξικό για 50 χρόνια - Δείτε εικόνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.