The Eye Altering: Η τολμηρή γκαλερί στη Θεσσαλονίκη που «τρέχει» η Ελένη Γιαννακούλη
Ελένη Γιαννακούλη © Δημήτρης Μουγκός
Εικαστικα

The Eye Altering: Η τολμηρή γκαλερί της Θεσσαλονίκης που «τρέχει» η Ελένη Γιαννακούλη

Εμπνευσμένη από ένα στίχο του ποιήματος «The Mental Traveller» του William Blake
daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 884
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

The Eye Altering: Η γκαλερί που άνοιξε η Ελένη Γιαννακούλη στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Πάικου 2, στη Βαλαωρίτου.

2310 People. Ανήσυχα πρόσωπα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη με ό,τι κάνουν, επιμένουν δημιουργικά κι ετοιμάζουν νέα πράγματα. Θα τα βρείτε να γυρνούν στους δρόμους, να σκορπάνε χρώματα, στιλ κι αισθητική. Τους συναντήσαμε στα καινούργια τους spots και τους ζητήσαμε να περιγράψουν τη φάση τους με περίπου 231 λέξεις. 

Ο χώρος ιδρύθηκε το 2019 και αρχικά άνοιξε τις πόρτες του στην Εγνατία, αλλά το 2021 μεταφέρθηκε στο ιστορικό κτίριο De Mayo, το οποίο ανεγέρθηκε το 1928 και κουβαλά ένα πλούσιο και φορτισμένο παρελθόν, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της πόλης στον χρόνο. Η γκαλερί βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Βαλαωρίτου, η οποία έχει βιώσει ιστορικά την απόλυτη δόξα και τη ραγδαία παρακμή. Μέσα σε αυτές τις αντιθέσεις καταφέρνει να παραμένει το επίκεντρο της καλλιτεχνικής αναζήτησης της πόλης. Γι’ αυτόν τον λόγο επέλεξα να στεγάσω την γκαλερί στο μικρό στενό της Πάικου, στον αριθμό 2 εντός της στοάς.

Το όνομα της γκαλερί είναι εμπνευσμένο από ένα στίχο του ποιήματος «The Mental Traveller» του William Blake. Ο ποιητής γράφει «For the eye altering alters all» σηματοδοτώντας το γεγονός ότι η ίδια μας η ματιά αλλάζοντας μεταβάλλει το αντικείμενο της παρατήρησης.

Για εμένα, τέχνη σημαίνει, εκτός όλων των άλλων, συλλογική μνήμη, κατανόηση της διαφορετικότητας και απενοχοποίηση. Τέχνη είναι όλα όσα είναι δύσκολο να ειπωθούν, όσα λέγονται με μια νέα μοναδική γλώσσα που τη δημιουργεί ο καλλιτέχνης και απευθύνεται με έναν διαφορετικό τρόπο στον καθένα. Ο σκοπός, λοιπόν, του χώρου είναι να παρουσιάζει εκθέσεις και γενικότερα projects που αντικατοπτρίζουν αυτή την αντίληψη αλλά και να λειτουργούν ως καταλύτης για την ανάπτυξη νέων τρόπων θέασης και διαμόρφωσης της σύγχρονης τέχνης στην πόλη μας.

Πάικου 2, @theeyealtering_official

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970