Εικαστικα

Πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος Μάκης Θεοφυλακτόπουλος

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών - Η διαδρομή του στις τέχνες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο σπουδαίος έλληνας ζωγράφος - Η εικαστική του πορεία και οι συμβολισμοί των έργων του.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος Μάκης Θεοφυλακτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με τον Γιάννη Μόραλη την περίοδο 1961-1967.

Η είσοδός του στην τέχνη γίνεται το 1964, με μια σειρά έργων που θα προκαλέσουν αίσθηση και διθυραμβικά σχόλια. Δείχνουν μοτοσικλετιστές που φέρουν διακριτικά εξουσίας, αστυνομικούς και τροχονόμους, και διαβάζονται, στο πνεύμα της εποχής, ως αντίδραση απέναντι στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση.

Από το 1969 έζησε εκτός Ελλάδας, εργαζόμενος κατά διαστήματα στην Ελβετία, τη Γαλλία και τέλος στη Νέα Υόρκη με υποτροφία Ford (1971). Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1975.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωγραφικής του κυριάρχησε η ανθρώπινη μορφή και η σχέση της με τον χώρο.

Η επεξεργασία των διαφόρων εκδοχών αυτής της σχέσης ξεκινά από το παλιότερο και δημοφιλέστερο θέμα του, τη φιγούρα του μοτοσικλετιστή που άλλοτε απειλεί σαν εικόνα της εξουσίας, άλλοτε κινδυνεύει ο ίδιος από τη μέθη της ταχύτητας.

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Με ό,τι έχουμε προχωράμε και στην τέχνη αλλά και στη ζωή

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης χαρακτήριζε τη σχέση του με τη ζωγραφική ως «μία καλή εξάρτηση που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή, μία περιπέτεια από την οποία δεν μπορεί να αποδεσμευθεί», ενώ μιλούσε για το έργο του και την πορεία του στην τέχνη με αυτογνωσία και μια ειλικρίνεια αφοπλιστική.

«Με ό,τι έχουμε προχωράμε και στην τέχνη αλλά και στη ζωή. Έτσι λοιπόν, με πλήρη συνείδηση των μεγάλων αξιών που έχουν δημιουργηθεί πάνω στη σύγχρονη τέχνη, φτιάχνω και εγώ ό,τι μπορώ, με αυτό που έχω.

Παλεύω και πιστεύω ότι έχω καταφέρει κάτι λίγο, με τα μέσα που διαθέτω και ελπίζω ότι αν τύχαινε να περάσει από εδώ ένας απ' αυτούς τους μεγάλους σύγχρονους καλλιτέχνες, μάλλον μία καλή κουβεντούλα θα είχε να πει. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που με κάνει να μην τα παρατάω».

Διαβάστε ακόμη: Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: «Αν δεν ζωγραφίζω, τι θα κάνω;»