Εικαστικα

70 σχεδιαστές κοσμήματος και εικαστικοί στον Ελληνικό Κόσμο

Γνωστοί σχεδιαστές και οίκοι σε διάλογο με εικαστικούς στην έκθεση «Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βραχιόλι της Polina Ellis
Βραχιόλι της Polina Ellis

«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»: έκθεση κοσμήματος και εικαστικών στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Ένας κόσμος που ισορροπεί σε ένα τραπέζι καλυμμένο με κερί, άνθρωποι και μέλισσες μπλεγμένοι στα υφάδια ενός αέναου χορού, ένα... ημερολόγιο «γραμμένο» με φιαλίδια γύρης, κεραμικές κηρύθρες, κινούμενες εικόνες από τη συνάντηση του ανθρώπου με το βουερό κιτρινόμαυρο σμήνος, αλλά και περίτεχνα κοσμήματα από πολύτιμα ή και εφήμερα υλικά. Έμβλημα πόλεων και στολίδι νομισμάτων, σύμβολο συνδεδεμένο με τις γενεσιουργές δυνάμεις της φύσης και με εμβληματική θέση στα λατρευτικά έθιμα, η μέλισσα πρωταγωνιστεί στην έκθεση «Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο» που θα φιλοξενεί αυτό το καλοκαίρι ο Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Έργο του Αλέκου Φασιανού στην έκθεση «Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»
«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»: Έργο του Αλέκου Φασιανού

Μια πρωτοβουλία της δημοσιογράφου-ερευνήτριας κοσμήματος Τζένης Φραγκούλη και με την επιμέλεια της αρχαιολόγου-ιστορικού της τέχνης Ίριδας Κρητικού, το αφιέρωμα συγκεντρώνει δημιουργίες περισσότερων από 70 δημιουργών, ιστορικών αλλά και δημοφιλών σύγχρονων σχεδιαστών κοσμήματος καθώς και γνωστών εικαστικών.

Έργο της Γεωργίας Γκρεμούτη
«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»: Δημιουργία της Γεωργίας Γκρεμούτη

Η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού για την έκθεση «Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο» στο ΙΜΕ

Από τη Βασίλισσα Μέλισσα, το χρυσό κόσμημα από την Ελεύθερνα της Κρήτης ηλικίας 2.700 ετών, και το περίφημο χρυσό Κόσμημα των Μελισσών από το ανάκτορο των Μαλλίων «η μυθολογία και η σημασία της μέλισσας στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στον κόσμο είναι σχεδόν ανεξάντλητες», σημειώνει η Ίρις Κρητικού. «Μοναδικού κάλλους και ενδελέχειας είναι και οι απεικονίσεις της στην τέχνη και τη μικροτεχνία, κυριότερα δε, ως λαμπρού λατρευτικού συμβόλου στον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Η μικρή το δέμας μέλισσα, όμως, αποτυπώνεται με θαυμαστή πλαστικότητα και στις όψεις των πολύτιμων και σπάνιων τεχνουργημάτων της ελληνικής νομισματικής τέχνης αλλά και στις πολύτιμες όψεις και φόρμες των κοσμημάτων και της ενδυμασίας ή των υφαντών και των σκευών της νεότερης αρχαιότητας, της βυζαντινής τέχνης και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Η συνομιλία με τον ιδιαίτερο κόσμο των μελισσοκόμων, το πρωτογενές σχήμα της κυψέλης, η λειτουργία του μελισσιού, το μέλι, το μελισσοκέρι, οι συμβολισμοί, αποτελούν πηγή έμπνευσης στον συγκεκριμένο εικαστικό διάλογο».

Έργο της Αναστασίας Κανδαράκη στην έκθεση "Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο"
Έργο της Αναστασίας Κανδαράκη στην έκθεση "Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο"

Πολλά από τα έργα έχουν δημιουργηθεί για την έκθεση μας αναφέρει η επιμελήτρια. Πυρήνα της αποτελούν τα κοσμήματα καταξιωμένων σχεδιαστών και οίκων (όπως οι Polina Ellis, Κατερίνα Ιωαννίδου, Τίνα Καραγεώργη, Joanna Peters, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Άκης Γκούμας, Λίνα Φανουράκη, Zolotas) που εκτίθενται σε διάλογο με δημιουργίες από γνωστούς εικαστικούς διαφορετικών γενιών. Ανάμεσά τους ένα βίντεο από το αρχείο για το «Μελισσών μυστήριο» (1992) του Μάριου Σπηλιόπουλου· μια αφηρημένη ζωγραφική σύνθεση του Κωστή Βελώνη με επίκεντρο την αειφορία· μακέτες και μικροκοσμήματα του Αλέκου Φασιανού· ένα υφαντό της Ιωάννας Τερλίδου, αλλά και δημιουργίες καλλιτεχνών οι οποίοι διατηρούν μια βιωματική σχέση με το θέμα ως μελισσοκόμοι, όπως ο Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης (που παρουσιάζει ένα σιδερένιο γλυπτό μελίσσι αλλά και ένα βίντεο με τον ίδιο εν δράσει στο μελίσσι) και η νέα εικαστικός Σωτηρία Τριβιζά.

Κόσμημα της Ελένης Σιούστη
Κόσμημα της Ελένης Σιούστη

Την έκθεση θα πλαισιώσουν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά καθώς και επιστημονική ημερίδα, ενώ σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει και ομότιτλο λεύκωμα. Επιπλέον, στον προγραμματισμό των διοργανωτών είναι να παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Κόσμημα της Τίνας Καραγεώργη
Κόσμημα της Τίνας Καραγεώργη

«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»: οι καλλιτέχνες που εκθέτουν στον Ελληνικό Κόσμο

Συμμετέχουν με δημιουργίες τους οι: Ιωάννα Αγγελίδου, Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Mari Aoyama, Άννα Αχιλλέως, Κωστής Βελώνης, Βασίλης Βλασταράς, Γιώτα Βόγκλη, Μάρω Βούλγαρη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Νίκος Γαρμπής, Εργαστήριο Γυψοτεχνίας και Χαλκολυτικής της ΑΣΚΤ (υπεύθυνος εργ. Μάρκος Γερωγιλάκης), Μαρία Γκίζη, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Τερέζα Δαμιανίδου, Παναγιώτης Δαραμάρας, Ελένη Δασκαλάκη, Μάρθα Δημητροπούλου & Απόστολος Καρακατσάνης, Μαρία Διακοδημητρίου, Polina Ellis, Κατερίνα Ιωαννίδου, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, Bάσω Καλουδιώτη, Αναστασία Κανδαράκη, Τίνα Καραγεώργη, Bούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Μαρία Καπρίλη, Μάρω Κορνηλάκη, Άγγελος Κωνσταντακάτος, Ρόδη Κωνσταντόγλου, Σοφία Λαμπροπούλου, Κωνσταντίνος Μάρος, Μηνάς Μαυρικάκης, Άνθια Μέγα-Χαβρέ, Χαρίτων Μπεκιάρης, Χριστίνα Μόραλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Δημήτρης Νικολαΐδης, Ιόλη Ξιφαρά, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Σοφία Πάσχου, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Joanna Peters, Βαγγέλης Πολύζος, Κλάρα Πουλαντζά, Τιτίκα Σάλλα, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεκλειζιώτη, Ελένη Σιούστη, Χριστίνα Σούμπλη, Μάριος Σπηλιόπουλος, Παρασκευή Σπύρου, Αλίκη Στρουμπούλη, Ιωάννα Τερλίδου, Ντίνα Τζαβιδοπούλου, Ζαφειρία Τριβιζά, Βάσω Τρίγκα, Λίνα Φανουράκη, Μαρία Χάνιου, Αλέκος Φασιανός, Τζένη Φραγκούλη, Οίκος ZOLOTAS.

«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»: Έργο των Μάρθας Δημητροπούλου και Απόστολου Καρακατσάνη
«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»: Έργο των Μάρθας Δημητροπούλου και Απόστολου Καρακατσάνη
Ζωγραφική της Βάσως Τρίγκα εμπνευσμένη από τον κόσμο της μέλισσας
«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»: Ζωγραφική της Βάσως Τρίγκα

 

Κόσμημα του Άγγελου Κωνσταντακάτου
Κόσμημα του Άγγελου Κωνσταντακάτου

INFO:
«Μέλισσα, Κοσμώντας τον μύθο»
Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος:  Πειραιώς 254, Ταύρος
Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιουνίου 2023 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023
Είσοδος ελεύθερη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κωνσταντίνος Κακανιάς, Λεπτομέρεια από το έργο «Pasted Graphic» από την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά, Αίθουσα Τέχνης Ρεββέκκα Καμχή
Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μας βάζει στο ξεχωριστό σύμπαν του

Πίνακες, εικονογραφήσεις περιοδικών, γλυπτά, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις του καλλιτέχνη από το 1996 έως σήμερα περιλαμβάνει η αναδρομική έκθεση «Θεϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.