Εικαστικα

People World

Tα ωραιότερα ταξίδια είναι οι άνθρωποι. Ο τρόπος της Πόπης Τσουκάτου να ταξιδεύει φωτογραφίζοντας

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων) στο Θησείο, η φωτογράφος Πόπη Τσουκάτου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «People World”. Πρόκειται για μια σειρά υπέροχων φωτογραφιών που η φωτογράφος τράβηξε στη διάρκεια πέντε χρόνων (2005-2010) στα ταξίδια της στις γειτονιές του κόσμου: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ισραήλ, Κούβα, Ισπανία, Τουρκία, Αίγυπτος, Γερμανία, Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία, Ελλάδα.

Διαβάστε παρακάτω κατ' αποκλειστικότητα αποσπάσματα από τον πρόλογο του βιβλίου που έγραψε με γλαφυρό τρόπο ο θεωρητικός Τέχνης, ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ (θα συμπαρουσιάσει και το βιβλίο στο Μουσείο Κεραμεικής την Τετάρτη) .

image

«Περπατώντας πριν δυο χρόνια σ' ένα στενό δρόμο του Μετς, αντίκρισα μια “σινιέ” βαλίτσα της δεκαετίας του '70 πεταμένη στο πεζοδρόμιο. Παρατηρώντας την, διέκρινα επικολλημένη μια φθαρμένη ετικέτα των Αιθιοπικών Αερογραμμών με αναγραφόμενα τα αρχικά του προορισμού 'Αντίς Αμπέμπα' . Ένας νοητικός συνειρμός με οδήγησε αυτόματα σε μια φαντασιακή “αγιοσύνη” της κοσμικής ύπαρξης του αποκαθηλωτή αυτού του αντικειμένου, ως προσπάθεια εκτίμησης της ανθρώπινης διαδρομής με συγκεκριμένες συντεταγμένες χώρου και χρόνου.

image

Λίγους μήνες μετά γνώρισα την Πόπη Τσουκάτου κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της πρώτης φωτογραφικής της έκθεσης στην Αθήνα, με τον τίτλο “ Objects in Motion”. Συγκυριακά ήρθε στο μυαλό μου η εικόνα της πεταμένης βαλίτσας με την ταυτόσημη εννοιολογία ενός αντικειμένου εν κινήσει, ακινητοποιημένο όμως στο χωροχρόνο. Αυτή άλλωστε είναι η ικανότητα της φωτογραφίας, να σταματά και να αιχμαλωτίζει τη δυναμική της ροής, της κίνησης. Βλέποντας όμως τις φωτογραφίες στην έκθεση, το έργο της Πόπης Τσουκάτου μου δημιούργησε το συναίσθημα μιας συνεχιζόμενης κίνησης πέρα της όποιας στατικότητας του φωτογραφικού φακού, μιας ατέρμονης παγκοσμιότητας ενός πηγαιμού – ακόμη και του υποτιθέμενου ταξιδιού Αθήνα - Αντίς Αμπέμπα του φαντασιακού ιδιοκτήτη αυτής της βαλίτσας.

image

….Η αίσθηση για τη ζωή που πηγάζει μέσα από τι φωτογραφίες της Τσουκάτου δεν διχάζεται. Δεν κατηγοριοποιείται σε “πατρίδα”, “τάξη”, “θρησκεία”, “δύναμη”, “έρωτες”. Μετουσιώνεται σε μία φυσιολογικά συνοδευτική ύπαρξη της δικής της ζωής με αυτή των άλλων που απαθανατίζει. Γίνεται ταυτόχρονα “ηθοποιός” και “θεατής”, ένας αυτοσχέδιος μύστης που καταγράφει με μία θρησκευτικότητα, που συμπυκνώνει το αίσθημα χωρίς να νουθετεί.

image

Όταν η «αλήθεια» του φακού της γράφει, εκείνη τιμά την καθολικότητα της ζωής χωρίς ίχνος μιας εν δυνάμει λαϊκότροπης ηθολογίας. Χαρτογραφεί ότι καθορίζει ο τρέχων βίος, αφού έχει ξεσκαρτάρει τον ίδιο της τον εαυτό, χωρίς να γίνεται “λιγότερη”, αλλά φιλτράροντας τον, μέσα από τα δεδομένα ενσταντανέ που θέλει να απεικονίσει.

Η σκέψη της δημιουργού σφραγίζει τον άλλο τρόπο ζωής που η ίδια δεν ζήτησε.

image

Στα πορτρέτα της, η προσωπική καταγραφή του φωτογραφικού θέματος χωρίς αυταπόδεικτη κατάθεση έκφρασης, συνεχίζει το ρυθμό της ζωής σε μια τυχαία της στιγμή ως απόδοση, μέσω της αποστασιοποίησης της για άλλη μια φορά, της αξιοπρέπειας του είναι…

image

….Η ματιά του φωτογραφιζόμενου γίνεται ο φακός της καλλιτέχνιδας, που αποτυπώνει σε δεδομένο χρόνο το μύχιο της ύπαρξης χωρίς τερτίπια ναρκισσιστικής αιωνιότητας. Το φυσικό πρόσωπο αφήνεται ελεύθερο χωρίς την ενστικτώδη επιφύλαξη του τι μπορεί να θέλει ο φωτογράφος από αυτό….

image

Ο τίτλος αυτού του βιβλίου "people .world", με τις φαινομενικά δυο απλές λέξεις που τον δημιουργούν, καθορίζει τη στάση της Πόπης Τσουκάτου προς την τέχνη της, τους ανθρώπους με την έννοια της παγκόσμιας φυλής και τελικά την ίδια τη ζωή. Η εικόνα της πεταμένης βαλίτσας μετουσιώνεται σε συνέχεια ζωής, σε ένα αδιάκοπο πήγαινε – έλα, στη φαντασία που γίνεται το μάτι της ψυχής για να "κλικάρει" στα δικά της παράθυρα, να αντικρουσει φοβίες, σχολιασμούς, διακρίσεις, εκμαιεύσεις.

"people . world”. Υπάρχουμε» .

Info: Το φωτογραφικό βιβλίο «People World» εκδίδει ο εκδοτικός Οίκος Cube Art Editions (www.cubearteditions.com) σε δίγλωσση έκδοση και στη τιμή των 18 ευρώ. To σχεδιασμό του βιβλίου υπογράφει η This is that, την επιμέλεια η Ελένη Σαρόγλου, τα κείμενα ο Σταύρος Καβαλλάρης και την μετάφραση η Μαρία Κουκιάδη.

Το βιβλίο παρουσιάζεται την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων) στο Θησείο. Θα μιλήσουν ο θεωρητικός τέχνης Σταύρος Καβαλάρης και η Δρ Κοιν. Ανθρωπολογίας Ζαχαρούλα Τουραλή.

Δείτε δουλειά της φωτογράφου στο www.popitsoukatou.com