Εικαστικα

11 καλλιτέχνιδες για τα παιδιά και το ΕΛΙΖΑ στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ποιες γνωστές καλλιτέχνιδες συμμετέχουν και με ποια έργα

Ιωάννα Γκομούζα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

11 Women United for Children στην γκαλερί Ζουμπουλάκη: μια έκθεση για το σωματείο ΕΛΙΖΑ

Περίπου 7.500 παιδιά έως 5 ετών υπολογίζεται ότι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακομεταχείρισης στην Ελλάδα, με το συντριπτικό ποσοστό των περιστατικών να συμβαίνει μέσα στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Κι όμως, στη χώρα μας, οι πρώτοι ειδικοί που έρχονται σε επαφή με μεγάλο πληθυσμό παιδιών προσχολικής ηλικίας, οι νηπιαγωγοί δε λαμβάνουν συστηματική πληροφόρηση-εκπαίδευση σχετικά με την σωματική και σεξουαλική κακοποίηση και την παραμέλησή τους, αναφέρουν οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ. Η έκθεση «11 women united for children», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Μαΐου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη, στηρίζει την πρωτοβουλία του ιδρύματος για τη δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης και Ενδυνάμωσης Νηπιαγωγών για την πρόληψη της κακοποίησης των παιδιών. Εστιάζει δε σε γυναίκες καλλιτέχνιδες στοχεύοντας το εγχείρημα αυτό να λειτουργήσει ως «δίκτυο φροντίδας και προστασίας που μεταφέρει την αίσθηση αισιοδοξίας σε σχέση με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα».

11 Women United for Children στην γκαλερί Ζουμπουλάκη: άποψη από την έκθεση

«11 women united for children»: η Μαρίνα Καρέλλα του Ιδρύματος ΕΛΙΖΑ για την έκθεση στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

«Η κοινή αφετηρία που συνδέει όλα τα έργα της πρωτοβουλίας είναι τα παιδικά παραμύθια και το παιχνίδι» σημειώνει η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ και εικαστικός Μαρίνα Καρέλλα και συνεχίζει: «Χρησιμοποιώντας γνωστά παραμύθια και παιχνίδια ως βάση για καλλιτεχνικά έργα, οι καλλιτέχνιδες αντλούν τόσο από την εικονογράφηση των χαρακτήρων των παραμυθιών όσο από αντίστοιχες θεματικές αναφορές. Τα παραμύθια μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διδασκαλία των παιδιών σχετικά με σημαντικές αξίες και να αποτελέσουν εργαλείο αναγνώρισης κακοποιητικών συμπεριφορών. Οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις τους μπορούν να αποτελέσουν έναν τρόπο για να εμπλακούν τα παιδιά σε συζητήσεις σχετικά με αυτά τα σημαντικά θέματα και να διδαχθούν τρόπους για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση μη ασφαλών καταστάσεων. Αποτυπώνοντας ονειρικές μορφές και τόπους, τα επιλεγμένα έργα λειτουργούν, επίσης, ως αφορμή υπογράμμισης της ανάγκης προστασίας και διατήρησης της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία».

11 Women United for Children στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Τα έργα της έκθεσης «11 women united for children» για το ΕΛΙΖΑ

Μέχρι τις 27 Μαΐου στη γνωστή αίθουσα τέχνης της πλατείας Κολωνακίου θα φιγουράρουν δημιουργίες γνωστών καλλιτέχνιδων, από διαφορετικές γενιές και με διακριτή γραφή. Τα χαρακτηριστικά άτια που η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη συνθέτει με ξύλα και σίδερα σε γλυπτικές κατασκευές (όπως το πρόσφατης εσοδείας Secret battle) και αποτυπώνει με μεικτές τεχνικές και κολάζ πάνω σε αρχειακό χαρτί (Ίχνη, 2015). Ακρυλικά σε καμβά από την ενότητα DECAOCTO της Κατερίνας Ζαχαροπούλου, που καταπιάνεται με τις διαρκείς μεταμορφώσεις ηρώων των παραμυθιών. Αφαιρετικές χρωματικές γεωμετρίες της Νικομάχης Καρακωστάνογλου.

Το έργο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη "Ίχνη" (2015)
Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Imprint 23

Τοπία και ανθρωποκεντρικές συνθέσεις της Μαρίνας Καρέλλα με ακουαρέλες και λάδια –π.χ. τα Dark fountain splashing, Sing all the birds και Leaning into the afternoon (Neruda) του 2022. Assemblages της Πέγκυς Κλιάφα, φτιαγμένα με ένα αγαπημένο της υλικό, τις αλουμινένιες καρτέλες χαπιών, που σχολιάζουν τις προβληματικές συνθήκες αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας και τις κοινωνικές διαστάσεις τους. Σχέδια από την ενότητα Red Bed-time stories, με τον σήμα κατατεθέν τρόπο της Νίνας Παπακωνσταντίνου, στα οποία μεταγράφει φιγούρες από εικονογραφήσεις ιστοριών των αδερφών Γκριμμ παραπέμποντας μέσα από τη χρήση του κόκκινου χρώματος στη βία που διακρίνει τα κλασικά παραμύθια.

Πέγκυ Κλιάφα, Change - Led pharmacy cross, 2021
Νίνα Παπακωνσταντίνου, Red Bed-time Story VII

Οι πληθωρικοί πολύχρωμοι μικρόκοσμοι που η Έλπη Σαράντη ζωγραφίζει με στυλό και μαρκαδόρους αντλώντας έμπνευση από τον κόσμο του υποσυνείδητου, των ονείρων και των συναισθημάτων. Αχνές ιχνογραφήσεις από την πινακοθήκη των χαρακτήρων της Χριστιάνας Σούλου (τα έργα Rhodonia και Atis του 2018). Επεισόδια από τον πολύχρωμο ζωγραφικό κόσμο της Σοφίας Στεβή (Old represantations και Figure next to the lake). Λουλουδιασμένες αφηγήσεις με ακρυλικά χρώματα από την Farida el Gazzar (Afternoon flowers don't know where to go). Αλλά και ένα σχέδιο σε χαρτί της διάσημης Chryssa. Μέρος από τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν απευθείας στο ΕΛΙΖΑ για την υλοποίηση του προγράμματος.

Έργο της Έλπης Σαράντη στην έκθεση 11 women united for children στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Χριστιάνα Σούλου, Rhodonia, 2018. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της γκαλερί Bernier/Eliades
Farida el Gazzar, Afternoon flowers don't know where to go. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και των Kalfayan Galleries

Τα κοινωνικά πρότζεκτ της γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η έκθεση έρχεται σε συνέχεια των κοινωνικών πρότζεκτ που έχει καθιερώσει η γκαλερί. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2020 όταν, στο πλαίσιο του Art on boards / The skate project για την υποστήριξη των οργανισμών Free Movement Skateboarding και το Mum Institute, κάλεσαν 17 γνωστούς εικαστικούς να ξεδιπλώσουν την έμπνευσή τους έχοντας ως «καμβά»  σανίδες του skateboard. Το 2021 η έκθεση ζωγραφικής της Έλενας Κούτση συνδέθηκε με την υποστήριξη των σκοπών του ΕΛΙΖΑ, ενώ το καλοκαίρι του 2022 διοργανώθηκαν δύο εκθέσεις σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία».

11 Women United for Children στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

INFO:
«11 women united for children»
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Διάρκεια έκθεσης: 4-27 Μαΐου 2023 (εγκαίνια στις 18:00-21:00)
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ. 11:00-20:00. Τετ. & Σάβ. 11:00-15:00

Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης