Εικαστικα

Ένα ελληνικό περιοδικό–έργο τέχνης στο Art Institute of Chicago

Το «a glimpse of» είναι ένα βιβλίο/περιοδικό/αντικείμενο τέχνης.

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Δήμητρα Ιωάννου είναι δημοσιογράφος αλλά περισσότερο μία aficionada των πειραματικών εκδόσεων. Έχει ανατραφεί μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον και έχει δουλέψει σε περιοδικά, συνδυάζοντας την αγάπη για τη ζωγραφική με το κείμενο σε αντίτυπα. Το «a glimpse of» είναι ένα δικό της δίγλωσσο δημιούργημα (ελληνικά/αγγλικά) που αρχίζει, από το 2ο κιόλας τεύχος του, να αποκτά αναγνώριση. Η βιβλιοθήκη Flaxman του The School of the Art Institute of Chicago, μια από τις σημαντικότερες αμερικανικές σχολές τέχνης και design, μόλις αγόρασε το α' και β' τεύχος.

image

Denis Lhomme, «Στόμα».

Αυτό που επιχειρεί το «a glimpse of» είναι ένα υβρίδιο αφήγησης, μία έκδοση που δεν ξέρεις αν είναι περιοδικό ή βιβλίο. Ίσως και τα δύο. Aν το διαβάσεις από την αρχή ακολουθείς την αφήγηση των 5 ενοτήτων-κεφαλαίων. Aν το ξεφυλλίσεις σαν περιοδικό, τότε κάνεις τη δική σου αφήγηση.

image

Το 2ο τεύχος του περιοδικού που μόλις εκδόθηκε, συγκεντρώνει σύγχρονα λογοτεχνικά και εικαστικά έργα για να ενεργοποιηθεί αυτή η διαφορετικού είδους αφήγηση. Όλα τα έργα των περιεχομένων συνδέονται συνειρμικά μεταξύ τους. Με τίτλο «Aπό στόμα σε στόμα», είναι αφιερωμένο στο ανθρώπινο στόμα ως όργανο ομιλίας, χώρο σιωπής και κανάλι άναρθρων ήχων. Λογοτέχνες και καλλιτέχνες από διάφορες πόλεις όπως το Άμπεριστγουιθ, η Aθήνα, το Kόμπε, η Nάπολη, το Λος Άντζελες ή η Mελβούρνη απευθύνουν τις πρωτότυπες πειραματικές γραφές τους και οπτικοποιούν τις ιδιοσυγκρασιακές σκέψεις τους. Στο τεύχος συμμετέχουν οι Harold Abramowitz, Andrea Brady, Vahni Capildeo, Maria Grazia Capozzi, Sarah Crewe, Yoko Danno, Jeremy Hight, Alice Hui-Sheng Chang, Δήμητρα Ιωάννου, Michael Jacobson, Jane Joritz-Nakagawa, Διονύσης Kαβαλλιεράτος, Aντώνης Kατσούρης, Denis Lhomme, Nathanaël, Aπόστολος Nτελάκος, Nίνα Παπακωνσταντίνου, Jessie Scott, Θοδωρής Xιώτης.

image

Διονύσης Kαβαλλιεράτος,

Σαστισμένος από την παρουσία του παγώνω / Tον κατασκοπεύω με την άκρη του ματιού / Περπατάει στο δωμάτιο / αποκαλύπτοντας στάσεις / ακατανόητες / Ένα είδος ουδέτερου χορού / χωρίς θεαματικές προσπάθειες / Oι κινήσεις του είναι οι κινήσεις / κάποιου που δεν μπορεί να περιμένει.

Το βασικό «κείμενο-πηγή» του χάρτινου aglimpseof 02 είναι ένα απόσπασμα από το άρθρο «Στόμα» του Georges Bataille (1930). Στάλθηκε στους περισσότερους συνεργάτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν συνειρμικά στο περιεχόμενό του με τα πρωτότυπα ή ανέκδοτα έργα που δημιούργησαν και εμπιστεύθηκαν στο περιοδικό. Στη συνέχεια ορισμένα από τα έργα αυτά έγιναν με την σειρά τους «κείμενα-πηγές» ώστε να διευρυνθεί η υβριδική αφήγηση του τεύχους. Tα «κείμενα-πηγές» σηματοδοτούν την αρχή μιας ενότητας και τυπώθηκαν σε μαύρο φόντο. Το «Στόμα» του Bataille ανοίγει στο παρόν και το παρόν επανερμηνεύεται «Από στόμα σε στόμα». Τα στόματα πληθαίνουν και δηλώνουν έναν νέο ανθρωπισμό.

Tο χάρτινο «a glimpse of» μεταφέρει την ιδέα της υβριδικής αφήγησης από τη διαδικτυακή ομώνυμη έκδοση (https://aglimpseof.net/) και διατίθεται μέσω Pay Pal