Εικαστικα

10 χρόνια Φουγάρο στο Ναύπλιο: τι έφερε και τι ετοιμάζει

Επισκεφθήκαμε τον ατμοσφαιρικό πολυχώρο και επιστρέψαμε με νέα για τα επόμενα πλάνα του

Ιωάννα Γκομούζα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φουγάρο: 10 χρόνια δράσεων και τα επόμενα σχέδια του πολυχώρου στο Ναύπλιο

Χειμωνιάτικο πρωινό Κυριακής στο Ναύπλιο, με μια λιακάδα ανέλπιστα γενναιόδωρη να μας συντροφεύει, το Φουγάρο στην είσοδο της πόλης σφύζει από ζωή και διάθεση γιορταστική. Η εικαστική φωτιστική εγκατάσταση Light CAN των Beforelight δίνει χρώμα στο απλόχωρο αίθριο (πριν τα εμπνευσμένα από τη φόρμα της κονσέρβας φαναράκια της τυλίξουν τις νυχτερινές συναντήσεις μας στις πολύχρωμες ανταύγειες τους), παρέες κάθε ηλικίας απολαμβάνουν στο λιακωτό τα καλούδια του café bistrot, τα πιτσιρίκια παίζουν ανέμελα και φέρνουν ενθουσιασμένα στους γονείς τους τις κατασκευές που μόλις έχουν φτιάξει, ενώ απόλυτα προσηλωμένοι στη ζωγραφική τους είναι και οι μεγαλύτεροι φιλότεχνοι που συμμετέχουν στο εικαστικό εργαστήρι με τη γνωστή ζωγράφο Αιμιλία Τσεκούρα.

«Θέλαμε να πλάσουμε ένα χώρο όπου η ζωή και η τέχνη βαδίζουν μαζί, γίνονται ένα ξανά. Γι’αυτό βαφτίσαμε το Φουγάρο “χώρο ζωής & τέχνης”» μας λέει η Φλωρίκα Κυριακοπούλου που συνέλαβε και στηρίζει εδώ και μια δεκαετία το εγχείρημα. Καθώς περιηγούμαστε στις διατηρητέες πάλαι ποτέ εγκαταστάσεις της βιομηχανίας κονσερβών Ανθός Ναυπλίου, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται με ζωντάνια και χαμόγελα το όραμα που γέννησε τον δραστήριο πολυχώρο. «Αποστολή του είναι να ανοίγει παράθυρα στις ζωές των ανθρώπων, να εμφυτεύει σε μικρούς και μεγάλους τον σπόρο και την αγάπη της δημιουργικής ζωής, της ατομικής έκφρασης, της συλλογικής δράσης και της πνευματικής αναζήτησης. Να στηρίζει και να επικοινωνεί μέσα από τη λειτουργία των βιβλιοθηκών του και από ποικίλες δράσεις, την ανθρωπιστική σκέψη και τις αξίες που προάγουν τον πολιτισμό και τις ανοιχτές κοινωνίες. Να προβάλλει το νόημα της αισθητικής, όχι μόνο μέσα από την τέχνη, αλλά μέσα από όλα τα μικρά και καθημερινά. Μέσα από τους κήπους, τις μυρωδιές, τα χρώματα, τους ήχους και τις γεύσεις. Όλα αυτά δηλαδή που συνθέτουν, πλαισιώνουν και ομορφαίνουν τις ζωές μας» υπογραμμίζει η ίδια.

Φουγάρο στο Ναύπλιο: η εικαστική φωτιστική εγκατάσταση των Beforelight στο αίθριο

Γόνος οικογένειας βιομηχάνων, εικαστικός και συλλέκτρια, η Κυριακοπούλου βρέθηκε στο Ναύπλιο στο πλαίσιο των οικογενειακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στο παροπλισμένο κέλυφος του Ανθού βρήκε το στοίχημα που όρισε και ανέτρεψε τελικά και τη δική της διαδρομή, ομολογεί. Από τις σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και τη φιλοσοφία στην Αμερική και τη σταδιοδρομία στις επιχειρήσεις και τη δημοσιογραφία ως την πιο συνειδητή ενασχόληση με την τέχνη. Ήταν εκείνα τα βράδια που έπρεπε να παραμένει συγκεντρωμένη για τις ανάγκες των ανταποκρίσεων στον Guardian που άρχισε να τραβά γραμμές με χρώματα στα χαρτιά. Και κάπως έτσι τα ερεθίσματα από διαφορετικά κουτάκια ζωής άρχιζαν σιγά σιγά να βρίσκουν προορισμό: οι εικόνες από τα παιδικά χρόνια στο σπίτι της οδού Αμερικής ανάμεσα σε πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, τα πρώτα έργα τέχνης που αγόραζε ως φοιτήτρια σε garage sales στη Νέα Υόρκη, η αγάπη για τους ιμπρεσιονιστές και τον Ρόθκο, η κατοπινή συστηματική συλλογή έργων σύγχρονης, αλλά και tribal, αφρικανικής και κεραμικής τέχνης.

Φουγάρο στο Ναύπλιο: Μπουφές σε γιορταστική ατμόσφαιρα στο αίθριο

Καθώς το κουτί των αναμνήσεων ανοίγει, συνειδητοποιούμε κι εμείς πόσες φορές το Φουγάρο έδωσε επιπλέον στόχους στις εξορμήσεις μας στην αργολική πρωτεύουσα, πέρα από τις απαραίτητες στάσεις στα γραφικά στενά, τα αγέρωχα κάστρα της και τον γύρο της Αρβανιτιάς. Οι εκθέσεις του Γιάννη Τσεκλένη, της Λήδας Παπακωνσταντίνου, του Μαρκ Χατζηπατέρα, των Mehler και Hoessle, του Μανώλη Χάρου, οι συναυλίες Ελλήνων γνωστών καλλιτεχνών (Διονύσης Σαββόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μανώλης Μητσιάς), θεατρικά δρώμενα (με την συμμετοχή και την υπογραφή της Όλιας Λαζαρίδου, του Δήμου Αβδελιώδη και του Γιάννη Λεοντάρη), οι συναντήσεις με καταξιωμένους λογοτέχνες (όπως οι Τίτος Πατρίκιος, Μάνος Ελευθερίου, Βικτώρια Χίσλοπ, Άλκη Ζέη, Βασίλης Βασιλικός).

Φουγάρο στο Ναύπλιο: στο cafe bistrot εκτίθενται συλλεκτικές αφίσες τζαζ

Πάνω από 20.000 επισκέπτες έχουν περάσει από τις 50 και πλέον εκθέσεις του, στις 558 ανέρχονται οι μουσικές εκδηλώσεις (ανάμεσά τους και οκτώ φεστιβάλ τζαζ), περισσότεροι από 14.300 μαθητές έχουν συμμετάσχει στα 55 εκπαιδευτικά του προγράμματα για σχολεία. Τα αναμορφωμένα πέτρινα κτίρια και τα πολύχρωμα κοντέινερ του πολυχώρου, όμως, στεγάζουν και φιλοξενούν πολλές ακόμα δράσεις και πρωτοβουλίες: μωρολέσχη, θεατρικό παιχνίδι, παραστάσεις, βιβλιοθήκες αλλά και το κοινωνικό φροντιστήριο και τη σκακιστική ακαδημία της πόλης.

Φουγάρο στο Ναύπλιο: Άποψη από την έκθεση της Brigitte Hofherr με τίτλο “Endangered Portraits”

Τέχνη στο Φουγάρο: τι θα δούμε μέσα στο 2023

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου στην γκαλερί του Φουγάρου συνεχίζεται η έκθεση με ακρυλικά και ακουαρέλες του Λευτέρη Ολύμπιου, μια αναδρομή στη ζωγραφική του Κύπριου καλλιτέχνη ο οποίος ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ, μέσα από τρεις ενότητες δουλειάς, από «Το ταξίδι» του 2011 έως «Τα κυπριακά σχέδια» της περιόδου του εγκλεισμού (2021-2022).

Φουγάρο στο Ναύπλιο: ανακαλύπτοντας τα έργα του Λευτέρη Ολύμπιου

Η επόμενη πρόσκληση για εγκαίνια έρχεται στις 11 Μαρτίου και θα έχει άρωμα γυναίκας. Με τίτλο Women only, η έκθεση θα παρουσιάζει μέχρι τον Σεπτέμβριο επιλεγμένα έργα Ελληνίδων και ξένων εικαστικών από την FKP Collection της Φλωρίκας Κυριακοπούλου και θα συνοδεύεται από σχετικά δημιουργικά εργαστήρια και παράλληλες δράσεις, όπως μια εκδήλωση με αναγνώσεις ποιημάτων γυναικών λογοτεχνών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Τον Δεκέμβριο επιστρέφει για τέταρτη φορά το Craft Fair, που επιμελείται ο Δημήτρης Ξανθούλης, με χρηστικά αντικείμενα που υπογράφουν καλλιτέχνες.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συναυλίες στο café bistrot τα Σαββατόβραδα, τα δημιουργικά εργαστήρια για βρέφη, παιδιά και ενήλικες, η λέσχη ανάγνωσης, οι συνεδρίες γιόγκα και οι προβολές ταινιών βωβού κινηματογράφου.