- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Το ΓΕΕΘΑ τίμησε τον γλύπτη Νίκο Φλώρο για το έργο του «Ελληνική Σημαία»
Παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γλύπτης Νίκος Φλώρος και «Ελληνική Σημαία» - Η βράβευσή του σε εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ
Ο διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος παρουσίασε ένα από τα πιο γνωστά του έργα, την ελληνική σημαία από τη σειρά «Ήρωες από Μέταλλο» που δημιουργήθηκε για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Ύστερα από την τελευταία έκθεση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, επέστρεψε για να εκτεθεί σαν κυρίαρχο έκθεμα επί σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μετά από πρόσκληση του ΓΕΕΘΑ στην επετειακή εκδήλωση της 21ης Νοεμβρίου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Στο τέλος της εκδήλωσης του ΓΕΕΘΑ ο αρχηγός - στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κάλεσε επι σκηνής τον Νίκο Φλωρο ώστε να του παραδώσει τιμητική πλακέτα για την προσφορά του διά μέσου της τέχνης του στο ΓΕΕΘΑ. Παρούσα ήταν η Προεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την εκδήλωση τίμησε επισης με την παρουσία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παρόντες ήταν και οι αρχηγοί ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης και ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος τζ. Τσούνης. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Ποιος είναι ο Νίκος Φλώρος - Το σπουδαίο έργο «Ελληνική Σημαία»
Ο Αρκάς εικαστικός Νίκος Φλώρος, προερχόμενος από μια οικογένεια Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, εμπνέεται και δημιουργεί τιμητικά, με σεβασμό και συγκίνηση, ένα επετειακό έργο, την τρισδιάστατη Ελληνική Σημαία.
Στο έργο του, η Σημαία παύει να είναι γαλανόλευκη και η διχρωμία της κατακεραυνώνεται με το κόκκινο χρώμα του αίματος όσων έδωσαν τη ζωή του για τους αγώνες του Έθνους αλλά και του χρώματος του πάθους που διακατέχει διαχρονικά τον Έλληνα πολεμιστή για την Ελευθερία και την Ευνομία.
Η Σημαία, κατασκευασμένη από μεταλλικές ίνες που συνθέτουν μια απόκοσμη και επιβλητική θωριά, μας δηλώνει ότι η κάθε της ίνα δείχνει το δρόμο της θυσίας, τον πόθο της ελευθερίας και την πόθο της να κυματίσει και πάλι στα γαλανόλευκα χρώματα της ειρήνης των λαών και της προόδου.
Η Σημαία του Νίκου Φλώρου είναι δαφνοστεφανωμένη, όπως αρμόζει στον Έλληνα πολεμιστή που πολεμά και θυσιάζεται διαχρονικά για τα ίδια πανανθρώπινα ιδανικά, που ξεπερνούν τα γήινα σύνορα των χωρών και των εθνών.
«Εσύ δεν είσαι από πανιού λωρίδα καμωμένη. Εσύ ‘σαι από αίμα, από καπνούς κι από φωτιά βγαλμένη» γράφει ο Γεώργιος Σημηριώτης και τα λόγια του παίρνουν σάρκα και οστά στο έργο του Νίκου Φλώρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μπορούμε να δούμε σε μουσεία, γκαλερί, χώρους τέχνης και μεγάλα ιδρύματα
Πέρασε χρόνια μαζί του στο Μπορντό
Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στον IANO η παρουσίαση του δίγλωσσου λευκώματος AGGELIKA KOROVESSI Γλυπτική / Sculpture
Η λειτουργία του ονείρου μέσα από μια εντυπωσιακή εγκατάσταση
Η Αμερικανίδα επιμελήτρια έχει αναγνωριστεί για το έργο της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σικάγο
Διίστανται οι απόψεις για την ερμηνεία του - Tα σχόλια στα social media
Έργα τέχνης ζεσταίνουν τις καρδιές των επισκεπτών και γίνονται παράθυρα ελπίδας και χαμόγελα σε στιγμές αγωνίας
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
Ένα τεράστιο project για τις Κυκλαδίτισες, μια περπλάνηση στο όνειρο, το τέλος του τοπίου και ένα γιορτινό εικαστικό διήμερο
To έργο επανεμφανίστηκε μετά από 120 χρόνια
Ένα έργο Τέχνης που απεικόνιζε τη ζωή σε ένα χαρέμι απομακρύνθηκε από έκθεση στο Αραβικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κατάρ
180 εκθέματα παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πολλά από τα οποία φεύγουν για πρώτη φορά από την έδρα τους και ταξιδεύουν στην Αθήνα
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Εγκαίνια για την έκθεση στις 19 Δεκεμβρίου
Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι δημιουργίας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και ανοίγει παράθυρα σε νέες αντιλήψεις
Τι θα δούμε σε χώρους τέχνης και γκαλερί
Celestial Bodies Guide Us Through Dark Times σημαίνει ελπίδα, καλοσύνη, διαρκής αναζήτηση, κατανόηση και αποδοχή
Ο πίνακας είχε πουληθεί το 1890 σε ιδιώτη και είχε εξαφανιστεί
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μόλις έξι αυθεντικές φωτογραφίες του γάλλου ποιητή
Δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκιμαντέρ και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Τζούλια Δημακοπούλου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.