Εικαστικα

Μια λαξευμένη σήραγγα μπορεί να οδηγήσει στον τάφο της Κλεοπάτρας; Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων

Τα ευρήματα της έρευνας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σήραγγα που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο
Η σήραγγα που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο © Ministry of Tourism and Antiquities

Στο φως αρχαία σήραγγα κάτω από τον ναό Taposiris Magna στην Αίγυπτο - Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οδηγεί στον τάφο της Κλεοπάτρας

Κοντά σε μια σημαντική ανακάλυψη φαίνεται πως βρίσκονται αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα και μετά από έρευνα ήρθε στο φως μια λαξευμένη σήραγγα, κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna, η οποία μπορεί να οδηγεί στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας.

Η σήραγγα, η οποία θεωρείται «γεωμετρικό θαύμα», έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρο, ύψος περίπου 1,8 μέτρα και λέγεται ότι μοιάζει με το Ευπαλίνειο όρυγμα που βρίσκεται στη Σάμο και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα του κλασικού κόσμου.

Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι πεπεισμένη ότι η τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος θάφτηκαν μέσα στο ναό και είναι σίγουρη ότι η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτή την ανακάλυψη.

بيان صحفي 3 نوفمبر 2022 الكشف عن نفق صخري بمنطقة معبد تابوزيريس ماجنا غرب الإسكندرية نجحت البعثة الأثرية المصرية...

Posted by ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ on Thursday, November 3, 2022

Ο ναός, το όνομα του οποίου σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι», βρίσκεται κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Η Μαρτίνεζ δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να είναι θαμμένη εκεί και ότι η εύρεση των λειψάνων της θα ήταν «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, αφού ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό, η Κλεοπάτρα έθεσε σε εφαρμογή λεπτομερή σχέδια για να ταφούν και οι δύο εκεί, ακολουθώντας τον μύθο.

Στο παρελθόν η Μαρτίνεζ είχε δηλώσει στο National Geographic ότι «η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο.

«Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναπαραστήσει τον μύθο της Ίσιδας και του Όσιρι», εξήγησε η αρχαιολόγος.

Οι ομάδες των ειδικών που εργάζονταν στην περιοχή ανακάλυψαν ένα τμήμα της σήραγγας που ήταν βυθισμένο κάτω από τη Μεσόγειο. Κάτω από το ίζημα της λάσπης βρήκαν κεραμικά αγγεία και ελκυστήρες, καθώς και ένα κομμάτι ασβεστόλιθου.

Archaeological Mission Excavates Rocky Tunnel in Area of Temple of Taposiris Magna,

Η Κλεοπάτρα ήταν αρχαία Ελληνίδα και όχι Αιγύπτια όπως πολλοί νομίζουν. Ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας, μακεδονικής καταγωγής, που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την ελληνιστική περίοδο.

Ο γιος της Πτολεμαίος ΙΕ΄ Καισαρίων βασίλεψε μόνο κατ' όνομα, προτού εκτελεστεί. Η βασιλεία της Κλεοπάτρας σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόλο που ήταν ικανή και δαιμόνια μονάρχης, έμεινε διάσημη κυρίως γιατί κατόρθωσε να γοητεύσει δύο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο, αλλά και για την ομορφιά και το τραγικό της τέλος. Χάρη στη φιλοδοξία και την προσωπική της γοητεία επηρέασε καθοριστικά τη ρωμαϊκή πολιτική σε μια αποφασιστική περίοδο και κατέληξε να αντιπροσωπεύει, όσο καμιά άλλη γυναίκα στην αρχαιότητα, το πρότυπο της μοιραίας γυναίκας.

Πληροφορίες από Daily Mail, Wikipedia

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Σταμκόπουλος: Electrified Echoes στην γκαλερί Callirrhoë
Γιώργος Σταμκόπουλος: Electrified Echoes στην γκαλερί Callirrhoë

Η έκθεση εξετάζει θέματα αλλαγής και μεταμόρφωσης, αναστοχαζόμενη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό περιβάλλον του Βερολίνου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.